Connect with us

Cresterea animalelor

Cuantum pe hectar subvenție APIA pe pășune pentru anul 2021!

Stefanescu Carmen

Published

on

EUROPARLAMENTAR BUDA: SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTARUL DE PĂȘUNE!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Calculele făcute de Agroinfo estimează un cuantum pe hectar al subvenției APIA pe pășune, pentru acest an, de la 150 de euro/ha la peste 600 euro/ha pentru un hectar, în cazul pășunilor situate, de exemplu, în zona montană și pentru care deținătorii au angajamente de agro-mediu.

Dacă fermierii, crescătorii de animale nu au angajamente pe agro-mediu, nu beneficiază de plata tineri fermieri, plățile pe care le primesc de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru acest an, cei care dețin sau au închiriate/concesionate pășuni, sunt următoarele:
Schema de plată unică pe suprafață – 95,4751 euro/ha
Plata redistributivă
-primul interval: 1-5 ha, inclusiv 5,0000 euro/ha
-al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv 48,1457 euro/ha
Plata pentru înverzire 57,8931 euro/ha
În cazul în care crescătorul nu are mai mult de 5 hectare de pășune, APIA va calcula suma pe hectar folosind cuantumul pentru primul nivel al plății redistributive, adică 5 euro/ha. Astfel, suma estimată pentru un hectar de pășune este de 158,3682 euro/ha pentru un fermier, crescător care nu beneficiază de plata tineri fermieri.
Schema de plată unică pe suprafață – 95,4751 euro/ha + Plata redistributivă primul interval: 1-5 ha, inclusiv 5 euro/ha + Plata pentru înverzire 57,8931 euro/ha = 158,3682 euro/ha
Pentru suprafața de pășune de la 5 hectare în sus până la limita de 30 de hectare, în calculul sumei pe hectar este inclusă valoarea plății redistributive pentru al doilea interval, adică 48,1457 euro/ha. Astfel, de la 5 hectare în sus, suma estimată pe hectar este de 201,5139 euro/ha.
La această sumă, dacă vorbim de tineri fermieri, se adaugă și plata pentru tineri fermieri, al cărui cuantum pe hectar stabilit pentru acest an este de 40,4514 euro/ha. În varianta în care se aplică cuantumul pentru primul nivel al plății redistributive, un tânăr fermier va încasa de la APIA, pentru un hectar de pășune, suma de 198,8196 euro/ha. În varianta de la 5 hectare până la 30 hectare, în calcul intră cuantumul pentru nivelul 2 al plății redistributive, iar tânărul fermier, crescător va încasa de la APIA cca 239 euro/ha.
Dacă crescătorii au încheiat angajamente de agro-mediu cu APIA, la aceste plăți directe pe suprafață se adaugă și plățile compensatorii.
De exemplu, dacă la sumă se adaugă Pachetul 1, Măsura 10 agro-mediu și climă, Pajiști cu înaltă valoare naturală 142 euro/ha, atunci suma pe hectar, în cazul aplicării cuantumului pentru primul nivel al plății redistributive, ajunge la 300,3682 euro/ha, iar în cazul nivelului doi al plății redistributive, ajunge la 343,5139 euro/ha.
Valorile pe hectar ale plăților compensatorii, pentru anul 2021, care pot fi incluse în suma pentru un hectar de pășune:
Sub-măsura 10.1 – agro-mediu și climă
Pachetul 1 – pajiști cu înaltă valoare naturală (HNV) 142 €/ha/an
