Connect with us

Furaje Seminte si Ingrasaminte

Cum ajutăm cultura de grâu pe timp de iarnă

Petroniu Gabriela

Published

on

Cum ajutăm cultura de grâu pe timp de iarnă
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

agrointeligenta.ro – 9 februarie 2020 13:17

Distribuie pe Facebook

Grâul este una dintre culturile iubite de fermierii din România. Toamna trecută a adus un nivel mulțumitor de precipitații, astfel că răsărirea a fost bună. Din păcate, a urmat o perioadă destul de lungă fără ploi sau zăpezi, care a crescut deficitul de umiditate. Astfel, pe parcursul acestor luni, agricultorii din țara noastră trebuie să facă anumite determinări în câmp, pentru a vedea dacă plantele sunt sau nu pregătite pentru reluarea vegetației.Agro-Est Muntenia a lansat un serviciu care îi ajută mult pe fermieri. Este vorba de Serviciul de Analiză a Plantelor, care constă în prelevarea de mostre de plante, trimiterea acestora la un laborator autorizat din Anglia și emiterea unui grafic care să arate deficiențele elementelor nutritive ale plantelor la un anumit moment. Pe baza acestui grafic, specialiștii Agro-Est Muntenia fac un plan de tratamente, pentru ca plantele să-și revină.Acest plan poate include mai multe game de produse, conform Agro-Est Muntenia. “Venim în sprijinul fermierilor cu o gamă de produse pe bază de stimulatori și fertilizanţi foliari, și anume Beet și Ecklomar. Aceste produse sunt concentrate și obținute din materie organică. Ecklomar este un concentrat de 92% din alge marine, iar Beet un concentrat de 85% din sfeclă de zahăr. O altă gamă de produse cu care Agro-Est Muntenia vine în sprijinul fermierilor sunt produsele pe bază de acizi humici și aminoacizi, utilizate mai ales la grânele slab dezvoltate. Pentru lanurile bine dezvoltate, cu o densitate optimă, recomandăm câteva îngrășăminte foliare și anume GroPlan A plus aminoacidul Plyaminol, 1,5 cu 1,5 litri / ha. De asemenea, putem utiliza GroPlan A împreuna cu Evergreen, în aceeași doză”, a declarat Constantin Năstase, Director tehnic al Agro-Est Muntenia.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Furaje Seminte si Ingrasaminte

Azotat de calciu și amoniu granulat (CN) – în portofoliul Azomureș!

Petroniu Gabriela

Published

on

Azotat de calciu și amoniu granulat (CN) – în portofoliul Azomureș!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre
– 8 aprilie 2021 10:34

Azomureș pune la dispoziția tuturor celor interesați azotatul de calciu și amoniu granulat, un îngrășământ solubil, ideal pentru completarea cu calciu la culturile ce necesită un conținut ridicat din acest element. Pe lângă calciu, produsul care a intrat în portofoliul companiei de anul trecut, are și un conținut important de azot nitric, imediat disponibil plantelor. Compoziția noului sortiment este 15,5% N (14% nitric și 1,5% amoniacal) și 26% CaO.Calciul este un element plastic, esențial pentru construirea pereților celulari. O cantitate redusă de calciu interferează cu această funcție importantă, rezultând creșterea distorsionată și deformarea vârfurilor rădăcinii, a frunzelor tinere și a vârfurilor de lăstari. Celulele puternice măresc rezistența plantelor la boli și dăunători devenind totodată mai rezistente la variațiile de temperatură din sol si din aer. Deficitul de calciu este de obicei observabil sub forma putrezirii localizate a țesuturilor și a inhibării creșterii. Simptomele tipice includ deformarea frunzelor, arsura vârfului frunzelor și arderea vârfului rădăcinii. Deficitul de calciu reduce, de asemenea, calitatea recoltei și scurtează termenul de valabilitate a producției.Principalele avantaje care recomandă CN sunt:
Datorită solubilității se poate aplica prin fertirigare, în special pentru culturile horticole(legumicultură, floricultură, pomicultură, viticultură).
În fertirigare este compatibil cu majoritatea îngrășămintelor lichide sau solubile cu excepția celor care contin sulfați sau fosfați (aceștia au solubilitate mică, precipită).
Poate fi folosit și ca îngrășământ “de suprafață”, singur sau combinat cu alte tipuri de îngrășământ.
Este recomandat pentru toate culturile, atât horticole, cât de câmp, în perioada în care plantele au un consum ridicat de calciu (Ca). În același timp susține cultura și cu azot (N).
Nu conține clorură, sodiu sau metale grele.

