Connect with us

Cresterea animalelor

ANSVSA: 611 focare de pestă porcină africană – active la acest moment!

Iures Stefan

Published

on

Pestă porcină africană la o fermă de 2.500 de suine! Tot efectivul de porci va fi lichidat și îngropat!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Angelica Lefter
– 17 septembrie 2021 12:51

Focarele active de pestă porcină africană din România – situația actualizată de către ANSVSA! Dacă la data de 2 august erau active un număr de 631 de focare de pestă porcină africană, la 16 septembrie, potrivit ultimelor date centralizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară (ANSVSA), sunt active 611 focare pestă porcină africană (PPA), cu 20 de focare mai puține.Conform datelor prezentate, din totalul focarelor de PPA, 15 focare sunt în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate 215.920 de porcine.Foto: ANSVSA
Potrivit datelor ANSVSA, din anul 2019 și până în prezent au fost stinse 3.415 focare de pestă porcină africană.Foto: ANSVSA
Totodată, în intervalul 10 septembrie 2021 – 16 septembrie 2021 au fost înregistrate 55 de focare noi de PPA.
Județul Bihor – 3 focare;
Județul Bistrița Năsăud – 1 focar;
Județul Brăila – 1 focar;
Județul Buzău – 4 focare;
Județul Cluj – 1 focar;
Județul Covasna – 1 focar;
Județul Dâmbovița – 1 focar;
Județul Dolj – 2 focare;
Județul Gorj – 6 focare;
Județul Ialomița – 7 focare;
Județul Mureș – 4 focare;
Județul Neamț – 1 focar;
Județul Olt – 6 focare;
Județul Sălaj – 2 focare;
Județul Satu Mare – 1 focar;
Județul Teleorman – 6 focare;
Județul Tulcea – 1 focar;
Județul Vaslui – 4 focare;
Județul Vrancea – 3 focare;

De asemenea, au fost stinse 90 de focare de pestă porcină africană.
Județul Arad – 2 focare;
Județul Bihor – 17 focare;
Județul Cluj – 10 focare;
Județul Dolj – 1 focar;
Județul Galați – 1 focar;
Județul Hunedoara – 2 focare;
Județul Iași – 1 focar;
Județul Prahova – 1 focar;
Județul Sălaj – 3 focare;
Județul Satu Mare – 6 focare;
Județul Timiș – 5 focare;
Județul Teleorman – 40 de focare;
Județul Vâlcea – 1 focar.

