Connect with us

Politic

DEBLOCAȚI AJUTORUL DE MINIMIS!

Matei Dorin

Published

on

DEBLOCAȚI AJUTORUL DE MINIMIS!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Buna ziua, am vazut că sunteți alături de fermierii romani si va multumim As dori sa aflu si eu cand o sa se primească actele pentru programul de minimis tomate căci am sunat zilele trecute la Direcția pentru Agricultură Județeană Dolj si mi s-a spus ca nu primesc actele de minimis. Daca puteti sa îmi spuneți si mie ce se intampla anul acesta cu ajutorul acesta. Va multumesc, ne-a scris fermierul Dănuț Nuța din județul Dolj.
AGROINFO a publicat în urmă cu o zi comunicarea oficială a autorităților sanitare veterinare care impune ca toate actele care trebuie depuse la direcțiile pentru agricultură județene să fie transmise electronic, pe adresele email sau cu poșta. Fermierii au înțeles deja acest lucru, s-au conformat, au vrut să transmită actele ăn format electronic, online, dar li s-a comunicat de la direcțiile pentru agricultură să nu trimită actele cu care să demonstreze că au comercializat producția de roșii, condiție care-i face eligibili, pentru că direcțiile nu primesc aceste acte.
Ce s-a întâmplat? Subvenția de 3.000 de euro la roșii este blocată de un proiect de hotărâre de Guvern. Respectivul proiect a cam înțepenit în consultare publică la Ministerul Agriculturii.
Perioada de înscriere (în Program n.r.) va fi până-n 15 aprilie și valorificarea producției până-n 15 iunie.  Aceste date le-am stabilit împreună cu beneficiarii acestui Program. Iar cantitatea minimă care trebuie comercializată este de 3 tone de tomate la 1.000 de metri pătrați, a anunțat ministrul agriculturii două dintre schimbările importante din lege.
Nu primim actele de la fermieri pentru că nu a apărut hotărârea de Guvern. Dacă va apărea hotărârea de Guvern cu minimisul, noi ne putem organiza că fermierii ni le trimit (actele n.r.) prin poștă, avem o procedură, le procesăm după 24 de ore după ce ne vin ca să evităm niște riscuri. Este o procedură internă astfel încât să limităm riscurile. Practic, toate documentele, noi le primim în format electronic sau prin poștă, iar cele venite prin poștă, în format tipărit pe hârtie, le procesăm după 24 de ore. Adică, le înregistrăm și începem să le lucrăm. Așa am înțeles, că nu ar rezista virusul ăsta (coronavirus n.r.), dar nu avem nicio certitudine. Prin proiectul de hotărâre s-a modificat cantitatea minimă, nu mai e 2.000 kg, e 3.000 kg de roșii pe 1.000 mp, și se mărește perioada de valorificare până la 15 iunie. Termenul de depunere a dosarelor (în proiectul de hotărâre n.r.) este 15 aprilie.
Ne putem organiza, că oamenii, vă dați seama, abia așteaptă, ne asaltează cu întrebările și nu știm ce să le spunem. Am discutat cu fermierii, am făcut informare pe site-ul nostru, le-am trimis emailuri cum să ne transmită actele și așteptăm. Vă dați seama că și noi trebuie să facem două vizite pe teren. Dacă va apărea actul normativ, poate facem o singură vizită în teren ca să mai diminuăm din risc, nu știu, a declarat Cristina Vladu, șef Serviciu inspecții din cadrul Direcției Agricole Dolj, exclusiv pentru AGROINFO.
Fermierii, direcțiile pentru agricultură județene așteaptă un comunicat din partea Ministerului Agriculturii, o soluție la problema lor. AGROINFO transmite această problemă ministrului agriculturii, Adrian Oros, ca să încercăm împreună să-i ajutăm pe fermieri. Mulți dintre cultivatori au cheltuit o grămadă de bani ca să-și încălzească solariile, să poată ieși cu roșiile pe piață. Ajutorul de minimis la tomate i-ar ajuta pe acești fermieri să-și mai recupereze din cheltuieli.Source link

Politic

NOI SUBVENȚII PENTRU CARE MINISTRUL OROS VREA MAI PUȚINI BANI! COMISIA EUROPEANĂ, MAI MULȚI!

