Connect with us

Afaceri

EXCLUSIV. Orlando Teodorovici despre intrarea sa în agricultură: ”Vreau să repun pe picioare ferme mari din România!”

Stefanescu Carmen

Published

on

EXCLUSIV. Orlando Teodorovici despre intrarea sa în agricultură: ”Vreau să repun pe picioare ferme mari din România!”
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Daniel Befu
– 7 aprilie 2021 19:46

Astăzi presa economică a difuzat știrea că fostul vicepremier interimar, ministru de Finanțe și ministru al Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, a renunțat la un post comod și bine plătit la Curtea de Conturi, ca să se apuce de business. Dintre toate ramurile de activitate din economie, a ales agribusiness-ul. Agrointeligența a încercat să afle direct de la sursă de ce a făcut acest pas surprinzător, în contextul în care e binecunoscut apetitul exponenților clasei politice pentru funcții de vârf în instituțiile statului. În cadrul interviului pe care ni l-a acordat, Eugen Orlando Teodorovici a făcut în stilu-i original o serie de dezvăluiri savuroase despre trecutul său antreprenorial și personal. Dincolo de aceste elemente care fac deliciul cititorilor, și-a expus și viziunea privitoare la dezvoltarea domeniului agricol și la implicarea personală pe care vrea să o aibă, pentru ca agricultura României să cunoască o dezvoltare accelerată în direcția bună.Agrointeligența: Domnule Teodorovici, astăzi a apărut o știre despre dumneavoastră, cum că ați renunțat la poziția de auditor în cadrul Curții de Conturi și ați intrat în acționariatul unei companii de creștere a porcilor. În ce context ați luat această decizie și care sunt planurile dumneavoastră în business-ul agricol?
Eugen Orlando Teodorovici: Nu știu de unde aveți informația asta că eu am investit eu într-o firmă din zona asta de zootehnie, dar ce pot să vă spun este că e adevărat că e o zonă a economiei care pe mine mă atrage foarte mult. Pe viitor o să vreau să desfășor și activități de agricultură în zona de zootehnie și agricultură… În trecut am mai activat în agricultură. Eu în 2002 am avut în județul Dâmbovița la socrul meu niște solarii în care am cultivat flori. Mi-a plăcut foarte mult și am făcut acest lucru. Dar dincolo de partea de activitate a mea în privat, ca ministru de finanțe am avut multe discuții – cu ciobani, cu producători români pe diferite zone din agricultură, care veneau la mine la cabinet și din problemele pe care le-au ridicat dânșii, câteva s-au și rezolvat. De exemplu în cazul triticalelor pentru animale, pe de-o parte se impozita animalul, pe de altă parte, se impozita și hrana animalului. Și am zis: Nu este corect. Dacă tu cultivi triticale, lucernă și ce alte specii de cultură mai utilizezi pentru hrana animalului, nu am de ce să-ți impozitez această cultură. A, dacă cultivi o specie vegetală ca să o valorifici spre vânzare, atunci este o altă discuție. Așa că în calitatea mea de ministru, am scos aceste obligații de a impozita partea de hrană pentru animale.Agrointeligența: Deci firma în care ați intrat ca asociat nu e axată pe creșterea suinelor? Nu e cel mai neinspirat pariu, în contextul în care producători reputați au pierderi enorme cauzate de pesta porcină africană?
