Connect with us

Cresterea animalelor

Apelul făcut de doi crescători români de vaci: Pericolul care pândește fermele care iau ajutor european!

Stefanescu Carmen

Published

on

crescator-boldis_b
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Boldis Szilamer are o fermă cu 200 de vaci de lapte și a accesat un proiect de 2,1 milioane euro în urmă cu patru ani, dar nici astăzi nu a ajuns să îl implementeze. Totul a fost calculat atunci la cursul de 4,78 lei un euro. În iunie 2021, cursul valutar e aproape 5 lei. Szilamer spune că are o pierdere de până la 80.000 de euro.
Dumitru Roșca deține 400 de vaci de lapte și lucrează 1.000 de ha de teren agricol, unde practică cultura mare. A accesat un proiect de 2,7 milioane de euro în 2017, dar nici în ziua de azi nu a ajuns să îl pună în practică, din cauza birocrației. Speră că la toamnă va reuși să finalizeze cu hârțogăria și să înceapă să îl implementeze! ”Situația s-a agravat și mai mult acum în pandemie, când inflația a crescut foarte mult și s-a majorat și cursul valutar.

Foto: Ziua de Vest
În această perioadă, există un risc foarte mare ca un fermier care a accesat proiecte de la Uniunea Europeană să intre în insolvență din cauza neactualizării cursului valutar. De aceea se înregistrează diferențe foarte mari între atunci și acum. Inclusiv eu întâmpin pierderi din cauza cursului valutar care avea o valoare în urmă cu patru ani, iar acum are o valoare mai mare. Firmele de consultanță își conduc clienții către un eșec sigur”, atenționează Szilamer, citat de ziuadevest.ro
VEZI AICI MESAJUL CRESCĂTORULUI BOLDIS SZILAMER PENTRU MINISTRUL OROS: Crescător de animale: Voi returna ANT încasat de la APIA într-un cont al Guvernului! Suma primită îmi jignește munca!
El susține că, în 2021, are o pierdere de 70.000 -80.000 de euro, numai din cursul valutar, fără să mai adauge majorarea prețurile la celelalte materiale pe care le va folosi în implementarea proiectului. Boldis mai atrage atenția că procedurile care se aplică la proiectele europene sunt învechite, din vremea SAPARD-ului, care a fost în urmă cu zeci de ani.
”Am colegi fermieri care au accesat proiectele când cursul a fost de 4,60 lei euro, iar acum a ajuns la aproape 5 lei. Astfel, la un proect de 2 milioane de euro fermierul înregistrează o pierdere de mai mult de 160.000 de euro. E o chestiune extrem de gravă dar se pare că autoritățile nu vor să intervină și îl lasă pe agricultor descoperit. Nu trebuie să uităm că UE calculează operațiunile la cursurile actuale, nu la cele istorice. De aceea ar trebui ca la toate tragerile prețurile să se calculeze la cursurile actualizate de decontare România -UE, nu la cele istorice, când au fost accesate proiectele de fermieri”, mai spune Szilamer Boldiș, citat de ziuadevest.ro
Inginerul agronom Dumitru Roșca a accesat un proiect în valoare de 2,7 milioane de euro pentru o fermă modernă de 250 de vaci de lapte dotată cu rotolator pentru mulgerea animalelor. E o instalație cu care poți mulge 1000 de capete. Proiectul mai cuprinde construcția unei hale de cereale și achiziționarea mai multor utilaje. În ceea ce privește construcția se înregistrează o întârziere foarte mare. Pe la jumătatea lunii iulie, va fi depus proiectul tehnic. Urmează aprobările de la AFIR. Roșca a făcut proiectul în urmă cu patru ani și, în iunie 2021, nu a reușit încă să îl implementeze. Cauza? Birocrația foarte mare, procedurile foarte complicate și multitudinea de documente pe care trebuie să le obțină de la instituții.
Numai ca să primească autorizațiile de la mediu i-a trebuit un an și jumătate. Așteptarea este prea lungă și până când un proiect este decis eligibil sau nu. Timp de patru ani cursul valutar a crescut, iar pierderile pe care le înregistrează Dumitru Roșca continuă să crească, dacă nu va fi actualizat calculul operațiunilor. În 2017, proiectul a fost declarat eligibil, iar peste doi ani, a fost semnat contractul. În toate procedurile se vorbește de ani. ”După patru ani să sperăm că vom începe să îl punem în practică. Timpul până la implementare ar trebui să fie maxim doi ani, dar nu peste patru ani. Vă dați seama ce pierderi înregistrez din cauza neactualizări cursului valutar?”, se întreabă Roșca.
Cei doi crescători cer ca statul român să intervină de urgență, dacă nu vrea să vadă proiecte din agricultură eșuate, soldate cu mii de procese unde instanțele vor decide că trebuie recuperați banii, dar de unde statul să mai recupereze acești bani, dacă proiectele nu au fost implementate? ”E o situație extrem de gravă, deși nu ar fi complicată, dacă statul ar interveni pentru ca acest curs valutar să fie actualizat, la proiectele cu finanțare de la Uniunea Europeană”, spune Szilamer Boldis, citat de ziuadevest.ro