Matei Dorin

Published

on

SUBVENȚII PENTRU CARE APIA URMEAZĂ SĂ STABILEASCĂ VALOAREA PE HECTAR ȘI PE CAP DE ANIMAL!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Legat de arhitectura verde, de eco-scheme, România reiterează că statele membre ar trebui să aibă flexibilitatea de a decide în funcţie de nevoile specifice. Am prefera să nu existe o alocare distinctă pentru eco-scheme. Oricum 20% din plăţile directe pentru eco-scheme este prea mult. Considerăm că nu trebuie să se introducă un procentaj obligatoriu pentru statele membre ale căror plăţi directe sunt sub 90% din plata medie europeană, a declarat Adrian Oros, luni, la Consiliul Agrifish, unde a prezentat poziţia României privind Planurile Strategice ale noii Politici Agricole Comune (PAC).
În ceea ce priveşte condiţionalităţile, Oros a precizat că România este de acord cu exceptarea fermelor mici de la obligaţia GAEC 8 (nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, n.r.). Am prefera 10 hectare pentru evitarea sarcinilor administrative mari pentru gestionare şi control. Suntem de acord cu exceptarea de la cerinţa privind suprafaţa minimă din terenul arabil dedicată elementelor neproductive ori culturilor fixatoare de azot în mod deosebit a fermelor mici. România susţine scutirea fermelor mici de la aplicarea condiţionalităţii,  a mai spus Oros.
Într-o postare pe Facebook, şeful de la Agricultură a subliniat că planurile strategice ale României în noua PAC trebuie să ofere predictibilitate şi sustenabilitate pentru fermieri, dar şi rezonabilitate, adică să fie “uşor de înţeles şi aplicat, fără poveri administrative suplimentare”.
“Nu suntem de acord cu stabilirea unui procent obligatoriu pentru eco-scheme. Susţinem exceptarea fermelor mici de la aplicarea condiţionalităţii şi aplicarea facultativă a disciplinei financiare pentru fermele care primesc sub 2.000 euro plăţi directe. Nu suntem de acord cu modalitatea în care a fost stabilită alocarea financiară pentru plăţile directe, deoarece s-a stabilit în baza suprafeţei anului de referinţă 2016. Susţinem o plată redistributivă de minimum 10% pentru susţinerea şi consolidarea fermelor de familie şi o plafonare voluntară. Susţinem alocarea a minim 15% pentru sprijinul cuplat şi menţinerea ANT în proporţie de 50% pentru toată perioada de programare”, se arată în postarea de luni seara a ministrului agriculturii.
Astăzi, 20 octombrie 2020, în ședința plenară a Parlamentului European, în cadrul căreia s-au dezbătut dosarele PAC, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski  a spus că eco-schemele sunt susținute puternic de Comisia Europeană.
Dacă le permitem agricultorilor să își respecte obligațiile de biodiversitate prin faptul că nu folosesc pesticide pe 50% din terenurile lor, ar fi un pas important. Eco-schemele vor fi un stimulent pentru agricultori. Comisia sprijină cu putere aceste eco-scheme și salută amendamentele. Orice flexibilitate trebuie să fie compatibilă cu ambițiile noastre legate de mediu. Statele membre trebuie să poată stabili eco-schemele cele mai potrivite pentru agricultorii lor. Trebuie să fim serioși în legătură cu noile ambiții ecologice, a spus înalt oficialul Comisiei Europene.
Statele membre UE şi eurodeputaţii ar trebui să ajungă la un acord, până la începutul lui 2021, asupra regulilor care se vor aplica începând de la 1 ianuarie 2023.
CITEȘTE ȘI: ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!Source link

Continue Reading

Politic

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ MICI FERMIERI, 10% DIN BUGETUL SUBVENȚIILOR, SPRIJIN CUPLAT, 15% DIN BUGET!

Matei Dorin

Published

on

CONDIȚIA OBLIGATORIE pentru ÎNCASAREA SUBVENȚIILOR APIA!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

SUBVENȚIILE FERMIERILOR, NEGOCIERI CRUCIALE. La Luxembourg a avut loc luni, 19 octombrie 2020, Consiliul AgriFish(Consiliul Agricultură și Pescuit), la care s-au întâlnit miniștrii agriculturii din țările membre UE. Prin vocea ministrului agriculturii Adrian Oros, România s-a opus cu vehemență plafonării subvențiilor pentru fermele mari.