Recomandările de aplicare a azotatului de calciu și amoniu diferă în funcție de cultură, după cum urmează:
Cartof: calciul este consumat în cantități mari, iar lipsa lui se resimte prin încrețirea frunzelor și îngălbenirea foliolelor. De regulă, pentru fiecare 1000 kg de tuberculi și biomasă aferentă, cartoful consumă în medie 5 kg de azot, 3 kg de oxid de calciu, 8 kg de oxid de potasiu, 3 kg de oxid de calciu și 1kg de oxid de magneziu. Este recomandat ca supliment pe solurile acide, fără a depași valoarea de 6,6 a pH-ului. În general se aplică la prima bilonare, 150-200 kg/ha – cantitatea exactă se calculează în funcție de norma de N.
Legumicultură:

varza și conopida au nevoie de azotat de calciu la formarea și maturarea căpățânii (împotriva crăpării căpățânii) în normă de 2-3 udări cu o doză de 2-3 kg/1000 m2;
la tomate se aplică 3 udări cu azotat de calciu și amoniu cu aceeași normă ca la varză și cu aceeași cantitate de îngrășământ – în special în perioada formării florilor (împotriva căderii acestora și a infertilității).
ardei și tomate (solanacee) – CN prelungește perioada de recoltare datorită faptului că asigură păstrarea mai îndelungată pe tulpină (în plus cu 4-7 zile).
pepenii au rădăcinile slab dezvoltate explorând așadar un profil de sol foarte redus. CN contribuie și la colorarea mai intensă a miezului.

Viticultură: cantitățile se stabilesc în funcție de tipul de sol și se aplică foliar 10-15 kg la 1000 litri de apă.
Floricultură: se poate folosi în special prin fertirigare (dizolvat) pe durata întregului ciclu de producție, de 3-4 ori, în doze de 4-6 kg la 1000 mp.

Cele mai importante beneficii ale utilizării CN pentru fermieri sunt:
Prelungește perioada de recoltare datorită faptului că asigură păstrarea mai îndelungată pe tulpină a fructelor și legumelor (în plus cu 4-7 zile).
Crește rezistența produselor în timpul transportului.
Crește durata de depozitare a fructelor (produsele rămân mai proaspete mai mult timp la raft).
Crește rezistența plantelor la boli și dăunători.

Pentru mai multe informații despre azotatul ce calciu și amoniu (CN) dar și pentru recomandări de utilizare adaptate diferitelor tipuri de sol și cultură, fermierii sunt încurajați să contacteze un consultant tehnic al Azomureș.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Furaje Seminte si Ingrasaminte

Cinci noi soiuri de grâu și 22 de porumb – aprobate de ISTIS pentru semănat din acest an

Petroniu Gabriela

Published

on

Cinci noi soiuri de grâu și 22 de porumb – aprobate de ISTIS pentru semănat din acest an
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Angelica Lefter
– 31 martie 2021 12:27