Source link

Cresterea animalelor

Ungaria a cerut Comisiei Europene măsuri urgente pentru stoparea crizei din sectorul de creștere a porcului

Iures Stefan

Published

on

Ungaria a cerut Comisiei Europene măsuri urgente pentru stoparea crizei din sectorul de creștere a porcului
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro
– 12 octombrie 2021 13:31

Ungaria a solicitat Comisiei Europene să intervină urgent cu politici și măsuri de sprijin menite să susțină și să protejeze sectorul de creștere a porcului, puternic afectat de pesta porcină africană.Ungaria a solicitat Comisiei Europene să-și folosească mandatul și să ia măsuri imediate de piață pentru a preveni adâncirea și mai mult a crizei crescătorilor de porci, a declarat István Nagy, șeful ministerului, după ședința miniștrilor agriculturii din UE din 11 octombrie.Creșterea porcilor – neprofitabilă chiar și în cele mai eficiente fermeÎn cadrul celei mai recente reuniuni a miniștrilor Agriculturii de la nivel european, ministrul Nagy István a reamintit că fermele de porci din Ungaria, care furnizează mai mult de o treime din producția internă de carne, precum și alți crescători de la nivelul Uniunii Europene se confruntă cu dificultăți fără precedent. Într-un timp foarte scurt, costurile de producție, prețurile la furaje și costurile energiei au crescut brusc. Cu toate acestea, în aceeași perioadă, prețurile de transfer au scăzut drastic. Drept urmare, creșterea porcilor este acum neprofitabilă chiar și pentru cele mai eficiente ferme. Și această situație, producția nu poate fi menținută nici pe termen scurt, a adăugat István Nagy.Ungaria a propus accesarea fondului de criză pentru agriculturăEl a explicat că Comisia Europeană a refuzat să propună măsuri imediate de protecție a pieței. Rezerva pentru crize agricole ar fi, o sursă adecvată pentru asistență, așa că Ungaria a propus utilizarea acestui fond de criză pentru a aborda problemele sectorului porcinelor. ”Acest lucru ar putea oferi ajutor de urgență sectorului, dar Comisia nu a propus accesarea fondului. În plus față de decizia Consiliului, deschiderea fondului de criză ar necesita aprobarea Parlamentului European”, a subliniat șeful Agriculturii din Ungaria.Ungaria își sprijină crescătorii de porciPotrivit oficialului de la Budapesta, Ungaria își va sprijini crescătorii de animale, inclusiv pe cei de porci, prin toate mijloacele posibile. Astfel, István Nagy a menționat că a țara sa a mărit limita subvențiilor pentru bunăstarea animalelor din acest an cu 4 miliarde de forinți și se oferă de asemenea, împrumuturi subvenționate fermierilor, iar sistemul maghiar de asigurări de criză, primul din Europa, este acum disponibil pentru exploatațiile de porcine.Pentru a păstra și a îmbunătăți nivelul de sănătate animală și competitivitatea efectivului intern de înaltă calitate, toată materia primă de îngrășare care ajunge în Ungaria de pe piața internă a UE este supusă unui control mai strict, a subliniat șeful Ministerului Agriculturii.Conform informațiilor publice, din partea României, la Consiliul AGRIFISH din perioada 11-12 octombrie, la Luxemburg, participă secretarul de stat Gheorghe Ștefan.



Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

Porci sănătoși – omorâți și aruncați la gunoi. Crescătorii ar putea fi nevoiți să sacrifice 150.000 de animale!

Iures Stefan

Published

on

Porci sănătoși – omorâți și aruncați la gunoi. Crescătorii ar putea fi nevoiți să sacrifice 150.000 de animale!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre
– 8 octombrie 2021 15:09

Porci perfect sănătoși, ucişi şi aruncaţi la gunoi! Lipsa muncitorilor la nivel național a lăsat fermele din Marea Britanie supraaglomerate, cu animale care nu au putut fi trimise pentru sacrificare. Fermierii sunt devastaţi iar blocajul produs ar putea duce la uciderea a 150.000 de animale.Cel puțin 600 de porcine au fost ucise iar fermierii britanici se tem că blocajul din industria de prelucrare a cărnii ar putea afecta până la 150.000 de animale, a transmis Asociația Națională a Porcilor (NPA). Directorul executiv al NPA, Zoe Davies, a declarat pentru Sky News,  citat de www.observatornews.ro,  că a vorbit cu muncitorii devastaţi de gândul că vor trebui să sacrifice respectivii porci, aspect despre care se vorbeşte deja de săptămâni întregi.”Sunt animalele pe care le-au crescut, hrănit, îngrijit. Să ucizi de fapt ceva care este perfect sănătos și apoi să fie aruncat la gunoi – este doar un act criminal”, a spus aceasta.Abatoarele funcționează cu până la 20% sub capacitateCriza a fost pusă pe seama unui exod al lucrătorilor din Europa de Est. Mulți s-au întors în țările lor de origine după ce restricțiile de călătorie COVID-19 au fost relaxate. Asta a însemnat că abatoarele în care au lucrat funcționează cu până la 20% sub capacitate, lăsând fermele supraaglomerate.Zoe Davies a spus că există puține semne că situaţia se îmbunătățește, deşi abatoarele încă se luptă să recruteze măcelari, în ciuda salariilor medii de 37.500 de lire sterline pentru un astfel de loc de muncă. Angajatorii din Marea Britanie nu mai pot recruta liber din Europa în conformitate cu regulile de imigrare post-Brexit. Vizele temporare, care se eliberează lucrătorilor din sectoarele care se ocupă de păsări și de transporturi pentru a înlătura lipsurile din aceste industrii, nu au fost oferite şi pentru prelucrarea porcilor.De asemenea, ea a descris disperarea resimțită de fermieri ca fiind mai gravă decât cea experimentată în timpul focarelor anterioare de boală, când un număr mare de animale a trebuit să fie ucis, întrucât impasul actual nu are vreun scop. Lipsa lucrătorilor în procesarea alimentelor este doar un element al deficitului de forță de muncă care își are efectul în întreaga economie. Rafturile goale ale supermarketurilor și lipsa produselor sunt printre simptomele unei crize complexe.



Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

Cum se măsoară temperatura la vaci. Valori normale în funcție de vârsta bovinelor

Iures Stefan

Published

on

Cum se măsoară temperatura la vaci. Valori normale în funcție de vârsta bovinelor
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro
– 6 octombrie 2021 22:36

Măsurarea temperaturii vacilor este o procedură standard pentru a monitoriza sănătatea bovinelor. Crescătorii cu experiență cunosc valorile normale pe care trebuie să le aibă temperatura corporală a vacilor, așadar și ce înseamnă febra vacilor sau o hipotermie.
Monitorizarea temperaturii la vaci se recomandă a fi făcută de către crescători, mai ales în perioadele în care apar modificări în comportamentul bovinelor. Datele privind valorile indicate de termometru se comunică ulterior medicului veterinar, care poate stabili, împreună cu fermierul, cauzele și eventuale tratamente pentru valori peste temperatura medie normală sau, dimpotrivă, valori prea scăzute.Măsurarea temperaturii la vaci. Valori normale
Care este temperatura normală la vaci, tauri și viței
Temperatura corporală a mamiferelor, deci și a vacilor este influențată de procesele metabolice care au loc în organism și există anumite limite între care temperatura măsurată este considerată normală.Temperatura normală la vaci și tauri
Temperatura normală la vaci este, în medie, de 37,5 ° C – 39,5 ° CLa temperatura vacilor se remarcă diferențe în funcție de sexul și de vârsta bovinelor.La vaci, cu 2 luni înainte de fătare, temperatura corpului poate ajunge la 38,5 ° C – 40 ° C. Aceste valori sunt considerate normale.La tauri, temperatura normală este considerată și între 38 ° C și 39 ° C.

Vârsta bovinelor
Temperatura normală

Peste un an
37,5 ° C – 39,5 ° C

Măsurarea temperaturii la viței. Valorile normale
Temperatura normală la viței
Vițeii au de regulă o temperatură corporală mai ridicată decât cea a bovinele adulte. La viței se consideră normală o temperatură de 38,5 ° C – 40,5 ° C. În perioada de creștere, temperatura la viței poate varia:
până la 6 săptămâni 38,5 ° C – 40,5 ° C, chiar 41 ° C
de la 6 săptămâni la 2 luni 38,5 ° C – 40,2 ° C
de la 2 luni până la 12 luni 38,5 ° C – 39,8 ° C, până la 40 ° C

