Connect with us

Afaceri

A ars Stâna Ștefanu de pe Transalpina! Ciobanii spun că focul a fost pus intenționat!

Stefanescu Carmen

Published

on

A ars Stâna Ștefanu de pe Transalpina! Ciobanii spun că focul a fost pus intenționat!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro – 21 noiembrie 2020 13:07

VEZI GALERIA • 10 POZE

A ars Stâna Ștefanu de pe Transalpina! Ciobanii spun că focul a fost pus intenționat! Flăcările au mustuit în totalitate Stâna Ștefanu de pe Transalpina, unul dintre locurile care au păstrat cel mai bine tradiția oieritului românesc, reprezentând și un valoros obiectiv turistic, poziționat în zona muntoasă a județului Gorj.”Din păcate, este adevărat. A ars stâna. Nu știm deocamdată cum. Poate i-o fi dat foc cineva din greșeală, nu știm. Cert este că nu e prima oară când arde stâna. Data trecută, acum vreo 10 ani, a fost vorba de un incendiu provocat. De aceea, am refuzat să recostruim stâna tradiţională fix cum ar fi trebuit: bârne groase, șindrilă; ne-am gândit că iar se va găsi cineva s-o incendieze, după ce noi plecăm cu animalele și bagajul la vale. Anul acesta, însă, făcuserăm una micuţă din bârne. E cea în care vă făceaţi poze cu cojoacele. De aceea ne pare rău. Nu este nicio problemă, o refacem și continuăm să ne revedem la vară cu dumneavoastră, poate în număr și mai mare,nu?”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a celebrei stâne.Cea care a dat vestea despre incendiul de vineri seara, pe 20 noiembrie, a fost proprietara stânei, Mărioara Băbu, cea care a văzut din depărtare fumul și a ajuns prima la fața locului, putând doar să constate paguba totală.”Astă-seară vă dau o veste tristă, dragi mei turiști. Stâna care v-a întâmpinat pe toți cu atâta drag, oamenii răi, oamenii fără Dumnezeu i-au dat foc și a ars din temelii. Sunt oameni care ATÂT AU PUTUT ATÂT AU FĂCUT. Au dat foc la o stână și și-au băgat sufletul în păcat, dar dragii mei, n-au dat foc unui NUME, numele STÂNA ȘTEFANU rămâne. Au crezut că mă îngenunchează dacă fac acest gest. Vă spun eu că NU. Mă ridic mai sus și dacă Dumnezeu mă ajută, la început de sezon vă aștept cu stâna nouă. Dumneavoastră să veniți sănătoși că eu am să vă primesc din nou cu același zâmbet și cu același drag. STÂNA ȘTEFANU nu va muri niciodată și va dăinui mulți ani”, a transmis Mărioara Băbu. Aceasta provine dintr-o familie de ciobani cu tradiție care a reușit să transforme locul de popas într-o atracție turistică și chiar să obțină atestat de produs tradițional pentru tocanul de oaie.De circa două luni, la Stâna Ștefanu nu mai era nimeni, întrucât circulația pe Transalpina a fost restricționată.Imagini cu rămășițele stânei, dar și cum arăta aceasta înainte găsiți în GALERIA FOTO.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Afaceri

Schemă de sprijin de 216 milioane de euro, aprobată de Comisia Europeană!

Stefanescu Carmen

Published

on

Schemă de sprijin de 216 milioane de euro, aprobată de Comisia Europeană!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Oana Timar – 24 noiembrie 2020 21:09

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 216 milioane de euro (1,043 miliarde de lei) pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) afectate de pandemia de coronavirus. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. Aproximativ 207 milioane de euro (1 miliard de lei) din cuantumul total al sprijinului va lua forma unor garanții pentru produse de factoring (cu recurs împotriva vânzătorului), iar aproximativ 9 milioane de euro (43 de milioane de lei) vor reprezenta granturi directe pentru acoperirea comisioanelor legate de produsele de factoring garantate.Scopul măsurii este de a ajuta IMM-urile să facă față deficitului de lichidități cu care se confruntă din cauza pandemiei de coronavirus și de a se asigura că dispun de canale de finanțare diversificate. Numai produsele de factoring emise între 26 august 2020 și 30 iunie 2021 sunt eligibile în cadrul măsurii.Comisia a constatat că schema românească este conformă cu cadrul temporar. În special, în ceea ce privește garanțiile pentru produsele de factoring: i) garanția nu poate depăși 50 % din produsele de factoring și ii) produsul de factoring garantat are o perioadă de valabilitate inițială de 12 luni, care poate fi prelungită până la o limită de 48 de luni, dar fără nicio putere discreționară din partea autorității care acordă ajutorul. În ceea ce privește granturile directe, cuantumul maxim nu va depăși 100.000 de euro per beneficiar care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, 120.000 de euro per beneficiar care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii și 800.000 de euro per beneficiar care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare.Atât garanțiile, cât și granturile directe sunt canalizate prin intermediari financiari și, prin urmare, există măsuri de siguranță pentru a se asigura că ajutorul este transmis în integralitate beneficiarilor finali.Comisia a concluzionat că schema este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei românești, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.Mai multe informații cu privire la cadrul temporar și la alte acțiuni întreprinse de Comisie pentru a aborda impactul economic al pandemiei de coronavirus sunt disponibile aici. Versiunea neconfidențială a deciziei va fi pusă la dispoziție cu numărul de caz SA.58462 în Registrul ajutoarelor de stat pe site-ul Comisiei privind concurența.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Afaceri

