Connect with us

Subventii APIA

Anunțul APIA pentru toți fermierii care încasează subvenții pe teren și animale!

Petroniu Gabriela

Published

on

Șeful APIA, anunț de ultimă oră privind situația finală a subvențiilor în 2020!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre – 27 noiembrie 2020 21:53

Anunțul APIA pentru toți fermierii care încasează subvenții pe teren și animale! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează printr-un comunicat remis astăzi, vineri – 27 noiembrie, către Agrointeligența-AGROINTEL.RO că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2020.Potrivit APIA, au fost autorizați pentru plata avansului 731.659 de fermieri ceea ce reprezintă 97,85% din numărul beneficiarilor care au depus Cerere unică de plată în Campania 2020 și au fost declarați eligibili la plata avansului.Suma totală autorizată la plată este de 1,43 miliarde euro, din care:
1,072 miliarde euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
298,25 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
59,28 milioane euro cofinanțare de la Bugetul Național (BN1).

Plăţile finanțate din FEGA se efectuează la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, iar plăţile finanțate din FEADR la cursul de schimb de 4,7830 lei pentru un euro.”Dacă realizăm o comparație între avansul acordat în Campania 2019 (1,32 miliarde euro) și avansul acordat în Campania 2020 (1,43 miliarde euro), identificăm o creștere în anul 2020 cu 110 milioane euro. Misiunea noastră continuă! Începând cu 2 decembrie 2020, APIA demarează plata finală, ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2020. Astfel, asigurăm toți fermierii că motoarele APIA rămân turate la maximum pentru a continua autorizarea plăților finale în același ritm susținut.
APIA, mereu alături de fermieri!”, se mai arată în comunicatul APIA.În conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/531 al Comisiei a fost stabilit nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale aferent Campaniei 2020, respectiv de până la 70 % în cazul plăților directe și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Subventii APIA

Despăgubirile la culturile de primăvară, în Parlament. Asociația Forța Fermierilor cere o lege pentru plata fermierilor!

Petroniu Gabriela

Published

on

Comisia Europeană a aprobat despăgubirile de secetă! Adrian Oros: ”Așteptăm rectificarea bugetară!”
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre – 25 ianuarie 2021 15:09

Asociația Forța Fermierilor se adresează Parlamentului printr-o adresă transmisă luni, 25 ianuarie, către cele două Comisii pentru agricultură, din Senat și, respectiv din Camera Deputaților. În cadrul acesteia, se cere o soluție legislativă pentru acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară aferente anului 2020.Adresa Asociației Forța Fermierilor vine în contextul în care, săptămâna trecută, organizația a solicitat MADR publicarea și adoptarea unei OUG înainte de adoptarea Legii Bugetului pe 2021, însă ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat că nu intenționează să reglementeze plata despăgubirilor înainte de adoptarea bugetară.Vă inserăm integral adresa trimisă de Asociația Forța Fermierilor, care a fost remisă și către Agrointeligența-AGROINTEL.RO:”În atenția,
Domnilor Președinți,
George Scarlat și Adrian ChesnoiuStimați Domni Președinți,Urmare a solicitărilor venite din partea membrilor noștri, facem un apel la Dumneavoastră, și prin Dumneavoastră, membrilor Comisiilor de Agricultură din Parlament să aveți bunăvoința și deschiderea de a pregăti o soluție legislativă pentru acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară aferente anului 2020. Vă rugăm, în numele fermierilor români, să negociați și să implementați o soluție legislativă care să fie asumată, pe cât posibil, de reprezentanții tuturor partidelor parlamentare, în cazul în care Guvernul nu va adopta OUG în acest sens, înainte de adoptarea Legii Bugetului de Stat.Asociația Forța Fermierilor vă stă la dispoziție, pentru orice consultare considerați necesară, pe această temă, și vă asigură tot sprijinul și respectul membrilor noștri. În speranța unui răspuns pozitiv pentru fermierii din România, vă mulțumim anticipat”.Adresa transmisă către PArlament de Asociația Forța Fermierilor este disponibilă AICI în format PDF sau în facsimil mai jos.Reamintim că săptămâna trecută, joi – 21 ianuarie, Asociația Forța Fermierilor a trimis către MADR o scrisoare deschisă prin care a cerut publicarea în regim de urgență a proiectului de Ordonanță de Urgență pentru despăgubirea fermierilor care au înregistrat pierderi din cauza secetei, la culturile de primăvară. Despre acest subiect puteți citi aici: Asociația Forța Fermierilor – scrisoare deschisă către MADR: ”Publicați urgent proiectul pentru despăgubirile la culturile de primăvară!”Ulterior, Asociația Forța Fermierilor a transmis luni, 25 ianuarie, și o adresă în atenția ministrului Agriculturii Adrian Oros, prin care îi solicită acestuia să organizeze ”o largă dezbatere publică cu privire la evaluarea activității ANZ dar și cu privire la oportunitățile și riscurile pe care crescătorii de animale din România le au în față, pe termen scurt și mediu”. Despre acest subiect puteți citi aici: Asociația Forța Fermierilor îi cere Ministrului Agriculturii să organizeze o dezbatere privind situația din zootehnie!

