Connect with us

Afaceri

Apelul fermierului Claudiu Breazu către guvernanți: ”Dacă vreți să mai avem legume românești, acționați acum!”

Stefanescu Carmen

Published

on

Apelul fermierului Claudiu Breazu către guvernanți: ”Dacă vreți să mai avem legume românești, acționați acum!”
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Ramona Dascălu – 29 martie 2020 12:11

Distribuie pe Facebook

Producția de salată, ceapă verde și ridichi se va duce pe apa sâmbetei, este semnalul de alarmă venit din partea fermierilor care cultivă legume în spații protejate! Val de nemulțumiri privind plafonul alocat în anul 2019 pentru Sprijinul Cuplat Vegetal în spații protejate! După ce zilele trecute am publicat poziția președintelui OIPA Legume-fructe Aurel Tănase și a preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel, vizavi de reducerea plafonului alocat producătorilor de legume în spații protejate, acum a venit rândul producătorilor din județul Buzău și Ialomița să-și exprime nemulțumirea privind micșorarea acestui plafon destinat spațiilor protejate.În acest sens, Claudiu Breazu, președintele Cooperativei Agricole Legume de Glodeanu Sărat și reprezentantul Bazinului legumicol Glodeanu Sărat, jud. Buzău, împreună cu Roxana Roșculeț, președintele Cooperativei Agricole Ialomițeana și reprezentanta Bazinului legumicol Ialomița, au luat decizia de a se adresa guvernanților țării, și în special ministerului Agriculturii, prin intermediul unei scrisori deschise.Fermierul Claudiu Breazu
Cei doi reprezentanți ai bazinelor legumicole din Glodeanu Sărat și Ialomița susțin că din cauza micșorării plafonului acordat cultivării legumelor în spații protejate, producția de salată, ceapă, spanac și ridichi se va duce pe apa sâmbetei.”Draftul de Hotărâre de Guvern privind Sprijinul Cuplat aferent anului 2019 nemulțumește întregul corp de producători în spații protejate prin plafonul alocat. Valoarea de 3.457.080 euro alocată pentru legumele în spații protejate pentru anul 2019 reprezintă 30% din valoarea alocată în anul 2018. Se invocă o notificare din iulie 2019 de care nimeni nu știe. Este inadmisibil să se aloce mai puțin la categoria spații protejate, în timp ce la tomatele destinate industrializării, castraveții cultivați în câmp pentru industrializare, plafoanele cresc, la cartoful timpuriu pentru industrializare, cartoful de sămânță se mențin. Asta înseamnă 2.300 Euro pentru un hectar de spații protejate!Citeam zilele acestea îndemnul ministrului Agriculturii și al premierului Orban de a cultiva fiecare metru pătrat de pământ și de a mări producția. Cum să putem să facem toate acestea când statul micșorează până și sprijinul cuplat acordat producatorilor ce cultivă legume în spații protejate. Cum să putem să facem asta când producția de salată, ceapă, spanac și ridichi s-a dus pe apa sâmbetei? Cu ce să putem să înființăm ciclul ll la tomate, castraveți și ardei dacă vânzările la legume au scăzut cu 60-70%? Ne este groază de ce ne așteaptă. Am aflat de la producatorii din Matca că de 4 zile nu au avut cui să dea castraveții. Am aflat de la producătorii din Olt că au vândut 10% din cantitatea de verdețuri.Statul ar trebui acum, în perioadă de criză, să se gândească la starea de sănătate a populației și la alimentație. Gripa asta o să treacă. Poate în iunie, poate în iulie, si-atunci fiecare om o să simtă nevoia să meargă la cumpărături. Din păcate, pe rafturi legume românești o să fie puține. Puține cred că o să fie și cele din import, pentru că acolo, chiar daca statul îi susține, nu au forță de muncă. Este timpul sa vă treziți, dragi guvernanți. Acum, măcar, în ultimul ceas să aplicați politici de susținere în agricultură. Dacă UE spune că un fermier poate să ia 100.000 euro, de ce să nu fie posibil și pentru fermierul român? Nu pe degeaba, pe baza unor analize: producție nevândută, culturi înființate, culturi pe rod și așa mai departe. Vă rugăm să solicitați prin direcțiile agricole, primării, suprafețele cultivate de fiecare producător, culturi existente, culturi prognozate, pierderile avute până la acest moment. Dacă vreți să avem legume-produs românesc, acum este timpul să acționați”, se arată în scrisoarea deschisă, semnată de Breazu Claudiu, președintele Cooperativei Agricole Legume De Glodeanu Sărat și reprezentantul Bazinului legumicol Glodeanu Sărat, jud. Buzău, și Roșculeț Roxana, președintele Cooperativei Agricole Ialomițeana și reprezentanta Bazinului legumicol Ialomița.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Afaceri

MADR: Banii alocați pentru plata fermierilor prin APIA și AFIR

Stefanescu Carmen

Published

on

MADR: Banii alocați pentru plata fermierilor prin APIA și AFIR
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro – 18 ianuarie 2021 18:28

Ce bani urmează să încaseze fermierii de la cele două agenții de plăți – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere o ordonanță de urgență care prevede ca modul în care se vor achita subvențiile și se vor accesa fondurile europene în 2021 și 2022 să rămână la fel ca în prezent, până pe 1 ianuarie 2023, când ar urma să intre în vigoare noua Politică Agricolă Comună.Adoptarea proiectului de OUG este obligatorie ca fermierii români să nu piardă banii ce le sunt alocați, ”luând în considerare că nepromovarea prezentului act normativ în regim de urgență poate avea consecințe grave atât în plan economic, cât și în plan social, în principal prin neacordarea în condiții bune a celor circa 3,811 miliarde euro din FEGA și a circa 1 miliard euro din FEADR alocate României pentru perioada de tranziție, cu impact deosebit de grav asupra sectorului agricol al României”.Vă reamintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că potrivit Regulamentului UE 2020/2220, România are posibilitatea de aduce câteva modificări la schemele de plăți, termenul pentru schimbări trebuid transmise până pe 19 februarie pentru anul 2021 și până la 1 august 2021 pentru anul 2022.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Afaceri

