Connect with us

Afaceri

Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja și-a deschis magazin în centrul orașului Slobozia

Stefanescu Carmen

Published

on

Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja și-a deschis magazin în centrul orașului Slobozia
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Angelica Lefter
– 21 aprilie 2021 05:52

Magazinul Cooperativei Agricole Gheorghe Doja este situat în Slobozia

Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja şi-a deschis primul magazin și a făcut un pas important de la culturile de câmp la cele în spații protejate. Cooperativa din județul Ialomița numără 10 membri în prezent și colaborează cu marii retaileri, dar face și export.Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja, din localitatea cu același nume, județul Ialomița, și-a deschis recent propriul magazin în centrul orașului Slobozia, situat pe Bulevardul Matei Basarab.Înființată în 2013, Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja formată din 5 membri inițiatori și alți 5 care au sosit pe parcurs, deci din 10 membri, urmărește extinderea activităților prin cultivarea legumelor în solarii.Foto: Facebook/Gheorghe Doja Cooperativa Agricola
De la pepeni și legume în câmpFlorin Ion, Președintele Cooperativei Agricole Gheorghe Doja, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că activitatea predominantă a membrilor este aceea de cultivare a pepenilor. Deși cultivă mai ales legume în câmp, acum ar dori să facă pasul spre solarii.”Cooperativa este înființată în anul 2013, la inițiativa a 5 membri, iar în acest moment suntem 10 membri. Noi suntem foarte mult axați pe pepeni, am produs legume în câmp, dar acum am vrea să producem și în solarii. Avem o gamă variată de pepeni, facem inclusiv export de pepeni, lucrăm cu majoritatea hipermarketurilor din România. Am început de fapt direct cu supermarketurile, inițial cu un magazin, apoi cu toate. Ca și cooperativă deținem aproximativ 200 de hectare, solariile nu însumează decât 5.000 de metri pătrați, jumătate de hectar. Terenul este tot în localitatea Gheorghe Doja, la 25 de kilometri de Slobozia și 100 de kilometri de București”, spune fermierul ialomițean.Ceapa verde comercializată, printre primele produse proprii din solariile cooperativei
Florin Ion a menționat că magazinul recent deschis în Slobozia, care a fost inaugurat la data de 9 aprilie 2021, reprezintă o modalitate de a se face cunoscuți ca și organizație, dar și un imbold de a produce cât mai mult în propriile spații protejate.”De când am deschis magazinul la Slobozia, începem să producem în solar diversificat, adică legume, verdețuri, de la salată, ridichi, ceapă verde. Noi acum avem de la noi doar ceapă verde, restul sunt de la alți producători, pentru că noi doar ce am deschis acest magazin și urmează să le producem noi, dar deocamdată nu putem să asigurăm 100% de la noi. Magazinul este în prezent mai mult de imagine, nu pot să zic acum dacă va merge, ce profit va aduce, am investit destul de mult în el, dar nu cred că putem scoate acum bănuți, dar pe viitor ne gândim să dezvoltăm magazine de genul acesta, este o nișă să dezvoltăm activitatea acestei cooperative prin aceste magazine. Noi am vrea să ne extindem, dar mai devreme de doi ani nu, iar dacă mai deschidem, tot în Slobozia va fi”, a specificat legumicultorul.Magazinul din Slobozia, un nou spațiu de desfacere pentru producătorii localiPlanul de a deschide un magazin de legume și fructe cu produse preponderent românești se arată unul de viitor, mai