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Subventii APIA

Adrian Oros: ”Am obţinut o modificare a datei de referinţă la subvenții, dar ea va începe din 2023”

Petroniu Gabriela

Published

on

Adrian Oros: ”Am obţinut o modificare a datei de referinţă la subvenții, dar ea va începe din 2023”
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro – 25 ianuarie 2021 06:06

Fermă de vaci care încasează Ajutorul Național Tranzitoriu ANTZ bovine

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, revine asupra declarațiilor privind data de referință pentru plata ajutorului național tranzitoriu la specia bovine. Dacă recent, ministrul Oros le dădea speranțe fermierilor că pentru problema subvențiilor pe vaci moarte se va găsi o soluție, acum șeful de la MADR recunoaște că victoria de la Bruxelles este una care nu răspunde în totalitate nevoilor crescătorilor și intră în vigoare doar din 2023.”Am obţinut o modificare a datei de referinţă pentru subvenţii, dar ea va începe din 2023, însă mă refer în primul rând şi la o bază de date reală, inclusiv la acele registre de ameliorare a raselor ale asociaţilor. Şi acolo este un subiect sensibil, iar mulţi crescători sunt deranjaţi. Toate acestea trebuie să le lămurim. Sunt lucruri urgente, deranjante, dar necesare. Şi trebuie rezolvate anul acesta. Sigur, urmează Programul Naţional Strategic, iar până în septembrie o să îl discutăm cu fiecare formă asociativă în parte, tranziţia până în februarie o să o discutăm şi o să-i dăm drumul, dar sunt chestii vechi care parazitează, ca să zic aşa, se tot rostogolesc şi trebuie rezolvate. Lumea le cam ştie, toată lumea este de acord că nu sunt corecte şi că încurcă funcţionarea, în general, a modului în care se acordă subvenţiile. Acestea sunt priorităţile”, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Agerpres, ministrul Adrian Oros, după ce a enumerat subvențiile pentru crescătorii de animale ca una dintre prioritățile pe acest an.Săptămâna trecută, la conferința de presă de la minister, Adrian Oros lăsa să se înțeleagă că se va găsi o soluție pentru problema plății unor subvenții importante de la bugetul de stat în conturile unor fermieri care nu mai au animalele pentru care încasează bani. ”Din bugetul național, pentru că întrebarea aceasta a fost pusă, și de presa de specialitate și de fermieri în aceste zile, vom continua plata Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT). Știți cu toții că am reușit să schimbăm acea dată de referință la bovine care deranja, dar am reușim să o mutăm din 2013 în 2018, nu așa cum am dorit ca data de referință să fie 1 ianuarie a fiecărui an. De aceea aici o să vedem care este soluția când vom acorda ANT-ul la bovine astfel încât marea majoritate a banilor să ajungă la cei care dețin animale reale”, a declarat Adrian Oros la conferința de presă din 20 ianuarie.Conform regulamentului pentru perioada de tranziție – anii de cerere 2021 și 2022, statele membre pot continua plata Ajutorului Național Tranzitoriu cu aceleași reguli ca și în exercițiul financiar 2014-2020, păstrând același cuantum din 2020. Noi reguli pentru subvenții ar urma să intre în vigoare odată cu noua Politică Agricolă Comună, din 2023.Citiți mai multe pe acest subiect pe FortaPAC.agrointel.ro