Pachetul 2 – practici agricole tradiționale (aplicat numai în combinație cu Pachetul 1) –
varianta 2.1 – lucrări manuale pe pajiști permanente utilizate ca fâneţe 100 €/ha/an
varianta 2.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști permanente utilizate ca fâneţe 21 €/ha/an
Pachetul 3 – pajiști importante pentru păsări – sub-pachetul 3.1 – Crex crex –
varianta 3.1.1 – lucrări manuale 310 €/ha/an
varianta 3.1.2 – lucrări cu utilaje ușoare 231 €/ha/an
sub-pachetul 3.2 – Lanius minor și Falco vespertinus –
varianta 3.2.1 – lucrări manuale 159 €/ha/an
varianta 3.2.2 – lucrări cu utilaje ușoare 80 €/ha/an
Pachetul 6 – pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.) –
varianta 6.1 – lucrări manuale 410 €/ha/an
varianta 6.2 – lucrări cu utilaje ușoare 331 €/ha/an
sub-pachetul 9.2 – pajiști permanente importante ca zone de hrănire pentru acvila tipătoare mică
varianta 9.2.1 – lucrări manuale pe pajiști importante pentru acvila tipătoare mică 269 €/ha/an
varianta 9.2.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru acvila tipătoare mică 190 €/ha/an
sub-pachetul 11.2 – pajiști importante pentru dropie –
varianta 11.2.1 – lucrări manuale pe pajiști importante pentru dropie 269 €/ha/an
varianta 11.2.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru dropie 190 €/ha/an
varianta 11.2.3 – lucrări cu utilaje grele pe pajiști importante pentru dropie 169 €/ha/an.
Când pășunea este situată într-una din zonele incluse pe lista celor defavorizate, care se confruntă cu constrângeri naturale sau specifice, de exemplu zona montană, la aceste sume pe hectar se adaugă și plățile compensatorii acordate fermierilor pe Măsura 13, PNDR.
Măsura 13 Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice
M13.1 – plată compensatorie în zona montană – 97 €/ha
M13.2 – plată compensatorie pentru alte zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative – 62 €/ha
M13.3 – plată compensatorie pentru alte zone afectate de constrângeri specifice – 75 €/ha
Un exemplu ipotetic. Crescător de animale din zona montană care beneficiază de subvenția APIA pentru 10 hectare de pășune, nu este tânăr fermier, dar are angajamente de agro-mediu pentru Pachetul 1 pajiști cu înaltă valoare naturală (HNV) 142 €/ha/an și Pachetul 2 – practici agricole tradiționale (aplicat numai în combinație cu Pachetul 1) – varianta 2.1 – lucrări manuale pe pajiști permanente utilizate ca fâneţe 100 €/ha/an. 
Vom calcula suma de la 5 hectare până la 10 hectare, ca să folosim cuantumul pe hectar pentru nivelul 2 al plății redistributive:
Schema de plată unică pe suprafață – 95,4751 euro/ha + Plata redistributivă 48,1457 euro/ha + Plata pentru înverzire 57,8931 euro/ha + Pachetul 1 – pajiști cu înaltă valoare naturală (HNV) 142 €/ha/an + Pachetul 2 – practici agricole tradiționale (aplicat numai în combinație cu Pachetul 1) –
varianta 2.1 – lucrări manuale pe pajiști permanente utilizate ca fâneţe 100 €/ha/an + Plată compensatorie în zona montană 97 €/ha = 540,5139 euro/ha, suma estimată de noi pe hectarul de pășune din zona montană.
 



