Connect with us

Comert alimentar

Cașul de oaie a atins prețul de 25 lei/kg. Oier: ”Ce vi se pare așa mult?”

Petroniu Gabriela

Published

on

Cașul de oaie a atins prețul de 25 lei/kg. Oier: ”Ce vi se pare așa mult?”
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre – 11 august 2020 05:39

Distribuie pe Facebook

Un kilogram de caș de oaie a atins prețul de 25 lei în piețele dintr-un județ din România, iar acest nivel de preț a fost adus în discuție chiar cu autoritățile și fermierii! Comparativ cu cașul de 25 de lei semnalat de jurnaliști în piețele botoșănene, dacă ne referim la unele zone din Capitală suma achitată pentru un kilogram de brânză din lapte de oaie poate ajunge chiar și la 35-40 de lei dacă produsul este unul ”consacrat” cum ar fi brânza de Sibiu. Explicațiile autorităților și ale producătorilor pentru prețul final al produsului provenit de la stână arată că acestea sunt mai calitative și mai sigure, folosindu-se doar ingrediente naturale și rețete sigure pe care ciobanii nu le-au schimbat în timp.Un kilogram de caș de oaie a ajuns să coste în piețele din Botoșani 25 de lei. Deși suma este mare comparativ cu nivelul de trai, oierii nu au crescut prețul cu mult în ultimii ani, în prezent vorbim de o variație de doi-trei lei. La polul opus se află cașcavalul din lapte de oaie care apare mai rar pe rafturi comparativ cu cel de vacă iar în marile magazine se vinde cu 47,50 lei/kilogram. Mihai Țurcanu, DSVSA Botoșani: Produsele cu folosesc înlocuitori de lapte sunt mai ieftineCalitatea și ingredientele naturale fac prețul produsului final pe care oierii îl vând în piață. Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani a declarat în cadrul unei conferințe de presă că fiecare producător își evaluează munca și știe ce ingrediente folosește pentru a obține un kilogram de brânză. ”Trebuie să le spunem consumatorilor că mai sunt produse care sunt sigure din punct de vedere al consumului uman, dar se folosesc înlocuitori de lapte, spre exemplu, și atunci acel produs este mai ieftin. Nu am vrut să scoatem în evidență că hrana din supermarketuri nu este o hrană bună, dar făceam un apel pentru că fermierii au probleme în a-și valorifica produsele. Îi invităm pe consumatori să facă o plimbare în mediul rural”, a declarat Mihai Țurcanu, citat de Monitorul de Botoșani.Ionică Nechifor: „De ce vi se pare așa mult 25 de lei?”Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis Botoșani și șeful Stațiunii de cercetare Popăuți a arătat că prețul cerut de ciobani este cu mult sub cel practicat de supermarketuri iar dacă se face un calcul cu cheltuielile de la o stână suma nu mai pare așa de mare. „De ce vi se pare așa mult 25 de lei (n.r. – pe un kilogram de brânză), pentru că noi suntem sub prețul unui kilogram de brânză din supermarket. 20-25 de lei pe kilogramul de brânză, la ora actuală, este sub prețul unui kilogram aflat în supermarket”, a afirmat crescătorul de animale.Acesta susține că sectorul creșterii oilor merge în pierdere cu aproximativ 500 de lei pe cap de animal. „Am făcut aceste cheltuieli ale unui fermier pe cap de animal – ovine, caprine – pe care le-am înaintat și Ministerului Agriculturii. Știți care este cheltuiala unui fermier? Este de 1.129 de lei pe cap de oaie, cheltuiala! Veniturile pe care le obțin de la oi, sunt statistici făcute de Stațiunea de Cercetare Popăuți, sunt de 629 de lei. Diferența este pierdere în sector. Cum spuneți că un kilogram de brânză este mai scump?”, a reacționat Nechifor.În județul Botoșani, la data de 5 august, în evidențele DSVSA figurează 261.094 de oi și 36.719 capre.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!





Source link

Comert alimentar

Consumul de roșii în România. Câte kilograme de roșii mănâncă în medie un român, într-un an!

Petroniu Gabriela

Published

on

Consumul de roșii în România. Câte kilograme de roșii mănâncă în medie un român, într-un an!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro – 24 noiembrie 2020 10:14

Alexandru Bibarţ este unul dintre românii pasionați de grădinărit, în special de cultura roșiilor (foto: aradon.ro)

Câte kilograme de roșii consumă, în mediu, un român, pe parcursul unui an – un calcul făcut de cercetătorii Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală.Consumul mediu anual de tomate în mediul rural a crescut în perioada analizată, astfel în anul 2015 s-a înregistrat un consum de 12,6 kg/ locuitor, ajungând în anul 2019 la un consum de 13,5 kg/locuitor, reprezentând o creștere de 12%.În mediul urban, consumul mediu anual de tomate a atins cel mai ridicat consum de 14,7 kg/locuitor în anul 2018, în creștere cu 6% comparativ cu consumul înregistrat în anul 2015 (13,8 kg/locuitor).”Se remarcă în medie o diferență de 1,2 kg/locuitor în ceea ce privește consumul de tomate în mediul urban, comparativ cu mediul rural. Această diferență poate fi pusă pe seama posibilității achiziționării tomatelor în perioada de extrasezon de către consumatorii din mediul urban, când prețul tomatelor este mai ridicat”, arată analiza cercetătorilor români.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!