Deputat: 90% din terenuri sunt deținute de fermierii cu mii de hectare! Cei mici vor dispărea!

Stefanescu Carmen

Published

on

Deputat: 90% din terenuri sunt deținute de fermierii cu mii de hectare! Cei mici vor dispărea!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre – 24 noiembrie 2020 18:55

În România, statul favorizează marile întreprinderi agricole iar întreprinderile mici și gospodăriile familiale vor dispărea în scurt timp, este de părere Magyar Lóránd, membru al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. Deputatul susține că acestui principiu se opune UDMR care favorizează, mai degrabă, întreprinderile mici și gospodăriile familiale.Deputatul UDMR de Satu Mare, Lorand Magyar, membru în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților spune că 90% din terenurile agricole din țară sunt deținute de fermierii mari, care lucrează terenuri de peste 10.000 de hectare. În aceste condiții, întreprinderile mici și gospodăriile familiale vor dispărea în scurt timp.În cazul în care nu se va produce nicio schimbare, vor supraviețui doar fermele mari, deținătare a mii de hectare de pământ cu un personal de 15-25 de persoane. Drept consecință, vor dispărea fermele mici care asigură traiul a 4-6 persoane.”Trebuie clarificat în prevederile actualei legi funciare prin stabilirea dimensiunii medii a fermelor românești și stabilirea unui plafon pentru suprafața maximă de teren ce poate fi deținut. UDMR propune ca suprafața utilă maximă să nu depășească 750 de hectare”, a arătat deputatul, potrivit www.presasm.ro.Acesta a mai spus de asemenea că UDMR dorește restângerea dreptului persoanelor juridice și străinilor de a cumpăra terenuri.Citiți și:

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Afaceri

Plată finală la APIA pentru fermierii care au avut culturile calamitate de secetă!

Stefanescu Carmen

Published

on

Fermierii ne semnalează! ”Ce se întâmplă cu cei care au proces verbal datat după 15 iunie?”
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre – 24 noiembrie 2020 14:49

Vine banii de la buget pentru fermierii care au avut culturi afectate de seceta acestui an! Ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat marți, 24 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Buzău că producătorii agricoli care au primit banii privind despăgubirile pentru culturile de toamnă vor primi și diferența rămasă ”restantă”, după ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit fondurile necesare la rectificarea bugetară. Concret, fermierii au încasat doar 82 la sută din sumele probate pe hectar și urmează să mai primească restul de 18 la sută.”Tot din banii primiți la rectificarea bugetară vom plăti diferența de despăgubiri la secetă. Așa cum vă spuneam am plătit doar 82 la sută din ceea ce am promis la secetă iar din banii primiți o să achităm și diferența”, a spus Adrian Oros.Potrivit unui grafic prezentat de ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi, 5 noiembrie, în cadrul schemei au fost depuse un număr de 27.861 cereri eligibile, pentru o suprafață de 1,11 milioane de hectare. APIA a efectuat plăți pentru această schemă în valoare de 850 milioane de lei.Reamintim sumele maxime pe hectar prevăzute pentru plată, din care s-a achitat un procent de 82% din cuantum, pentru culturile de toamnă dar și ce diferențe mai au de încasat fermierii:Grâu 925 lei/ha. Rest de plată 155,5 lei ha;
Secară 925 lei/ha. Rest de plată 155,5 lei ha;
Triticale 805 lei/ha. Rest de plată 144,9 lei ha;
Orz 912 lei/ha. Rest de plată 164,16 lei ha;
Orzoaică 951 lei/ha. Rest de plată 171,18 lei ha;
Ovăz 772 lei/ha. Rest de plată 138,96 lei ha;
Rapiță 1002 lei/ha. Rest de plată 180,36 lei ha.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.