De la prima semnalare a prezenței virusului pestei porcine africane în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.866 de cazuri la mistreți în 41 de județe.În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.
Situația cazurilor pozitive la mistreți se prezintă astfel:
Județul Alba – 9 mistreți găsiți morți și 54 de mistreți pozitivi vânați;
Județul Arad – 217 de mistreți găsiți morți și 69 de mistreți vânați;
Județul Argeș – 135 de mistreți găsiți morți și 20 mistreți vânați;
Județul Bacău – 123 de mistreți găsiți morți și 27 de mistreți vânați;
Judeţul Bihor – 258 de mistreți găsiți morți și 51 de mistreți vânați;
Județul Bistrița-Năsăud – 16 mistreți găsiți morți și 2 mistreți vânați;
Județul Botoșani – 129 de mistreți găsiți morți și 20 de mistreți vânați;
Județul Brașov – 14 mistreți găsiți morți și 14 mistreți vânați;
Judeţul Brăila – 21 de mistreți găsiți morți și 5 mistreți vânați;
Județul Buzău – 28 de mistreți găsiți morți și 84 de mistreți vânați;
Județul Caraș – Severin – 20 de mistreți găsiți morți și 115 mistreți vânați;
Judeţul Călăraşi – 128 de mistreți găsiți morți și 54 de mistreți vânați;
Judeţul Constanţa – 21 de mistreți găsiți morți și 24 de mistreți vânați;
Județul Covasna – 14 mistreți găsiți morți și 8 mistreți vânați;
Județul Cluj – 32 mistreți găsiți morți și 16 mistreți vânați;
Județul Dâmbovița – 64 de mistreți găsiți morți și 55 de mistreți vânați;
Județul Dolj – 40 de mistreți găsiți morți și 40 de mistreți vânați;
Judeţul Galaţi – 37 de mistreți găsiți morți și 11 mistreți vânați;
Județul Giurgiu – 210 mistreți găsiți morți și 105 mistreți vânați;
Județul Gorj – 54 de mistreți găsiți morți și 50 de mistreți vânați;
Județul Harghita – 2 mistreți găsiți morți și 5 mistreți vânați;
Județul Hunedoara – 43 de mistreți găsiți morți și 28 de mistreți vânați;
Judeţul Ialomiţa – 166 de mistreți găsiți morți și 34 de mistreți vânați;
Județul Iași – 204 mistreți găsiți morți și 35 de mistreți vânați;
Judeţul Ilfov – 135 de mistreți găsiți morți și 48 de mistreți vânați;
Județul Maramureș – 115 mistreți găsiți morți și 104 de mistreți vânați;
Județul Mehedinți – 40 de mistreți găsiți morți și 11 mistreți vânați;
Județul Mureș – 20 de mistreți găsiți morți și 30 de mistreți vânați;
Județul Neamț – 7 mistreți găsiți morți și 5 mistreți vânați;
Județul Olt – 5 mistreți găsiți morți și 23 mistreți vânați;
Județul Prahova – 172 de mistreți găsiți morți și 35 de mistreți vânați;
Judeţul Satu-Mare – 201 mistreți găsiți morți și 204 de mistreți vânați;
Judeţul Sălaj – 163 de mistreți găsiți morți și 74 de mistreți vânați;
Județul Sibiu – 49 de mistreți găsiți morți și 47 de mistreți vânați;
Județul Suceava – 30 mistreți găsiți morți și 2 mistreți vânați;
Județul Teleorman – 492 de mistreți găsiți morți și 50 de mistreți vânați;
Județul Timiș – 297 de mistreți găsiți morți și 17 mistreți vânați;
Judeţul Tulcea – 108 mistreți găsiți morți și 76 de mistreți vânați;
Județul Vaslui – 29 de mistreți găsiți morți și 37 de mistreți vânați;
Județul Vâlcea – 197 de mistreți găsiți morți și 79 de mistreți vânați;
Județul Vrancea – 33 de mistreți găsiți morți și 20 mistreți vânați.

Dintre cazurile prezentate, în intervalul 10 septembrie 2021 – 16 septembrie 2021 au fost înregistrate 9 cazuri noi de pestă porcină africană la mistreți.
Județul Arad – 1 caz de PPA, mistreț vânat;
Județul Buzău – 1 caz de PPA, mistreț vânat;
Județul Cluj – 2 cazuri de PPA, mistreți găsiți morți;
Județul Dâmbovița – 1 caz de PPA, mistreț vânat;
Județul Mureș – 2 cazuri de PPA, mistreți vânați;
Județul Satu Mare – 1 caz de PPA, mistreț vânat;
Județul Sălaj – 1 caz de PPA, mistreț vânat.

Foto: ANSVSA
ANSVSA mai informează că din analiza anchetelor epidemiologice reiese că principalele cauze ale apariției focarelor de PPA sunt:
cumpărarea/vânzarea porcinelor fără documentele legale;
scoaterea animalelor din zonele de restricție;
sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar;
neanunțarea mortalităților/sacrificărilor pentru consum propriu sau a îmbolnăvirilor la medicul veterinar;
numărul foarte mare de mistreți morți (4078) sau vânați (1788) confirmați cu PPA.

Aceste mișcări au dus la răspândirea și confirmarea unor focare succesive de PPA și la creșterea presiunii virale asupra exploatațiilor comerciale profesionale de porcine. Apariția focarelor de PPA succesive duce la prelungirea restricțiilor impuse acestor exploatații, se mai arată în comunicatul transmis ANSVSA.



Source link

Cresterea animalelor

Ungaria a cerut Comisiei Europene măsuri urgente pentru stoparea crizei din sectorul de creștere a porcului

Iures Stefan

Published

on

Ungaria a cerut Comisiei Europene măsuri urgente pentru stoparea crizei din sectorul de creștere a porcului
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro
– 12 octombrie 2021 13:31