Foto: Facebook/ Marius Micu

Noi soiuri de plante agricole și horticole au fost prezentate spre aprobare unei comisii de specialitate.
În total, 181 de soiuri au fost prezentate și aprobate spre înregistrare, la data de 29 martie 2021, unei Comisii de specialitate. Dintre acestea, 76 de soiuri sunt autohtone și 105 sunt soiuri străine.Inițial, și-au încheiat ciclul experimental, anul trecut (2020), 234 de soiuri. Dintre acestea, 53 nu au îndeplinit criteriile pentru a fi propuse la înregistrare, potrivit Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (I.S.T.I.S.).Conform unei postări făcute de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Marius Micu, pe pagina sa de Facebook, în data de 29 martie 2021, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), au avut loc lucrările Comisiei de înregistrare a soiurilor de plante agricole și horticole, din cadrul Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (I.S.T.I.S.), sub președinția secretarului de stat Aurel Simion.”Noi soiuri din speciile de culturi de câmp au fost prezentate spre aprobare! În cursul zilei de ieri (nr. 29 martie), împreună cu secretarul de stat dl. Aurel Simion, directorul general al ISTIS domnul Mihai Popescu, directorul general adjunct al ISTIS, domnul Dănuț Gîțan și reprezentanții din cadrul MADR și cel al mediului universitar, am participat la lucrările Comisiei de înregistrare a soiurilor de plante agricole și horticole, din cadrul Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor. (…) Apreciem munca depusă, iar pe această cale le mulțumim tuturor celor care au fost implicați în procesul de omologare”, scrie secretarul de stat.Foto: Facebook/Marius Micu
Potrivit secretarului din MADR, Marius Micu, soiurile propuse comisiei pentru înregistrare și-au încheiat ciclul experimental în anul 2020 și corespund criteriilor stabilite de legislația în vigoare, sunt distincte, uniforme și stabile, iar soiurile din speciile de culturi de câmp posedă valoare agronomică și de utilizare satisfăcătoare. Și-au încheiat ciclul de testare un număr de 234 soiuri din care 53 de soiuri nu au îndeplinit criteriile pentru a fi propuse la înregistrare, iar 181 soiuri au fost prezentate Comisiei de înregistrare spre aprobare,  astfel:Propunerile comisiei au fost sub forma unui proces verbal de ședință, care se supun aprobării ministrului agriculturii și dezvoltării rurale. Pe baza documentației tehnice prezentate, comisia de înregistrare propune acceptarea soiului pentru înscriere în Catalogul oficial, cu o majoritate simplă.Odată cu aprobarea procesului verbal de înregistrare, soiurile pot fi comercializate, având același regim ca și cele înscrise și publicate în ”Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România”, mai arată Marius Micu în postarea sa.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Furaje Seminte si Ingrasaminte

Hibrizii de porumb Pioneer și performanțele obținute de profesioniștii de la TCE 3 Brazi

Petroniu Gabriela

Published

on

Hibrizii de porumb Pioneer și performanțele obținute de profesioniștii de la TCE 3 Brazi
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre – 19 martie 2021 19:09