ales că există spații de depozitare ale cooperativei, o gamă variată de pepeni și vărzoase, iar în timp va fi și o gamă variată de legume din propriile solarii.Chiar dacă Cooperativa trimite pepeni la export și alimentează supermarketurile din țară, membrii săi vor să se dezvolte mai mult pe plan local.”Din primele calcule a reieșit că este vad, adică este magazinul într-o zonă foarte bine amplasată, destul de circulată, este exact în centrul orașului. Este altceva față de ce este în Slobozia la acest moment. Prețurile eu spun că sunt ok, sunt prețuri de producători, ceapa este de la noi, restul le luăm și noi de la alții. La momentul acesta noi avem toată gama de pepeni, vărzoase, ceea ce producem sunt în cantități foarte mari. Am mai avut ardei, țelină, gogoșar, produsele noastre. Acum am vrea să le punem în solar, acestea au fost cultivate în câmp. A fost un an mai greu anul trecut din cauza secetei. Sperăm ca anul acesta să fie mai bine. Avem irigații, am avut ultimii 2 ani apă pe canal, dar acum nu mai este, sperăm să furnizeze apă și anul acesta, când nu mai e an electoral. Așa, din solariile membrilor noștri avem până acum: pepeni galbeni timpurii, ridichi, ceapă verde. Solariile sunt ale cooperativei, ea produce direct. Am dezvoltat totul pe cooperativă, membrul s-a dezvoltat în spatele cooperativei. Avem două spații de depozitare, de 1.800 de metri pătrați, respectiv 1.000 de metri pătrați. Avem temperatură controlată, avem certificat de Global GAP, facem export, adică suntem de mult pe piață, cunoaștem foarte bine situația”, spune Florin Ion.La acest moment, Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja nu poate acoperi toate legumele din piața locală
Florin Ion, președinte de cooperativă: ”Am putut accesa fonduri doar prin Programul Operațional Regional, sperăm ca situația să se schimbe”Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja și-a făcut grup de producători –  ultimul recunoscut la nivel de minister al Agriculturii, iar în țară mai sunt aproximativ 20 de asemenea organizații. Până acum, fonduri europene s-au accesat de către cooperativă doar prin Programul Operațional Regional, însă speră ca din acest an, odată cu noul Plan Național Strategic, situația să fie altfel și pentru organizația pe care o conduce.”Nu am investit cu bani europeni. Noi suntem ultimul grup recunoscut ca și organizație direct de Ministerul Agriculturii, sunt undeva la 20 și ceva de organizații la nivel național. Nu am reușit să accesăm fonduri decât prin programul operațional, noi ne-am blocat, când am plecat pe acest drum ne-am blocat la celelalte fonduri direct prin AFIR. Singurele fonduri europene se obțineau doar prin program operațional, în fiecare an făceam un program operațional pe o perioadă de 3-4 ani, unde din VPC (valoarea producției comercializate de membru către cooperativă) obțineam 4% și cu încă 4% veneam noi, adică 50% erau bani europeni și încă 50% puneam noi pentru investiții. Nu am reușit să luăm bani, majoritatea cooperativelor erau blocate pe majoritatea măsurilor. Orice măsură a fost deschisă era specificat în Ghidul Solicitantului că fac excepții grupurile și organizațiile de producători, îi considerau cu dublă finanțare. Dacă am obținut acest statut de organizație, se consideră că doar prin programul operațional putem accesa. Sperăm ca noul program să fie mai apropiat și de grupurile de producători”, a concluzionat Președintele Cooperativei Agricole Gheorghe Doja, Florin Ion, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!