Ungaria a solicitat Comisiei Europene să intervină urgent cu politici și măsuri de sprijin menite să susțină și să protejeze sectorul de creștere a porcului, puternic afectat de pesta porcină africană.Ungaria a solicitat Comisiei Europene să-și folosească mandatul și să ia măsuri imediate de piață pentru a preveni adâncirea și mai mult a crizei crescătorilor de porci, a declarat István Nagy, șeful ministerului, după ședința miniștrilor agriculturii din UE din 11 octombrie.Creșterea porcilor – neprofitabilă chiar și în cele mai eficiente fermeÎn cadrul celei mai recente reuniuni a miniștrilor Agriculturii de la nivel european, ministrul Nagy István a reamintit că fermele de porci din Ungaria, care furnizează mai mult de o treime din producția internă de carne, precum și alți crescători de la nivelul Uniunii Europene se confruntă cu dificultăți fără precedent. Într-un timp foarte scurt, costurile de producție, prețurile la furaje și costurile energiei au crescut brusc. Cu toate acestea, în aceeași perioadă, prețurile de transfer au scăzut drastic. Drept urmare, creșterea porcilor este acum neprofitabilă chiar și pentru cele mai eficiente ferme. Și această situație, producția nu poate fi menținută nici pe termen scurt, a adăugat István Nagy.Ungaria a propus accesarea fondului de criză pentru agriculturăEl a explicat că Comisia Europeană a refuzat să propună măsuri imediate de protecție a pieței. Rezerva pentru crize agricole ar fi, o sursă adecvată pentru asistență, așa că Ungaria a propus utilizarea acestui fond de criză pentru a aborda problemele sectorului porcinelor. ”Acest lucru ar putea oferi ajutor de urgență sectorului, dar Comisia nu a propus accesarea fondului. În plus față de decizia Consiliului, deschiderea fondului de criză ar necesita aprobarea Parlamentului European”, a subliniat șeful Agriculturii din Ungaria.Ungaria își sprijină crescătorii de porciPotrivit oficialului de la Budapesta, Ungaria își va sprijini crescătorii de animale, inclusiv pe cei de porci, prin toate mijloacele posibile. Astfel, István Nagy a menționat că a țara sa a mărit limita subvențiilor pentru bunăstarea animalelor din acest an cu 4 miliarde de forinți și se oferă de asemenea, împrumuturi subvenționate fermierilor, iar sistemul maghiar de asigurări de criză, primul din Europa, este acum disponibil pentru exploatațiile de porcine.Pentru a păstra și a îmbunătăți nivelul de sănătate animală și competitivitatea efectivului intern de înaltă calitate, toată materia primă de îngrășare care ajunge în Ungaria de pe piața internă a UE este supusă unui control mai strict, a subliniat șeful Ministerului Agriculturii.Conform informațiilor publice, din partea României, la Consiliul AGRIFISH din perioada 11-12 octombrie, la Luxemburg, participă secretarul de stat Gheorghe Ștefan.



Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

Porci sănătoși – omorâți și aruncați la gunoi. Crescătorii ar putea fi nevoiți să sacrifice 150.000 de animale!

Iures Stefan

Published

on

Porci sănătoși – omorâți și aruncați la gunoi. Crescătorii ar putea fi nevoiți să sacrifice 150.000 de animale!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre
– 8 octombrie 2021 15:09

Porci perfect sănătoși, ucişi şi aruncaţi la gunoi! Lipsa muncitorilor la nivel național a lăsat fermele din Marea Britanie supraaglomerate, cu animale care nu au putut fi trimise pentru sacrificare. Fermierii sunt devastaţi iar blocajul produs ar putea duce la uciderea a 150.000 de animale.Cel puțin 600 de porcine au fost ucise iar fermierii britanici se tem că blocajul din industria de prelucrare a cărnii ar putea afecta până la 150.000 de animale, a transmis Asociația Națională a Porcilor (NPA). Directorul executiv al NPA, Zoe Davies, a declarat pentru Sky News,  citat de www.observatornews.ro,  că a vorbit cu muncitorii devastaţi de gândul că vor trebui să sacrifice respectivii porci, aspect despre care se vorbeşte deja de săptămâni întregi.”Sunt animalele pe care le-au crescut, hrănit, îngrijit. Să ucizi de fapt ceva care este perfect sănătos și apoi să fie aruncat la gunoi – este doar un act criminal”, a spus aceasta.Abatoarele funcționează cu până la 20% sub capacitateCriza a fost pusă pe seama unui exod al lucrătorilor din Europa de Est. Mulți s-au întors în țările lor de origine după ce restricțiile de călătorie COVID-19 au fost relaxate. Asta a însemnat că abatoarele în care au lucrat funcționează cu până la 20% sub capacitate, lăsând fermele supraaglomerate.Zoe Davies a spus că există puține semne că situaţia se îmbunătățește, deşi abatoarele încă se luptă să recruteze măcelari, în ciuda salariilor medii de 37.500 de lire sterline pentru un astfel de loc de muncă. Angajatorii din Marea Britanie nu mai pot recruta liber din Europa în conformitate cu regulile de imigrare post-Brexit. Vizele temporare, care se eliberează lucrătorilor din sectoarele care se ocupă de păsări și de transporturi pentru a înlătura lipsurile din aceste industrii, nu au fost oferite şi pentru prelucrarea porcilor.De asemenea, ea a descris disperarea resimțită de fermieri ca fiind mai gravă decât cea experimentată în timpul focarelor anterioare de boală, când un număr mare de animale a trebuit să fie ucis, întrucât impasul actual nu are vreun scop. Lipsa lucrătorilor în procesarea alimentelor este doar un element al deficitului de forță de muncă care își are efectul în întreaga economie. Rafturile goale ale supermarketurilor și lipsa produselor sunt printre simptomele unei crize complexe.



Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

Cum se măsoară temperatura la vaci. Valori normale în funcție de vârsta bovinelor

Iures Stefan

Published

on

Cum se măsoară temperatura la vaci. Valori normale în funcție de vârsta bovinelor
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro
– 6 octombrie 2021 22:36

Măsurarea temperaturii vacilor este o procedură standard pentru a monitoriza sănătatea bovinelor. Crescătorii cu experiență cunosc valorile normale pe care trebuie să le aibă temperatura corporală a vacilor, așadar și ce înseamnă febra vacilor sau o hipotermie.
Monitorizarea temperaturii la vaci se recomandă a fi făcută de către crescători, mai ales în perioadele în care apar modificări în comportamentul bovinelor. Datele privind valorile indicate de termometru se comunică ulterior medicului veterinar, care poate stabili, împreună cu fermierul, cauzele și eventuale tratamente pentru valori peste temperatura medie normală sau, dimpotrivă, valori prea scăzute.Măsurarea temperaturii la vaci. Valori normale
Care este temperatura normală la vaci, tauri și viței
Temperatura corporală a mamiferelor, deci și a vacilor este influențată de procesele metabolice care au loc în organism și există anumite limite între care temperatura măsurată este considerată normală.Temperatura normală la vaci și tauri
Temperatura normală la vaci este, în medie, de 37,5 ° C – 39,5 ° CLa temperatura vacilor se remarcă diferențe în funcție de sexul și de vârsta bovinelor.La vaci, cu 2 luni înainte de fătare, temperatura corpului poate ajunge la 38,5 ° C – 40 ° C. Aceste valori sunt considerate normale.La tauri, temperatura normală este considerată și între 38 ° C și 39 ° C.

Vârsta bovinelor
Temperatura normală

Peste un an
37,5 ° C – 39,5 ° C

Măsurarea temperaturii la viței. Valorile normale
Temperatura normală la viței
Vițeii au de regulă o temperatură corporală mai ridicată decât cea a bovinele adulte. La viței se consideră normală o temperatură de 38,5 ° C – 40,5 ° C. În perioada de creștere, temperatura la viței poate varia:
până la 6 săptămâni 38,5 ° C – 40,5 ° C, chiar 41 ° C
de la 6 săptămâni la 2 luni 38,5 ° C – 40,2 ° C
de la 2 luni până la 12 luni 38,5 ° C – 39,8 ° C, până la 40 ° C