Source link

Continue Reading

Comert alimentar

Producătorii de lactate au vânzări mai bune numai când se plătesc pensiile!

Petroniu Gabriela

Published

on

Producătorii de lactate au vânzări mai bune numai când se plătesc pensiile!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Ramona Dascălu – 19 noiembrie 2020 16:06

Industria laptelui merge la ora actuală din inerţie, de pe o zi pe alta şi cu rugăciuni la Dumnezeu, a declarat astăzi, joi – 19 noiembrie, Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), subliniind că din luna august vânzările de produse lactate au scăzut cu circa 23%.”La ora actuală mai mult se merge din inerţie, de pe o zi pe alta şi cu rugăciuni la Dumnezeu, poate se vor vinde mai bine produsele când se fac plăţile la pensii. Din august au început să scadă vânzările, în jur de 22%-23%, cred că nu numai la produsele lactate ci şi la cele alimentare, în general, şi nu se ştie clar cum va fi de sărbători. De Crăciun mai făceai vânzări, mai făceai o promoţie, o campanie de marketing, dar la ora actuală marketingul este blocat. Toată lumea se concentrează pe online, dar şi acesta se bazează pe resurse logistice pe care nu le ai, pentru că nu am fost pregătiţi pentru aşa ceva. Totul depinde însă de ce comunică Guvernul şi de transparenţa Guvernului, deoarece pe baza lor putem să ne facem un business plan”, a declarat Dorin Cojocaru, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a evenimentului Romanian Food & Agribusiness Conference, potrivit Agerpres.Industria laptelui, în stand-byAcesta susține că industria produselor lactate din România „a intrat în stand-by, în stare de imponderabilitate”, neexistând posibilitatea de a face un business plan din cauza restricţiilor în vigoare legate de închiderea unor unităţi comerciale, a pieţelor de cartier, şcolilor şi industriei HORECA.”Dacă am fi ştiut că după 27 septembrie vor urma nişte restricţii şi se vor închide şcolile nu mai pregăteam acele pachete şcolare, care reprezintă cam 6% din procesarea laptelui în România. Nu poţi să îţi faci un plan de afaceri, dacă nu ştii ce îţi oferă viitorul. Cu restricţionarea circulaţiei mărfurilor, închiderea unor unităţi comerciale sau a pieţelor de cartier, şcoli în continuare închise, HORECA care este închisă, nu prea mai ştii pe ce să te bazezi şi atunci apare acea stare de retragere, un pas în spate şi intri în conservare. Nu poţi să te gândeşti nici la anul 2021, dacă să faci investiţii sau să îţi restricţionezi activitatea. A fost un haos generalizat. Eu cred că cei care îşi dau cu părerea pentru următoarele 3 luni sau pentru 2021 sunt neserioşi. În acest moment eu discut cu foarte mulţi manageri şi există stare de stand-by şi imponderabilitate”, a explicat preşedintele APRIL.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!





Source link

Continue Reading

Comert alimentar

Câte piețe sunt la acest moment închise din cauza restricțiilor!

Petroniu Gabriela

Published

on

Administrația Piețelor: Măsurile restrictive trebuie să fie luate doar acolo unde este cazul!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Ramona Dascălu – 17 noiembrie 2020 13:02

Foto: Ziua de Cluj

Câte piețe sunt la acest moment închise din cauza restricțiilor! Adrian Oros a prezentat situația piețelor agroalimentare din România. Ministrul Agriculturii Adrian Oros susține că din totalul de 514 piețe din țara noastră la acest moment doar 27 sunt închise, restul funcționând normal, ca și până acum.Ministrul Oros a spus în conferința de presă de astăzi, marți – 17 noiembrie, desfășurată la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) că pentru 120 de piețe care funcționau în spații închise primarii au găsit soluții pentru modificarea fluxului astfel încât și acestea au fost deschise, rămânând închise doar un număr de 27 de piețe din toată țara.”Legat de stadiul de funcționare a piețelor agroalimentare pentru că există pentru că există foarte multă dezinformare. Aceasta este situația în 16 noiembrie, deci din totalul de 514 piețe agroaliementare, 367 au funcționat din totdeauna în spații deschise sau semideschise, nu s-a modificat nimic. Pentru 120 de piețe, care funcționau în spații închise, primarii au găsit soluții pentru modificarea fluxului astfel încât și acestea au fost deschise. Au rămas închise 27 de piețe în spații închise, adică 5,25%. Aceasta este realitatea privind piețele agroalimentare”, a declarat Adrian Oros în conferința de presă de astăzi.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!





Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.