Eugen Orlando Teodorovici: Firma respectivă, așa a avut denumirea, Agro Suin Factory SRL, dar ea se va ocupa de tot ce înseamnă zona de agricultură, zootehnie. Nu va activa doar pe o anumită zonă. Referindu-mă la cazul particular al creșterii suinelor, într-adevăr în acest domeniu este o problemă. Dar haideți să privim la potențial. Hai să ne uităm la ce investiții fac alte state. Știți că Spania, lider mondial în exportul de carne de porc, dă credite de 125 de milioane euro fără dobândă pentru 30 de ani crescătorilor săi de porci fără dobândă? Concurează tu, producătorul român, acum cu spaniolul care primește din partea guvernului său un astfel de sprijin. Vă dați seama că după 30 de ani, nu mai rambursează nimeni împrumutul și e fără dobândă. Aceasta e o chestiune care nu e neapărat legată de firma în care am intrat ca asociat. Agribusiness-ul este o zonă care repet, pentru mine este foarte aproape. Însă sunt multe domenii în care o să intru ca și privat, pentru că am spus-o când am făcut un pas în afara Curții de Conturi, că vreau să demonstrez celor care s-au îndoit de capacitatea mea în zona privată, că pot să fac față cu brio acestei încercări, chiar mai bine decât au făcut-o ei în zona privată. Eu nu m-am ținut de nici un post în zona publică și această renunțare la postul de la Curtea de Conturi este o dovadă că acel lucru nu a fost pentru mine valabil niciodată. Repet, puteam să rămân acolo cu un salariu bun, dar repet, pentru mine nu asta e ceea ce contează. Vreau ca oamenii să înțeleagă că între Teodorovici și alți politicieni din România este o diferență și din păcate atât pentru ei cât și pentru țară, una foarte mare. Eu nu vreau să fiu în politică pentru mine, că dacă eram pentru mine, stăteam frumos în privat. Să urmăriți foarte bine la finalul acestui an fiscal și o să vedeți cifra de afaceri a companiei sau a companiilor în care eu am să activez. Și o să vedeți cam ce viteză au în sus. Asta ce arată? Că sunt foarte bun și în privat.Agrointeligența: Cine este Dumitru Mitel Burculescu, coasociatul dumneavoastă din societatea de agricultură?
Eugen Orlando Teodorovici: Domnul Burculescu este președintele Cooperativei Agricole Integrate „Țara Mea”. Aplecarea și dragostea dânsului față de producătorul român, pentru că asta încearcă să creeze cu Cooperativa Țara mea un concept, tocmai pentru a încuraja și a sprijini producătorul român să producă și să-și desfacă produsele românești alături de cele care vin din păcate agresiv din afara țării. Și atunci, un astfel de om nu a făcut decât să mă aproprie să văd că mai sunt și alții care mai luptă pentru succesul agriculturii românești.Agrointeligența: În ce domeniu al agriculturii veți activa, dacă nu e vorba de nișa suinelor?
Eugen Orlando Teodorovici: Nu o să vă spun exact pentru că face pentru moment. O să constatați ceea ce am făcut, nu ceea ce o să fac. Și e mai bine așa. Privații vorbesc mai puțin și fac mai mult. Este o schimbare de abordare. Dar, vreau să subliniez un lucru. Știți poate mult mai bine decât mine: înainte de 1989 erau peste 3.000 ha de seră în România. Știți câte mai sunt astăzi? Sub 200 ha. Uitați-vă la cartof. Am avut peste 200.000 ha de cartof cultivați înainte de ‘89. Astăzi sunt sub 80.000 ha. Astăzi din păcate așa a ajuns România. Uitați-vă la fermele mari din România. Eu aș vrea să repun pe picioare ferme mari din România în mai multe locuri din țară. Din toate zonele. Port discuții și cu parteneri străini pe care încerc să-i conving să vină alături de producătorii români, ca să dezvolte capacitățile pe care ei le au astăzi, sau să investească, așa cum spuneam în ferme mari din România, părăsite și ajunse într-o stare deplorabilă. Discut cu foarte mulți oameni cu potență financiară din afara României, pentru a-i atrage în România să investească într-o zonă care este clar de viitor: hrana de zi cu zi. Mă interesează foarte mult și am vizitat foarte mult fermele făcute înainte de 1989, mai ales pe cele de prin sudul țării și nu numai. Am fost și în Brașov și am văzut câțiva producători de suine. Am mers la Sergiana și nu numai. Și am încercat să ajut pe fiecare producător român -că e pe legume-fructe, zootehnie, pasăre, porc, nu contează- pentru a putea accesa