Vârsta vițeilor
Temperatura normală

până la 6 săptămâni
38,5 ° C – 40,5 ° C, chiar 41 ° C

6 săptămâni – 2 luni
38,5 ° C – 40,2 ° C

2 luni – 1 an
38,5 ° C – 40 ° C

Cum se măsoară temperatura unei vaci
Temperatura la vaci se măsoară prin folosirea termometrului de uz veterinar. În mod eronat, mulți consideră că febra vacilor se poate detecta prin măsurători la nivelul pielii animalului sau la nivelul nasului. Aceste valori pot fi însă eronate pentru că vacile își reglează temperatura corpului prin încetinirea fluxului sanguin, astfel că temperatura la nivelul pielii poate fi normală, chiar dacă animalul are febră.Măsurarea temperaturii la vaci se face rectal. Unii fermieri efectuează măsurători vaginale, dar aceste valori pot fi puternic influențate de starea vacii – dacă se apropie de perioada în care intră în călduri sau dacă urmează să fete.Pentru măsurarea temperaturii se poate utiliza atât un termometru clasic, cu mercur, cât și un termometru electronic. Dacă optați pentru lua temperatura vacii un un termometru cu mercur, atunci e bine să știți că acesta are nevoie de un timp de măsurare de minim 10 minute. La termometrul electronic, măsurarea este mai rapidă – de la 10-15 secunde, până la 3 minute, în funcție de model.Pregătiri înainte de a lua temperatura unei vaci
Înainte de a lua temperatura unei vaci, este nevoie de o scurtă pregătire. În primul rând trebuie să vă spălați bine pe mâini și să vă puneți mănuși medicale.Pentru a putea să măsurați în siguranță temperatura corporală a bovinei, fixați animalul astfel încât să nu vă poată accidenta. În cazul animalelor anxioase sau agresive, cereți ajutorul unei a doua persoane care să vă ajute/asiste.Înainte de folosire, termometrul trebuie să fie bine spălat și dezinfectat, apoi se unge cu vaselină.Termometrul se introduce cu grijă în rectul vacii și se ține cât mai fix atât timp cât este nevoie pentru o măsurătoare corectă. La termometrele electronice, de regulă există o avertizare sonoră atunci când s-a făcut măsurarea temperaturii și  se poate îndepărta termometrul.După utilizare, termometrul se spală și de dezinfectează astfel încât să nu se transmită eventuale boli de la un animal la altul.Febra la bovine: cauze posibile și tratamente
Orice temperatură care depășește cu peste un grad sau două valorile normale ar trebui să vă îngrijoreze.O temperatură peste normal la bovine este semn că trebuie să luați legătura cu medicul veterinar pentru a afla cauza care ar fi putut să cauzeze starea febrilă.Febra la vaci poate avea mai multe cauze:
Malnutriția sau utilizarea furajelor de slabă calitate pot provoca înmulțirea bacteriilor patogene în intestinul animalelor, cauză pentru o hipertermie. Soluția la această problemă constă în înlocuirea furajului cu unul de calitate.
Complicații după fătare, boli ale aparatului reproducător la vaci
Mastita, caz în care este important să oferiți masaj al ugerului și un muls la fiecare două ore. La recomandarea medicului veterinar se va administra tratamentul cu unguente antibiotice.
Boli infecțioase sau virale – endometrită, pneumonie etc.

În toate situațiile descrise mai sus, nu se recomandă niciodată administrarea unui tratament fără supraveghere medicală. Vaca bolnavă se izolează și tot tratamentul se urmează conform indicațiilor unui medic veterinar.În cazul unei bovine care are febră, tratamentul administrat la recomandarea medicului este cel cu antibiotice. Se recomandă o hidratare foarte bună a animalului și administrarea unui suport de vitamine.Temperaturi sub media normală la vaci, hipotermie: cauze și tratamente
În anumite situații, temperatura măsurată la vaci poate să fie sub valorile normale, situația în care, de regulă, animalul manifestă letargie, este apatic, poate fi anxios și să geamă.Temperaturi mai scăzute măsurate la vaci pot avea cauze precum:
Otrăvirea cu substanțe toxice este însoțită de o scădere a temperaturii corporale, în mod opus cu otrăvirea alimentară. Din acest motiv o temperatură sub normal trebuie să fie un semnal de alarmă. Dacă există suspiciunea ca bovinele să fi avut acces și să consume substanțe toxice, ciuperci sau plante, luați imediat legătura cu un medic veterinar.
Carența de vitamine la animalele tinere se manifestă și prin hipotermie. Această situație se rezolvă prin corectarea furajării, prin introducerea vitaminelor în dieta bovinelor, asigurându-se și acces suficient pentru viței sub razele soarelui.
La viței, hipotermia apare când sunt ținuți în frig sau în aer proaspăt o perioadă mai îndelungată. Asigurați tineretului bovine un mediu cald, lipsit de curenți.
Cea mai periculoasă cauză a hipotermiei este dezvoltarea unui parazit: o afecțiune asociată cu paralizia faringelui, a limbii și a picioarelor. Dacă nu este tratat, animalul va muri în câteva zile. Este nevoie de îngrijiri medicale veterinare încă de la primele simptome ale bolii.

În cazul unei hipotermii, dacă viața animalului nu este în pericol, trebuie să se acționeze pentru a se asigura bovinei un spațiu încălzit suplimentar. Se vor folosi pături, sisteme de încălzire și pături electrice. Dacă starea animalului este gravă, apelați la o încălzire activă a animalului cu ser încălzit și tratamente medicamentoase.



Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.