Pentru reducerea plăților directe către fermele mari, am prefera să se aplice obligatoriu plata redistributivă de minim 10%. Susținem eliminarea prevederii limitative de la articolul 26, astfel încât statele membre să poată stabili nivelul sumei planificate pentru un an de cerere, fără constrângerea de a se încadra în plata medie pe hectar.
Statele membre care implementează plata redistributivă trebuie să aibă flexibilitatea totală de a stabili condițiile de implementare.
În ceea ce privește sprijinul cuplat, România susține alocarea a cel puțin 15% din plafonul național pentru sprijinul cuplat.
România solicită ca în domeniul de aplicare al acestei scheme să fie introdus și sectorul cărnii de porc, grav afectat de pesta porcină africană, precum și sectorul cărnii de pasăre, a spus ministrul român al agriculturii, în intervenția sa în cadrul Consiliului Agrifish.
Plafonarea subvențiilor agricole pentru fermele mari în noua Politică Agricolă Comună a fost susținută astăzi, 20 octombrie 2020, în Parlamentul European de mai mulți europarlamentari proveniți din diferite state membre UE. S-a spus că oligarhii agriculturii nu mai trebuie susținuți cu subvenții și să se elimine subvențiile de un milion de euro pe fermă, companie.Source link

Continue Reading

Politic

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: FERMELE MICI SUNT INIMA AGRICULTURII!

Matei Dorin

Published

on

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: FERMELE MICI SUNT INIMA AGRICULTURII!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Parlamentul European dezbate astăzi, în ședință plenară, reforma PAC 2021-2027, regulamentul planurilor naționale strategice și regulamentul orizontal. Prima rundă de dezbateri a fost încheiată de concluziile comisarului european pentru Agricultură. Janusz Wojciechowski a susținut că fermierii au mare nevoie de subvenții, agricultura trebuie sprijinită și, mai ales, fermele mici care sunt cele mai vulnerabile, cele mai supuse amenințării cu dispariția.
Referitor la plățile directe, știm bine că ar fi bine ca agricultorii noștri să fie autonomi când vine vorba de veniturile generate din agricultură. Acum 60 de ani, oamenii și-au dat seama că agricultura nu este un simplu sector productiv. Este o activitate aparte, care trebuie ajutată și fără acest sprijin, fermierii noștri pur și simplu nu pot să lupte, mai ales în contextul concurenței internaționale, pentru că ei se confruntă cu o serie întreagă de probleme. De aceea, trebuie sprijiniți fermierii noștri și nu renunțăm la acest gen de măsuri, este singura soluție.
Țările care nu au agricultură, nu au viitor. Încercăm să-i sprijinim pe agricultori, să sprijinim agricultura și să ne asigurăm că-n toate statele membre nu ne confruntăm cu o situație în care nu mai există agricultură, nu mai există ferme. Sprijinim micile exploatații agricole, ele sunt vizate, practic, de această reformă. Și când vom avea planurile naționale strategice, mă voi asigura că fermele mai mici sunt pe deplin integrate în acest sistem al politicii agricole comune. Fermele mici reprezintă inima agriculturii. Astfel, statele membre UE vor avea în continuare agricultură, deci un viitor, a spus înalt oficialul Comisiei Europene.
Comisarul european pentru Agricultură s-a referit, în continuare, la procentul îngrijorător, 80% versus 20%, adică un procent de 20% din banii pentru subvenții sunt direcționați către fermele mari în condțiile în care exploatațiile agricole mici și medii sunt predominante.
Deseori, fermele mici dau faliment. Au fost multe care au dispărut în ultimii 10 ani. Acum, trebuie să le ajutăm cu reforma PAC și incluzînd aceste ferme mici în schemele ecologice. Vom avea 80 de miliarde pentru schemele ecologice și cred că în acest context, fermele mici vor putea să profite de această situație, de acest potențial. Cred că va fi relativ ușor să-i ajutăm pe fermierii mici să intre în aceste scheme ecologice, a spus comisarul european pentru Agricultură.
Agricultura este o adevărată misiune și vocație. Cu această reformă vom merge în continuare pentru a stimula această vocație. (…) Am crescut la o fermă, cunosc fermierii. Ceea ce contează este să lași moștenire copiilor, noilor generații, ferma în cele mai bune condiții, să o transmiți cu un sol corespunzător, cu sănătatea animalelor corespunzătoare. Acesta este obiectivul ultim al muncii la fermă și cred că, cu această reformă, asta vom putea să facem, să lăsăm agricultura și fermele pe mâini bune și-n condiții foarte bune, a mai spus comisarul european.
ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.