×

Indiferent de zonă, fermierii s-au convins de calitatea geneticii puse la dispoziție de Corteva Agriscience, motiv pentru care hibrizii de porumb Pioneer® ocupă o suprafață importantă în cadrul fermelor din România. Nu este de mirare că în cadrul celor mai productive ferme, hibrizii Pioneer reprezintă alegerea potrivită an de an, iar atunci când este momentul bilanțului satisfacția este pe măsura așteptărilor.TCE 3 Brazi este unul dintre cele mai importante grupuri de firme din țară, motiv pentru care performanța este un cuvânt cheie atunci când vorbim despre producțiile obținute. Domnul Vasile Iacob conduce o echipă bine pregătită, atentă la tot ce este nou în piața agricolă și este în același timp unul dintre cei mai vechi parteneri ai companiei Corteva Agriscience. În fiecare campanie testează noi hibrizi și face cele mai bune alegeri în ceea ce privește tehnologia pe care o aplică.“De 6 ani organizăm alături de compania Corteva Agriscience platforma de la Zănești și trebuie să spun că din inputurile pe care noi le achiziționăm în fiecare an, cca. 70% sunt de la Corteva. Mă refer inclusiv la sămânța de hibrizi de porumb, floarea-soarelui, soia și o bună parte din pesticidele pe care le aplicăm în cadrul companiei. Dacă ar fi să vorbim de porumb, trebuie să spun că noi cultivăm 2.000 ha cu porumb, iar 95% din suprafață este semănată cu hibrizi Pioneer®. Alegem hibrizi între 240-380 FAO, iar în jur de 80% dintre aceștia sunt hibrizi AQUAmax  și au tehnologia Lumigen. În ultimii ani, producțiile cele mai mici au fost de 10 t/ha, însă în ultimii 2 ani am obținut peste 12 t/ha porumb boabe, producție stas pe întreaga suprafață”, a declarat Vasile Iacob.Lotul demonstrativ  de la Zănești a cuprins în anul 2020 nu mai puțin de 21 de hibrizi de porumb. Mai mult decât atât, exact cum amintea și Vasile Iacob, aici au fost aplicate și produse de protecția plantelor din portofoliul Corteva și după cum se poate observa din imagine, rezultatele obținute au fost foarte bune.“Din multitudinea de hibrizi semănați pe această platformă aș vrea să enumăr 4 dintre ei, despre care știu că pot oferi rezultate excepționale fermierilor din zona Moldovei. Aș aminti mai întâi hibridul P8834 – FAO 310, a cărui caracteristică principală este faptul că pierde foarte bine apa după maturitatea fiziologică și poate fi comparat în ceea ce privește productivitatea cu hibrizi din grupe FAO mult mai joase. Apoi, P9610 – FAO 330 ce vine să înlocuiască hibridul P9241. Are o productivitate excepțională și o adaptabilitate excelentă la condițiile de climă și mediu. De asemenea, aș mai menționa hibridul P9415 FAO 340 care se caracterizează printr-o intensivitate deosebită. Recomandăm semănatul acestuia cu 5.000 de plante în plus pe hectar față de cum suntem obișnuiți. Și nu în ultimul rând, hibridul P9889 – 350 FAO, care vine să înlocuiască hibridul P9903, cel mai cultivat hibrid din România. Acesta are o productivitate excepțională și o productivitate foarte bună”, a specificat Valentin Mihai, Category Marketing Manager Corn & Soybean România și Moldova.Valentin Mihai – Category Marketing Manager porumb și soia
Ultimul hibrid menționat a oferit și producții excelente în cultură, nu doar în cadrul platformei. De altfel, tânărul inginer Ionuț Radu, care se ocupă în mod deosebit cu chimizarea în cadrul grupului, menționează faptul că în acest an cca. 500 ha vor fi ocupate de hibridul P9889, tocmai pentru că în 2020 și-a demonstrat potențialul și a oferit 13.220 kg/ha.“În 2020, hibridul P9889 a fost semănat începând cu data de 29.04.2020 în ferma noastră, fiind primul an în care l-am introdus pe o suprafața de aproximativ 220 de ha, din totalul de 1.710, ocupată exclusiv cu hibrizi Pioneer®. Ca și tehnologie, noi administram ureea  la pregătirea patului germinativ, iar îngrășămintele complexe simultan cu semănatul. Am aplicat stabilizatorul de azot N-lock, actualul Instinct™ împreuna cu un erbicid preemergent, iar în vegetație am intervenit cu Principal® Plus. Am fost plăcut surprinși de capacitatea  de adaptabilitate la condițiile grele de anul trecut, mă refer la secetă, și de vârful de producție pe care l-am obținut”, a mai declarat Ionuț Radu.Reprezentanții Corteva Agriscience recomandă tuturor fermierilor din zona Moldovei, dar nu numai, să aleagă genetica Corteva, să apeleze la sfaturile promotorilor din zonă pentru a monitoriza cât mai bine cultura pe care o vor înființa în acest an, tocmai pentru ca în toamnă, atunci când vine momentul recoltării, să fie mulțumiți de producțiile oferite.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.