Source link

Afaceri

Marii producători de carne de pui – investigați de Consiliul Concurenței. S-ar fi înțeles ca să crească prețurile!

Stefanescu Carmen

Published

on

Marii producători de carne de pui – investigați de Consiliul Concurenței. S-ar fi înțeles ca să crească prețurile!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Ramona Dascălu
– 7 mai 2021 06:37

O parte dintre marii producători de carne de pui din România s-ar fi înțeles între ei, inclusiv prin organizația care îi reprezintă –  Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), pentru limitarea ofertei de produse, în scopul creșterii artificiale a prețurilor. Este poziția Consiliului Concurenței care a anunțat că a declanșat o investigație ce vizează un posibil comportament anticoncurențial al unor companii care își desfășoară activitatea pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre din România.Companiile investigate de Consiliul Concurenței sunt Transavia S.A., Ave Impex S.R.L., Vis Agri S.R.L., Safir S.R.L., AviTop S.A., Avicola Buzău S.A, Avicola Dragoș Vodă SA, Avicod SA, Agricola Internațional Bacău S.A., Agrisol International RO S.R.L și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).Inspecții la sediul firmelor și la asociația care îi reprezintă pe producătorii vizați”Autoritatea de concurență deține indicii privind posibile înțelegeri și/sau practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creșterea artificială a prețurilor de vânzare. În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile unor companii care activează pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre, precum și la sediul UCPR”, se arată în comunicatul instituției conduse de președintele Bogdan Chirițoiu.Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice.”Inspecțiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate”, se mai arată în comunicare.Amenzile pot ajunge până la 10% din cifra de afaceriÎn situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.Anul trecut, Consiliul Concurenței a sancționat 90 de companii și asociații ale acestora cu amenzi de 400,2 milioane ei (82,7 milioane euro), peste 40% din această valoare totală fiind recunoscută de companii.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!