finanțări europene sau finanțări dinspre stat, așa cum e Hotărârea de Guvern 807/2014. Pe de altă parte, independent de partea investițională în agricultură, vreau să am o discuție cu mai multe asociații și să încerc să reprezint numitorul lor comun, că văd că nu există foarte multă unitate în cadrul asociațiilor și între asociații, ceea ce face ca producătorul român să fie slăbit în fața lanțurilor de magazine și în fața celor care vin de afară cu produse din zona agricolă. Uitați-vă la state precum Egiptul și Turcia. Exportă și producătorii lor au subvenție la export. Păi cum pot eu, românul, să concurez cu un astfel de concurent? Sunt chestiuni care trebuiesc reglate. Trebuie să fie unitate, coerență în managementul acelor asociații dar și între asociații, pentru că ei sunt dezbinați, separați. Nu poți face față în felul ăsta. Luați spre exemplu key-account-urile. Toți aplică pentru produsele pe care românii le aduc la raft, taxe cifrate undeva la 40% și poate mai mult. Prin urmare, eu ca producător de ce să fiu lovit de o asemenea diferență de preț? Haideți să facem un proiect de lege în acest sens, pentru care să își dea mâna toate asociațiile, în care să se stipuleze că față de prețul producătorului, tu, key-account, nu ai voie să pui mai mult de un anumit procent. În felul acesta câștigă atât consumatorul, cât și producătorul român.Agrointeligența: Din agricultura românească, care sunt persoanele pe care le admirați? Cine vă sunt modele?
Eugen Orlando Teodorovici: Oamenii aceia simpli, ciobanii cu bun simț, oamenii care poate nu de multe ori sunt cu școli înalte, dar cu care eu am vorbit întotdeauna direct, simplu, deschis. Oameni care, v-am spus, din păcate, de foarte multe ori n-au fost ascultați de către ministerul agriculturii. Pentru că ei aveau obligația să-i asculte și să se lupte pentru ei. Și vă mai dau un exemplu care pe mine mă lasă perplex. Uitați-vă din ultimii ani de zile cred că singurul minister în a cărui conducere, de la secretari de stat, la directori și ce au mai fost pe acolo, au avut business-uri în domeniul pe care ei l-au coordonat: agricultură, zootehnie, piscicultură. Ceea ce nu este corect. Eu ca ministru de finanțe dacă eu îmi deschideam un IFN? Nu este normal. Este un conflict de interese.Agrointeligența: Care a fost cel mai destoinic ministru al Agriculturii în opinia dumneavoastră?
Eugen Orlando Teodorovici: Din păcate, din miniștrii care s-au succedat la Agricultură, niciunul dintre ei suficient de bun încât să ajute cu adevărat producătorul român. Din păcate Guvernul actual și de fapt guvernele de după revoluție nu au sprijinit cu adevărat agricultorii în România. Conducerile Ministerului Agriculturii de după revoluție nu au fost foarte determinate în a-i sprijini.Agrointeligența: La începutul dialogului ați făcut public un element din biografia dumneavoastră extrem de interesant. Ați spus că ați avut solarii în județul Dâmbovița. E, în mod cert, o informație surpriză, care ne face curioși. Care e povestea acelor solarii?
Eugen Orlando Teodorovici: Motivul pentru care m-am apucat a fost pentru că iubesc foarte mult florile. Țin minte că l-am convins pe socrul meu să renunțe la o livadă de pomi fructiferi pe 1500 mp maxim, din județul Dâmbovița și să mă lase pe mine să construiesc niște solarii, cu căldură, cu tot ce trebuia. Am adus bulbi din afara țării. Bulbi foarte frumoși de lalele, zambile, crini și nu numai. Și chiar au ieșit niște flori superbe. Din păcate, la acea vreme, fără susținere foarte mare, businessul n-a avut evoluția pe care ne-am dorit-o și după vreo 3 ani de zile am renunțat, fiindcă a trebuit să fiu focusat pe activitatea profesională. Eu m-am ocupat de tot, de la construcția efectivă solarului