Vârsta vițeilor
Temperatura normală

până la 6 săptămâni
38,5 ° C – 40,5 ° C, chiar 41 ° C

6 săptămâni – 2 luni
38,5 ° C – 40,2 ° C

2 luni – 1 an
38,5 ° C – 40 ° C

Cum se măsoară temperatura unei vaci
Temperatura la vaci se măsoară prin folosirea termometrului de uz veterinar. În mod eronat, mulți consideră că febra vacilor se poate detecta prin măsurători la nivelul pielii animalului sau la nivelul nasului. Aceste valori pot fi însă eronate pentru că vacile își reglează temperatura corpului prin încetinirea fluxului sanguin, astfel că temperatura la nivelul pielii poate fi normală, chiar dacă animalul are febră.Măsurarea temperaturii la vaci se face rectal. Unii fermieri efectuează măsurători vaginale, dar aceste valori pot fi puternic influențate de starea vacii – dacă se apropie de perioada în care intră în călduri sau dacă urmează să fete.Pentru măsurarea temperaturii se poate utiliza atât un termometru clasic, cu mercur, cât și un termometru electronic. Dacă optați pentru lua temperatura vacii un un termometru cu mercur, atunci e bine să știți că acesta are nevoie de un timp de măsurare de minim 10 minute. La termometrul electronic, măsurarea este mai rapidă – de la 10-15 secunde, până la 3 minute, în funcție de model.Pregătiri înainte de a lua temperatura unei vaci
Înainte de a lua temperatura unei vaci, este nevoie de o scurtă pregătire. În primul rând trebuie să vă spălați bine pe mâini și să vă puneți mănuși medicale.Pentru a putea să măsurați în siguranță temperatura corporală a bovinei, fixați animalul astfel încât să nu vă poată accidenta. În cazul animalelor anxioase sau agresive, cereți ajutorul unei a doua persoane care să vă ajute/asiste.Înainte de folosire, termometrul trebuie să fie bine spălat și dezinfectat, apoi se unge cu vaselină.Termometrul se introduce cu grijă în rectul vacii și se ține cât mai fix atât timp cât este nevoie pentru o măsurătoare corectă. La termometrele electronice, de regulă există o avertizare sonoră atunci când s-a făcut măsurarea temperaturii și  se poate îndepărta termometrul.După utilizare, termometrul se spală și de dezinfectează astfel încât să nu se transmită eventuale boli de la un animal la altul.Febra la bovine: cauze posibile și tratamente
Orice temperatură care depășește cu peste un grad sau două valorile normale ar trebui să vă îngrijoreze.O temperatură peste normal la bovine este semn că trebuie să luați legătura cu medicul veterinar pentru a afla cauza care ar fi putut să cauzeze starea febrilă.Febra la vaci poate avea mai multe cauze:
Malnutriția sau utilizarea furajelor de slabă calitate pot provoca înmulțirea bacteriilor patogene în intestinul animalelor, cauză pentru o hipertermie. Soluția la această problemă constă în înlocuirea furajului cu unul de calitate.
Complicații după fătare, boli ale aparatului reproducător la vaci
Mastita, caz în care este important să oferiți masaj al ugerului și un muls la fiecare două ore. La recomandarea medicului veterinar se va administra tratamentul cu unguente antibiotice.
Boli infecțioase sau virale – endometrită, pneumonie etc.

În toate situațiile descrise mai sus, nu se recomandă niciodată administrarea unui tratament fără supraveghere medicală. Vaca bolnavă se izolează și tot tratamentul se urmează conform indicațiilor unui medic veterinar.În cazul unei bovine care are febră, tratamentul administrat la recomandarea medicului este cel cu antibiotice. Se recomandă o hidratare foarte bună a animalului și administrarea unui suport de vitamine.Temperaturi sub media normală la vaci, hipotermie: cauze și tratamente
În anumite situații, temperatura măsurată la vaci poate să fie sub valorile normale, situația în care, de regulă, animalul manifestă letargie, este apatic, poate fi anxios și să geamă.Temperaturi mai scăzute măsurate la vaci pot avea cauze precum:
Otrăvirea cu substanțe toxice este însoțită de o scădere a temperaturii corporale, în mod opus cu otrăvirea alimentară. Din acest motiv o temperatură sub normal trebuie să fie un semnal de alarmă. Dacă există suspiciunea ca bovinele să fi avut acces și să consume substanțe toxice, ciuperci sau plante, luați imediat legătura cu un medic veterinar.
Carența de vitamine la animalele tinere se manifestă și prin hipotermie. Această situație se rezolvă prin corectarea furajării, prin introducerea vitaminelor în dieta bovinelor, asigurându-se și acces suficient pentru viței sub razele soarelui.
La viței, hipotermia apare când sunt ținuți în frig sau în aer proaspăt o perioadă mai îndelungată. Asigurați tineretului bovine un mediu cald, lipsit de curenți.
Cea mai periculoasă cauză a hipotermiei este dezvoltarea unui parazit: o afecțiune asociată cu paralizia faringelui, a limbii și a picioarelor. Dacă nu este tratat, animalul va muri în câteva zile. Este nevoie de îngrijiri medicale veterinare încă de la primele simptome ale bolii.

În cazul unei hipotermii, dacă viața animalului nu este în pericol, trebuie să se acționeze pentru a se asigura bovinei un spațiu încălzit suplimentar. Se vor folosi pături, sisteme de încălzire și pături electrice. Dacă starea animalului este gravă, apelați la o încălzire activă a animalului cu ser încălzit și tratamente medicamentoase.



Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.