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Subventii APIA

Oros – o nouă promisiune: Din aprilie începem plățile la despăgubirile pentru culturile de primăvară!

Petroniu Gabriela

Published

on

Oros - o nouă promisiune: Din aprilie începem plățile la despăgubirile pentru culturile de primăvară!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro – 24 ianuarie 2021 14:29

Adrian Oros înaintează un nou termen pentru plata sdespăgubirilor la culturi de primăvară. După ce pe parcursul anului trecut, ministrul Agriculturii le-a promis fermierilor că va achita compensațiile pentru pierderi ba în toamnă, ba la începutul anului 2021, ba în ianuarie-februarie, acum Oros declară că plățile vor începe în luna aprilie. Ministrul se contrazice și în privința notificării proiectului de Ordonanță de Urgență la Bruxelles, dar și privind parcurusul legislativ al actului normativ.Fermierii care au înregistrat pierderi la culturile de primăvară au primit o nouă promisiune din partea ministrului Adrian Oros care a avansat un nou termen pentru aceste plăți.”Am achitat undeva la 88-89%, peste 850 de milioane de lei pentru culturile de toamnă. În ceea ce priveşte plata despăgubirilor pentru culturile de primăvară noi avem ordonanţa scrisă, procedurile sunt aceleaşi, dar e nevoie să fie prinsă în buget. În momentul în care e prinsă în buget o putem face şi notifica către Comisie. Acest lucru se va întâmpla numai după aprobarea bugetului, mai repede nu. Până nu avem buget nu putem face nimic. În cazul culturilor cu porumb şi floarea soarelui avem o suprafaţă de 1,21 milioane de hectare afectată de secetă, iar suma de care avem nevoie este de peste un miliard de lei. (…) Dacă eu primesc banii în buget, ordonanţa e scrisă, trebuie doar să o notificăm la Bruxelles. Ea poate să plece în momentul în care îi dau drumul pe circuit. În paralel se pot întâmpla circuitul legislativ cu avizul de la Bruxelles. Dacă facem o comparaţie cu ce s-a întâmplat anul trecut pe despăgubiri, este posibil ca din trimestrul II, din aprilie, să începem plăţile către fermieri”, a declarat Adrian Oros în cadrul unui interviu acordat Agerpres.Anul trecut, fermierilor li s-au promis alte termene de plată
În luna decembrie, pe 2 decembrie (în campania electorală, ce e drept), ministrul Adrian Oros le promitea fermierilor pe pagina sa de Facebook, că banii de despăgubiri vor veni în lunile ianuarie-februarie 2021. ”Pentru pagubele generate de secetă la culturile înființate în primăvara acestui an, 1,2 milioane hectare, plata celor 93.000 de fermieri se va face în perioada ianuarie – februarie 2021. Am fost și vom fi alături de fermierii români!”, a declarat ministrul Adrian Oros chiar pe pagina sa de Facebook. Postarea-documentul o găsiți la finalul articolului.Rectificarea de buget – alt termen promis de Adrian Oros
În luna august, fermierii au fost amăgiți cu „povestea rectificării de buget”. Ministrul Adrian Oros le spunea că plata este condiționată de rectificarea bugetară, când vor fi alocați banii. ”O parte din suprafeţele însămânţate în toamnă, adică 1,2 milioane hectare din cele 2,9 milioane hectare însămânţate în toamnă, au fost calamitate într-o proporţie mai mare de 30%, fapt pentru care fermierii vor primi despăgubiri, aşa cum am spus în luna martie. Aceste despăgubiri sunt în cuantum de aproximativ 200 de euro pe hectar şi vor fi virate în conturile fermierilor păgubiţi imediat după rectificarea de buget. Este vorba de o sumă de 1,2 miliarde de lei, care este cuprinsă într-o ordonanţă care a fost notificată, aprobată de Comisia Europeană ca schemă de sprijin”, a declarat Oros în cadrul unei conferinţe de presă susținută la Argeș.De precizat că rectificarea bugetară ”de toamnă” a fost aprobată de Guvernul României pe 24 noiembrie, însă nu a cuprins nicio măsură/alocare pentru plata despăgubirilor la culturile de toamnă, neexistând niciun act normativ în acest sens.A fost sau nu a fost notificată OUG la Comisia Europeană?