Source link

Cresterea animalelor

Ungaria a cerut Comisiei Europene măsuri urgente pentru stoparea crizei din sectorul de creștere a porcului

Iures Stefan

Published

on

Ungaria a cerut Comisiei Europene măsuri urgente pentru stoparea crizei din sectorul de creștere a porcului
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro
– 12 octombrie 2021 13:31

Ungaria a solicitat Comisiei Europene să intervină urgent cu politici și măsuri de sprijin menite să susțină și să protejeze sectorul de creștere a porcului, puternic afectat de pesta porcină africană.Ungaria a solicitat Comisiei Europene să-și folosească mandatul și să ia măsuri imediate de piață pentru a preveni adâncirea și mai mult a crizei crescătorilor de porci, a declarat István Nagy, șeful ministerului, după ședința miniștrilor agriculturii din UE din 11 octombrie.Creșterea porcilor – neprofitabilă chiar și în cele mai eficiente fermeÎn cadrul celei mai recente reuniuni a miniștrilor Agriculturii de la nivel european, ministrul Nagy István a reamintit că fermele de porci din Ungaria, care furnizează mai mult de o treime din producția internă de carne, precum și alți crescători de la nivelul Uniunii Europene se confruntă cu dificultăți fără precedent. Într-un timp foarte scurt, costurile de producție, prețurile la furaje și costurile energiei au crescut brusc. Cu toate acestea, în aceeași perioadă, prețurile de transfer au scăzut drastic. Drept urmare, creșterea porcilor este acum neprofitabilă chiar și pentru cele mai eficiente ferme. Și această situație, producția nu poate fi menținută nici pe termen scurt, a adăugat István Nagy.Ungaria a propus accesarea fondului de criză pentru agriculturăEl a explicat că Comisia Europeană a refuzat să propună măsuri imediate de protecție a pieței. Rezerva pentru crize agricole ar fi, o sursă adecvată pentru asistență, așa că Ungaria a propus utilizarea acestui fond de criză pentru a aborda problemele sectorului porcinelor. ”Acest lucru ar putea oferi ajutor de urgență sectorului, dar Comisia nu a propus accesarea fondului. În plus față de decizia Consiliului, deschiderea fondului de criză ar necesita aprobarea Parlamentului European”, a subliniat șeful Agriculturii din Ungaria.Ungaria își sprijină crescătorii de porciPotrivit oficialului de la Budapesta, Ungaria își va sprijini crescătorii de animale, inclusiv pe cei de porci, prin toate mijloacele posibile. Astfel, István Nagy a menționat că a țara sa a mărit limita subvențiilor pentru bunăstarea animalelor din acest an cu 4 miliarde de forinți și se oferă de asemenea, împrumuturi subvenționate fermierilor, iar sistemul maghiar de asigurări de criză, primul din Europa, este acum disponibil pentru exploatațiile de porcine.Pentru a păstra și a îmbunătăți nivelul de sănătate animală și competitivitatea efectivului intern de înaltă calitate, toată materia primă de îngrășare care ajunge în Ungaria de pe piața internă a UE este supusă unui control mai strict, a subliniat șeful Ministerului Agriculturii.Conform informațiilor publice, din partea României, la Consiliul AGRIFISH din perioada 11-12 octombrie, la Luxemburg, participă secretarul de stat Gheorghe Ștefan.



Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

Porci sănătoși – omorâți și aruncați la gunoi. Crescătorii ar putea fi nevoiți să sacrifice 150.000 de animale!

Iures Stefan

Published

on

Porci sănătoși – omorâți și aruncați la gunoi. Crescătorii ar putea fi nevoiți să sacrifice 150.000 de animale!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre
– 8 octombrie 2021 15:09

Porci perfect sănătoși, ucişi şi aruncaţi la gunoi! Lipsa muncitorilor la nivel național a lăsat fermele din Marea Britanie supraaglomerate, cu animale care nu au putut fi trimise pentru sacrificare. Fermierii sunt devastaţi iar blocajul produs ar putea duce la uciderea a 150.000 de animale.Cel puțin 600 de porcine au fost ucise iar fermierii britanici se tem că blocajul din industria de prelucrare a cărnii ar putea afecta până la 150.000 de animale, a transmis Asociația Națională a Porcilor (NPA). Directorul executiv al NPA, Zoe Davies, a declarat pentru Sky News,  citat de www.observatornews.ro,  că a vorbit cu muncitorii devastaţi de gândul că vor trebui să sacrifice respectivii porci, aspect despre care se vorbeşte deja de săptămâni întregi.”Sunt animalele pe care le-au crescut, hrănit, îngrijit. Să ucizi de fapt ceva care este perfect sănătos și apoi să fie aruncat la gunoi – este doar un act criminal”, a spus aceasta.Abatoarele funcționează cu până la 20% sub capacitateCriza a fost pusă pe seama unui exod al lucrătorilor din Europa de Est. Mulți s-au întors în țările lor de origine după ce restricțiile de călătorie COVID-19 au fost relaxate. Asta a însemnat că abatoarele în care au lucrat funcționează cu până la 20% sub capacitate, lăsând fermele supraaglomerate.Zoe Davies a spus că există puține semne că situaţia se îmbunătățește, deşi abatoarele încă se luptă să recruteze măcelari, în ciuda salariilor medii de 37.500 de lire sterline pentru un astfel de loc de muncă. Angajatorii din Marea Britanie nu mai pot recruta liber din Europa în conformitate cu regulile de imigrare post-Brexit. Vizele temporare, care se eliberează lucrătorilor din sectoarele care se ocupă de păsări și de transporturi pentru a înlătura lipsurile din aceste industrii, nu au fost oferite şi pentru prelucrarea porcilor.De asemenea, ea a descris disperarea resimțită de fermieri ca fiind mai gravă decât cea experimentată în timpul focarelor anterioare de boală, când un număr mare de animale a trebuit să fie ucis, întrucât impasul actual nu are vreun scop. Lipsa lucrătorilor în procesarea alimentelor este doar un element al deficitului de forță de muncă care își are efectul în întreaga economie. Rafturile goale ale supermarketurilor și lipsa produselor sunt printre simptomele unei crize complexe.



Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

Cum se măsoară temperatura la vaci. Valori normale în funcție de vârsta bovinelor

Iures Stefan

Published

on

Cum se măsoară temperatura la vaci. Valori normale în funcție de vârsta bovinelor
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro
– 6 octombrie 2021 22:36

Măsurarea temperaturii vacilor este o procedură standard pentru a monitoriza sănătatea bovinelor. Crescătorii cu experiență cunosc valorile normale pe care trebuie să le aibă temperatura corporală a vacilor, așadar și ce înseamnă febra vacilor sau o hipotermie.
Monitorizarea temperaturii la vaci se recomandă a fi făcută de către crescători, mai ales în perioadele în care apar modificări în comportamentul bovinelor. Datele privind valorile indicate de termometru se comunică ulterior medicului veterinar, care poate stabili, împreună cu fermierul, cauzele și eventuale tratamente pentru valori peste temperatura medie normală sau, dimpotrivă, valori prea scăzute.Măsurarea temperaturii la vaci. Valori normale
Care este temperatura normală la vaci, tauri și viței
Temperatura corporală a mamiferelor, deci și a vacilor este influențată de procesele metabolice care au loc în organism și există anumite limite între care temperatura măsurată este considerată normală.Temperatura normală la vaci și tauri
Temperatura normală la vaci este, în medie, de 37,5 ° C – 39,5 ° CLa temperatura vacilor se remarcă diferențe în funcție de sexul și de vârsta bovinelor.La vaci, cu 2 luni înainte de fătare, temperatura corpului poate ajunge la 38,5 ° C – 40 ° C. Aceste valori sunt considerate normale.La tauri, temperatura normală este considerată și între 38 ° C și 39 ° C.

Vârsta bovinelor
Temperatura normală

Peste un an
37,5 ° C – 39,5 ° C

Măsurarea temperaturii la viței. Valorile normale
Temperatura normală la viței
Vițeii au de regulă o temperatură corporală mai ridicată decât cea a bovinele adulte. La viței se consideră normală o temperatură de 38,5 ° C – 40,5 ° C. În perioada de creștere, temperatura la viței poate varia:
până la 6 săptămâni 38,5 ° C – 40,5 ° C, chiar 41 ° C
de la 6 săptămâni la 2 luni 38,5 ° C – 40,2 ° C
de la 2 luni până la 12 luni 38,5 ° C – 39,8 ° C, până la 40 ° C