Source link

Continue Reading

Afaceri

De ce au crescut prețurile cerealelor săptămâna trecută?

Stefanescu Carmen

Published

on

De ce au crescut prețurile cerealelor săptămâna trecută?
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro
– 6 mai 2021 13:59

De ce au crescut prețurile cerealelor săptămâna trecută? O viziune mai psihologică asupra pieței cerealelor de săptămâna trecută ar descrie-o pe aceasta ca fiind plină de optimism, entuziasm, emoție și euforie deoarece prețurile au explodat, dar teama multor comercianți este ca această tendință ascendentă, nemaiîntâlnită din 2013, să nu fie urmată de anxietate, negare, disperare, panică și chiar capitulare, odată ce prețurile ar putea să coboare drastic.Analiștii de piață consideră că săptămâna trecută prețurile au crescut atât de mult la principalele burse de cereale pe baza unui cumul de factori, dar această creștere agresivă reprezintă acum o mare presiune pe umerii fermierilor, din toate colțurile lumii, deoarece aceștia se află în faza de semănare a culturilor pentru un nou sezon și este prea devreme încă pentru a vorbi de randamentele acestora, scrie agriportal.ro.În esență, prețurile la grâu au crescut datorită condițiilor agrometeorologice nefavorabile culturilor în emisfera nordică: Europa s-a confruntat cu îngheț la începutul lunii aprilie, în Rusia unele suprafețe plantate astă-toamnă trebuie re-cultivate din nou iar în SUA seceta sau temperaturile scăzute din unele zone au afectat culturile de iarnă. Mai mult, războaiele comerciale și pandemia au exacerbat temerile legate de creșterea excedentelor. Mulți analiști consideră acum însă că creșterea prețurilor CBOT de săptămâna trecută sunt consecința aruncării pe piață a „poveștilor reînnoite ale cererii chinezești de cereale”, cerere care nu ar fi atât de mare pentru piața americană, în condițiile în care China a importat și va importa mult grâu și din UE (Franța) sau Ucraina. Cererea masivă de cereale a Chinei nu poate fi însă ignorată. În graficul de mai jos se observă cum importurile Chinei de cereale și semințe oleaginoase din acest sezon au depășit cu mult media ultimilor 5 ani. La urma urmei, țara asiatică asigură aproape 50% din necesarul de porcine la nivel global, și încă face acest lucru deși se confruntă în continuare cu pesta porcină africană, care îi decimează fermele:În emisfera sudică situațiile sunt mai favorabile pentru cultura de grâu, deoarece în Argentina au fost ploi care par să fie de bun augur pentru culturile viitoare iar în Australia însămânțarea are loc în condiții bune în est, iar ploile din vest sunt benefice pentru noile recolte.Porumbul a crescut la bursele internaționale mult mai imperios. În Europa, cotațiile franceze pentru porumb au urmat tendința generală pe fondul unui bilanț global tensionat pentru 2020-2021. Cererea chineză nu dispare pentru moment, deoarece se consideră că peste 28 de milioane de tone de porumb ar putea fi importate de gigantul asiatic. Dar Franța ridică îngrijorări justificate cu privire la creșterea deficitului de apă din sol, lucru care afectează însămânțarea porumbului. Acest deficit de apă se extinde și în Brazilia pentru Safrinha, a doua recoltă, în timp ce frigul întârzie însămânțarea în Statele Unite. Creșterea din ultima săptămână ar trebui să compenseze parțial preocupările climatice iar prețurile ar putea să rămână în continuare ridicate, deoarece orice eveniment meteorologic, politic sau economic ar avea impact imediat asupra echilibrului fragil între cerere și ofertă la nivel global.Prețul la rapiță a crescut pe ambele maluri ale Atlanticului, atingând recorduri săptămâna trecută. Culturile vechi au depășit temporar 600 EUR/t datorită stocurilor mondiale reduse (inclusiv la canola canadiană) și a creșterii cererii de uleiuri vegetale de pe piață. Mai mult, la începutul lunii aprilie, rapița europeană a fost afectată de îngheț, chiar în perioada înfloririi, mai ales în Franța și Germania, crescând incertitudinile legate de noua recoltă. În Canada, vremea este rece și uscată, ceea ce ridică temerile unui început târziu de plantare, mai ales că aici se așteaptă o creștere puternică a suprafeței cultivate. Conform datelor USDA, cererea de rapiță va rămâne puternică pe piață, având în vedere marjele excelente de zdrobire calculate la începutul campaniei 2021-2022.Tendință a ciclului firesc al pieței sau nu, ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută i-a făcut pe mulți comercianți să fie în stadiul de emoție și totuși având capacitatea de identifica prețurile noilor culturi, chiar dacă acestea nu sunt încă semănate. Probabil că astăzi comercianții de cereale vor începe săptămâna adaptându-se la prețuri surpriză, cu atenția îndreptată la starea vremii și asupra noilor date furnizate de instituțiile abilitate despre progresul în plantarea noilor culturi.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!