Marcoser: Sfaturi complete pentru cultura de castravete

Stefanescu Carmen

Published

on

Marcoser: Sfaturi complete pentru cultura de castravete
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro – 18 ianuarie 2021 17:46

Fermierii au nevoie de tot ajutorul pentru a putea avea profit la final de an și pentru a-l reinvesti în anii care urmează. Acesta a fost unul din gândurile din spatele înființării Marcoser, companie care a apărut pe piața agribusiness din România în 2005. Centrul strategic este localizat în comuna Matca, un bazin legumicol important din țara noastră. O cultură de bază în ferma celor de la Marcoser este cea de castravete cornișon.Specialiștii Marcoser au depășit multe provocări în acești 16 ani în ceea ce privește această cultură. ”Reacționează foarte rapid la orișice schimbare. Practic, noi putem să facem ceva greșit pentru această cultură dimineața și până după-amiaza deja se văd efectele. Am dezvoltat rețete de fertilizare, am dezvoltat o tehnologie de cultură și mai mult decât atât, am identificat soluții cu care noi putem să venim în ajutorul fermierilor din România”, a explicat Marius Petrache, Director general Marcoser.Munca tuturor specialiștilor de la Marcoser nu este ușoară. Pentru a ajunge la maturitate și a-i mulțumi pe fermieri și, în final, pe consumatorii finali, castravetele trebuie să beneficieze de toate condițiile pentru a se dezvolta, de la temperaturi până la o nutriție echilibrată, trecând prin partea de protecție împotriva dăunătorilor tot mai prezenți în această cultură. “Soluțiile noastre se referă atât la partea de nutriție, unde noi avem în portofoliul Marcoser produse deosebit de interesante, care, practic, ne salvează din orice situație, dar de-a lungul acestor ani am dezvoltat și o tehnologie integrată de combatere a bolilor și dăunătorilor, pentru că ne dorim să oferim consumatorului final un produs sigur din punct de vedere alimentar” spune Marius Petrache, Director general Marcoser.Pe scurt, fermierii care cultivă castravete și care apelează la Marcoser beneficiază de consultanță privind alegerea hibridului potrivit, tehnologiile de cultură, serele și solariile care să le protejeze, partea de nutriție și de combatere biologică a dăunătorilor.Mai multe detalii despre proiectele de consultanță ale Marcoser găsiți pe site-ul www.marcoser.ro, dar și în magazinul fizic din comuna Matca, județul Galați.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Afaceri

Ordonanță de Urgență pentru plata subvențiilor APIA către fermieri!

Stefanescu Carmen

Published

on

Subvenții APIA 2021. Ce scheme sunt în curs de plată către fermieri
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre – 18 ianuarie 2021 14:11

Ordonanță de urgență pentru subvențiile fermierilor români! Potrivit unui proiect lansat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în dezbatere publică, prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 se vor aplica și în anii 2021 și 2022, în baza Regulamentului (UE) 2020/2220 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 decembrie 2020 de stabilire a anumitor dispoziții tranzitorii. Altfel spus, prin noua OUG se creează baza legală ca fermierii să poată beneficia de schemele directe și pentru creșterea animalelor și în anii de tranziție, până la intrarea în vigoare a noii Politici Agricole Comune (PAC).MADR vrea să propună spre adoptare în ședință de Guvern o ordonanță de urgență, lansată luni – 18 ianuarie în dezbatere publică, prin care să asigure continuarea OUG nr.3/2015 care prevedere regulile și schemele directe sau din zootehnie pentru subvenții, și pentru perioada de tranziție 2021-2022.”Ținând cont de faptul că prezenta ordonanță de urgență creează cadrul juridic pentru alte acte normative subsecvente, care reglementează condițiile implementării schemelor de plăți, neadoptarea acesteia ar conduce la disfuncționalități în procesul de accesare a formelor de sprijin financiar, având în vedere faptul că neadoptarea în regim de urgență a măsurilor de reglementare propuse prin prezenta ordonanță de urgență va avea ca efect imposibilitatea respectării calendarului stabilit prin legislația Uniunii Europene din domeniu, referitor la perioada de depunere a cererilor unice de plată, cu impact asupra a peste 800.000 de beneficiari ai schemelor/măsurilor de ajutor/sprijin”, argumentează ministerul de resort.Potrivit articolului 1 din Ordonanța de Urgență propusă de MADR, prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 191 din 23 martie 2015, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 104/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică și în anii 2021 și 2022, în baza Regulamentului (UE) 2020/2220 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 decembrie 2020 de stabilire a anumitor dispoziții tranzitorii privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anii 2021 și 2022, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 228/2013 și (UE) nr. 229/2013, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013, (UE) nr. 1306/2013 și (UE) nr. 1307/2013 în ceea ce privește resursele și aplicarea regulamentelor respective în anii 2021 și 2022 și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 în ceea ce privește resursele și repartizarea unui astfel de sprijin pentru anii 2021 și 2022.Referitor la schemele de sprijin cuplat, actul normativ pus în dezbatere prevede că ”decizia referitoare la modalitatea de aplicare a sprijinului
cuplat poate fi revizuită până la data de 19 februarie 2021”.Proiectul de OUG poate fi consultat aici: Oug-tranzitie-2021-2022Citiți mai multe pe acest subiect pe FortaPAC.agrointel.ro

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.