Vârsta vițeilor
Temperatura normală

până la 6 săptămâni
38,5 ° C – 40,5 ° C, chiar 41 ° C

6 săptămâni – 2 luni
38,5 ° C – 40,2 ° C

2 luni – 1 an
38,5 ° C – 40 ° C

Cum se măsoară temperatura unei vaci
Temperatura la vaci se măsoară prin folosirea termometrului de uz veterinar. În mod eronat, mulți consideră că febra vacilor se poate detecta prin măsurători la nivelul pielii animalului sau la nivelul nasului. Aceste valori pot fi însă eronate pentru că vacile își reglează temperatura corpului prin încetinirea fluxului sanguin, astfel că temperatura la nivelul pielii poate fi normală, chiar dacă animalul are febră.Măsurarea temperaturii la vaci se face rectal. Unii fermieri efectuează măsurători vaginale, dar aceste valori pot fi puternic influențate de starea vacii – dacă se apropie de perioada în care intră în călduri sau dacă urmează să fete.Pentru măsurarea temperaturii se poate utiliza atât un termometru clasic, cu mercur, cât și un termometru electronic. Dacă optați pentru lua temperatura vacii un un termometru cu mercur, atunci e bine să știți că acesta are nevoie de un timp de măsurare de minim 10 minute. La termometrul electronic, măsurarea este mai rapidă – de la 10-15 secunde, până la 3 minute, în funcție de model.Pregătiri înainte de a lua temperatura unei vaci
Înainte de a lua temperatura unei vaci, este nevoie de o scurtă pregătire. În primul rând trebuie să vă spălați bine pe mâini și să vă puneți mănuși medicale.Pentru a putea să măsurați în siguranță temperatura corporală a bovinei, fixați animalul astfel încât să nu vă poată accidenta. În cazul animalelor anxioase sau agresive, cereți ajutorul unei a doua persoane care să vă ajute/asiste.Înainte de folosire, termometrul trebuie să fie bine spălat și dezinfectat, apoi se unge cu vaselină.Termometrul se introduce cu grijă în rectul vacii și se ține cât mai fix atât timp cât este nevoie pentru o măsurătoare corectă. La termometrele electronice, de regulă există o avertizare sonoră atunci când s-a făcut măsurarea temperaturii și  se poate îndepărta termometrul.După utilizare, termometrul se spală și de dezinfectează astfel încât să nu se transmită eventuale boli de la un animal la altul.Febra la bovine: cauze posibile și tratamente
Orice temperatură care depășește cu peste un grad sau două valorile normale ar trebui să vă îngrijoreze.O temperatură peste normal la bovine este semn că trebuie să luați legătura cu medicul veterinar pentru a afla cauza care ar fi putut să cauzeze starea febrilă.Febra la vaci poate avea mai multe cauze:
Malnutriția sau utilizarea furajelor de slabă calitate pot provoca înmulțirea bacteriilor patogene în intestinul animalelor, cauză pentru o hipertermie. Soluția la această problemă constă în înlocuirea furajului cu unul de calitate.
Complicații după fătare, boli ale aparatului reproducător la vaci
Mastita, caz în care este important să oferiți masaj al ugerului și un muls la fiecare două ore. La recomandarea medicului veterinar se va administra tratamentul cu unguente antibiotice.
Boli infecțioase sau virale – endometrită, pneumonie etc.

În toate situațiile descrise mai sus, nu se recomandă niciodată administrarea unui tratament fără supraveghere medicală. Vaca bolnavă se izolează și tot tratamentul se urmează conform indicațiilor unui medic veterinar.În cazul unei bovine care are febră, tratamentul administrat la recomandarea medicului este cel cu antibiotice. Se recomandă o hidratare foarte bună a animalului și administrarea unui suport de vitamine.Temperaturi sub media normală la vaci, hipotermie: cauze și tratamente
În anumite situații, temperatura măsurată la vaci poate să fie sub valorile normale, situația în care, de regulă, animalul manifestă letargie, este apatic, poate fi anxios și să geamă.Temperaturi mai scăzute măsurate la vaci pot avea cauze precum:
Otrăvirea cu substanțe toxice este însoțită de o scădere a temperaturii corporale, în mod opus cu otrăvirea alimentară. Din acest motiv o temperatură sub normal trebuie să fie un semnal de alarmă. Dacă există suspiciunea ca bovinele să fi avut acces și să consume substanțe toxice, ciuperci sau plante, luați imediat legătura cu un medic veterinar.
Carența de vitamine la animalele tinere se manifestă și prin hipotermie. Această situație se rezolvă prin corectarea furajării, prin introducerea vitaminelor în dieta bovinelor, asigurându-se și acces suficient pentru viței sub razele soarelui.
La viței, hipotermia apare când sunt ținuți în frig sau în aer proaspăt o perioadă mai îndelungată. Asigurați tineretului bovine un mediu cald, lipsit de curenți.
Cea mai periculoasă cauză a hipotermiei este dezvoltarea unui parazit: o afecțiune asociată cu paralizia faringelui, a limbii și a picioarelor. Dacă nu este tratat, animalul va muri în câteva zile. Este nevoie de îngrijiri medicale veterinare încă de la primele simptome ale bolii.

În cazul unei hipotermii, dacă viața animalului nu este în pericol, trebuie să se acționeze pentru a se asigura bovinei un spațiu încălzit suplimentar. Se vor folosi pături, sisteme de încălzire și pături electrice. Dacă starea animalului este gravă, apelați la o încălzire activă a animalului cu ser încălzit și tratamente medicamentoase.



Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.