Source link

Continue Reading

Afaceri

Conflicte sângeroase între fermierii și crescătorii de animale nigerieni pentru terenurile agricole!

Stefanescu Carmen

Published

on

Conflicte sângeroase între fermierii și crescătorii de animale nigerieni pentru terenurile agricole!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre
– 6 mai 2021 10:59

Foto: Observateurs / France24

Conflicte de amploare între fermierii din sectorul vegetal și crescătorii de animale care nu mai au loc pe pășuni și au ”invadat” terenurile agricole ale producătorilor.Regiunea centrală (Middle Belt) a Nigeriei a fost grav afectată anul acesta de reizbucnirea violențelor dintre fermierii din sectorul vegetal și crescătorii de animale. Schimbările climatice și deșertificarea intensifică tensiunile, determinând crescătorii de animale din nord să se deplaseze tot mai spre sud, pe teritoriul agricultorilor.Conflictul dintre agricultori și crescătorii de animale a provocat moartea a peste 10.000 de persoane în ultimul deceniu și a forțat mutarea a 300.000 de oameni, potrivit ONG-ului International Crisis Group. În 2018, potrivit acestei organizații, 2.000 de persoane au fost omorâte.Aceste înfruntări, pentru accesul la pământ și resurse, au și un important aspect interconfesional, dat fiind faptul că majoritatea crescătorilor de animale sunt musulmani, iar cei mai mulți dintre agricultori sunt creștini.Culturi incendiateAbeni (pseudonim) este un fermier creștin. În iulie 2020, a fost forțat să își părăsească pământul din cauza violențelor. De la jumătatea lunii martie a.c., a asistat la trei atacuri în care zeci de oameni au fost uciși. Pe 18 martie, zece agricultori au fost omorâți și alte trei persoane rănite în satul Kizachi, statul Kaduna.„Peste 100 de militanți fulani au ajuns în sat în jurul orei 23 (18 martie, n.r.). Atacul a durat mai mult de o oră. Armata nigeriană a sosit a doua zi la ora 12:45, dar era prea târziu. Masacrele avuseseră loc deja. Peste 70 de case și lăcașuri de cult, precum și mai multe hambare de cereale și motociclete au fost incendiate”, relatează Abeni, potrivit www.rfi.ro, care citează www.observers.france24.com.Abeni spune că în regiune, atacurile au cauzat pierderi mai mari decât pandemia de Covid-19. ”Guvernul încearcă să găsească un vaccin pentru a combate virusul, dar de ce nu a încercat să găsească o soluție pentru această criză care scapă de sub control? Este mult mai periculoasă decât pandemia. Numeroși agricultori își pierd sursele de venit, căci culturile lor sunt arse de crescătorii de animale sau mâncate de animale. Pentru alții, situația este și mai gravă: familia și prietenii lor mor”, adaugă el.În satele din jur Ancha, Hukke, Kperie și în alte sute de sate din zona fertilă din regiunea centrală din Nigeria, locuitorii asistă la scenarii similare.Crescătorii de animale sunt adesea descriși într-o manieră negativă de către fermieriSalihu Musa Umar, este membru al MACBAN (Miyetti Allah Cattle Breeders Association of Nigeria), una dintre principalele asociații de crescători din Africa, fondatorul Inițiativei agricultorilor și crescătorilor de animale pentru pace și dezvoltare.„Crescătorii de animale sunt adesea descriși într-o manieră negativă de către fermieri. Astfel, odată ajunși pe teritoriul agricultorilor aceștia stârnesc suspiciuni în rândul localnicilor. Dar, în realitate, crescătorii sunt și ei în aceeași măsură victime ale acestui conflict. Zilnic crescători de animale sunt omorâți de comunitățile sătenilor.Crescătorii trebuie să se deplaseze dintr-un punct A într-un punct B în căutarea unor pășuni mai bune. Dar ruta lor este adesea blocată de agricultorii furioși care îi atacă…O situație care se repetă la nesfârșit.Majoritatea sunt săraci, fără prea multă educație și sunt rar auziți în dezbaterea publică. Astfel, este ușor să faci din ei țapi ispășitori”, relatează Salihu Musa Umar.Schimbările climatice, un factor agravantDe zeci de ani, agricultorii și crescătorii de animale se intersectează fiindcă fulanii din nordul țării migrează în mod tradițional spre sud în sezonul arid, în căutarea apei și a pășunilor pentru animalele lor. Cele două comunități obișnuiau să ajungă la înțelegeri care le permiteau să conviețuiască pașnic.În ultimii ani însă, schimbările climatice au schimbat această situație. Seceta și deșertificarea i-au obligat pe crescătorii de animale să se deplaseze mai spre sud, ajungând pe terenurile agricultorilor, al căror număr a crescut în paralel cu creșterea populației din Nigeria.Contactat de echipa Les Observateurs, Isaac Olawale Albert, directorul Institutului pentru pace și studii strategice de la Universitatea Ibadan, aflată la 130 de kilometri nord-est de Lagos, este de părere că „schimbările climatice sunt cea mai importantă variabilă în analiza (conflictului)”.„Seceta și deșertificarea se datorează deplasărilor tot mai numeroase ale crescătorilor de animale. A devenit mai greu de găsit pământ fertil, deci și concurența s-a intensificat. Regiunea Middle Belt este adesea denumită „coșul cu alimente” al țării – un teren foarte fertil, apreciat atât de agricultori cât și de crescători”, explică Isaac Olawale Albert.Mulți agricultori au acuzat guvernul de părtinire în conflict și chiar de instigare la și mai multă violență în scopuri politiceDe ambele părți, acuzațiile și contraacuzațiile de purificare etnică și chiar de genocid au luat amploare. Potrivit unui analist local care a preferat să rămână anonim, este esențial ca guvernul să preia controlul asupra problemei pentru a pune capăt acestor teorii conspirative care se răspândesc rapid: „Guvernul trebuie să fie foarte vigilent, pentru că dacă nu este și pare că sprijină un anumit grup, ne transformăm într-o altă Rwanda și situația poate să degenereze într-un război civil pe scară largă”.O provocare pentru securitatea alimentarăGăsirea unei ieșiri din criză este, de asemenea, o provocare pentru economia și securitatea alimentară a țării. Potrivit lui Salihu Musa Umar, aproape 60% din proteinele din Nigeria provin de la turmele ciobanilor fulani. În timp ce aproximativ 90% dintre agricultori sunt mici exploatatori care realizează cea mai mare parte a producției agricole a țării, reprezentând 27% din PIB.„Hrana devine foarte scumpă pentru că agricultorii nu au acces la fermele lor”, subliniază Isaac Olawale Albert. „Dacă nu reușim să instaurăm pacea în zonele rurale, nu vom mai putea cultiva. Conflictul a devenit o problemă existențială în Nigeria. Fie găsim o soluție, fie nu vom mai avea suficientă hrană”, conchide el.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!





Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.