O altă informație prezentată de ministrul Agriculturii ridică semne de întrebare. În luna august, ministrul anunța în propria conferință de presă că OUG pentru despăgubirile de primăvară OUG a fost notificată către Comisia Europeană. Acum, în ianuarie, șeful de la MADR anunță că actul normativ VA FI notificat la CE.Pe 11 noiembrie, Adrian Oros declara în Conferința de presă de la sediul MADR că OUG pentru despăgubirile de toamnă s-a notificat către CE. ”(…) De asemenea, am pregătit Ordonanța de Urgență  (privind despăgubirile pentru culturile de primăvară n.r) și am trimis-o Comisiei, am notificat, pentru despăgubirile privind pagubele generate de secetă culturilor care au fost înființate în primăvara anului acesta”, a anunțat ministrul Adrian Oros (declarația AICI).Ministrul se contrazice: s-a trimis sau se va trimite OUG în circuitul legislativ?
Cu o săptămână înainte, pe 5 noiembrie, tot într-o conferință susținută la MADR, Adrian Oros declara că proiectul OUG era deja trimis către ministerele avizatoare. ”Și în alte țări, anul acesta a fost secetă și suntem singura țară care am dat despăgubiri, chiar am avut probleme și interpelări din partea unor ambasade că am dat despăgubiri și că am intervenit oarecum distorsionând piața cerealelor, dar asta este, am luat decizia care am crezut că este de cuviință, am despăgubit cât am putut, cât a permis bugetul și toate aceste lucruri noi le-am notificat la Comisie, deci avem aprobarea Comisiei, la notificarea pe care am făcut-o privind aceste despăgubiri. Mai mult, ministerul Agriculturii nu are ce să facă. Am inițiat ordonanța, am pus-o în dezbatere publică și am trimis-o spre avizare la celelalte ministere importante, care au legătură mai directă”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros.OUG a fost aprobată în Guvern în primă lectură, în septembrie
Vă reamintim că Ordonanța de Urgență pentru despăgubirile la culturile de toamnă a fost prezentată în ședința de Guvern din 24 septembrie, când MADR a fost reprezentat de George Scarlat – secretar de stat la acel moment. ”Permiteți-mi, în primă lectură, să suplimentăm lista cu proiect de Ordonanță de Urgență privind declararea stării de calamitate de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență pentru fenomenul de secetă pedologică”, a spus George Scarlat, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în ședința de Guvern, iar premierul Ludovic Orban și-a dat acordul.Ce a rămas ”în picioare”? Numărul fermierilor și suprafața calamitate!
Din toate declarațiile contradictorii ale ministrului Adrian Oros, doar două informații sunt ”coerente”. Este vorba despre numele fermierilor afectați de secetă și suprafață calamitată la culturile de primăvară. ”Într-adevăr, pentru culturile din toamnă au fost 36.000 de fermieri, iar acum la plata despăgubirilor pe culturile de primăvară sunt 93.000. Ori au fost mai mulţi fermieri care au cultivat porumb şi floarea soarelui, ori au fost mai superficiali cei din comisiile de evaluare. Orice măsură de genul acesta pe care o faci trebuie să te bazezi şi pe cât sunt de corecţi oamenii”, și-a menținut cifrele ministrul Adrian Oros în cadrul interviului acordat Agerpres.  

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.