în luna noiembrie -țin minte că erau multe grade sub 0 și a trebuit să asigurăm și căldură-, până la plantat și îngrijit. Le-am făcut pe toate. Eu duceam florile în piața Coșbuc din București. Le urcam în mașina socrului. Era atunci o Dacia 1310, dacă nu mă înșel. Era de culoare cafenie. Florile ieșeau cam prin februarie. Vânzările erau în apropiere de 1-8 martie. Și Bambinei i-am vândut flori și mai multora din Piața Coșbuc. Să știți că și astăzi dacă mă duc în piața Coșbuc, oamenii mă salută cu drag.Agrointeligența: Cât ați activat în prim planul politicii, pentru că atunci reflectoarele sunt ațintite asupra persoanelor publice, uneori ați fost asociat cu aprecierea pe care o aveți față de feminitate. Nu știu dacă pe drept sau pe nedrept și nu e rolul meu să interpretez, dar pur și simplu se potrivește de minune cu activitatea dvs de producător de flori. Ca un om care apreciază frumosul, cum se completează acest aspect cu iubirea de flori?
Eugen Orlando Teodorovici: Eu am o vorbă care a stat ca și bază pentru mine și atunci când am decis să mă ocup de partea de flori. Și anume, cele mai frumoase lucruri din lume, din punctul meu de vedere, sunt florile, animalele și copiii. Care e numitorul comun între ele? Îl poate găsi sau interpreta oricine. Da, iubesc frumosul, ce e frumos în jurul meu. Că este o floare, că este un copil, o doamnă frumoasă, le apreciez. Nu e adevărat ce se spunea în presă despre mine sau ce se spune încă de către o parte a presei, cu toate că dacă verificați presa ultimilor ani de zile, aceleași subiecte se reiau și fără nici un fel de argument în spate. De foarte multe ori, multe dintre subiectele respective au fost umflate de presa de scandal din România. Eu pot să vă spun că președintele Băsescu a fost primul care a declarat de la tribuna prezidențială, culmea, în anul 2013 sau 2014: «Acest Dandy al Fondurilor Europene». De la acea declarație a plecat întregul subiect. Eu i-am și mulțumit personal lui Traian Băsescu, atunci când ne-am întâlnit la o televiziune prin București. Atunci i-am zis: «Domnule președinte, vă mulțumesc». Am făcut-o pentru faptul că mi-a făcut o reclamă pe care eu n-aș fi putut să mi-o fac chiar dacă aș fi cheltuit sume imense în acest sens. Vă dați seama ce a însemnat ca președintele unui stat -noi cunoscându-ne de la Ministerul Transporturilor, unde am lucrat împreună- să spună de la tribuna prezidențială un asemenea lucru despre un ministru, încercând să ducă în derizoriu de fapt munca acestuia. Ei bine, munca mea l-a contrazis. România a avut o absorbție de peste 90% când nimeni cu credea acest lucru. Dar dincolo de chestiunea asta, a rămas o etichetă pe care unii au încercat să o mențină dar nejustificat.Agrointeligența: Reformulez întrebarea. Florile, mai ales cele tăiate, sunt adesea comercializate pentru a fi oferite doamnelor. De aceea a fi cultivator de flori pare o activitate romantică. Sunteți un romantic?
Eugen Orlando Teodorovici: Da, sunt un romantic. E parte din viața mea. Eu tot timpul le spun celor din jurul meu care se plâng mereu de viața de astăzi și de problemele pe care le au: «Măi oameni buni, v-ați născut liberi! Nu sunteți sclavi! Învățați să spuneți ceea ce gândiți, ce vreți! Fiți voi! Argumentați ceea ce vreți, dar nu mai stați, că aveți o singură viață!» Eu am și un slogan: «Fii tu!». Dacă îți place un lucru, ai puterea să îl apreciezi, ai puterea să spui, ai puterea să înfrunți, ai puterea să-ți susții ideile pe care le ai, pentru că altfel ești trecător pentru toți cei din jurul tău. Dacă ești romantic, ce? Din contră, asta arată latura sensibilă a unui om. Mai ales când ești politician.Agrointeligența: Ce vârstă aveți?
Eugen Orlando Teodorovici: Anul acesta fac 50 de ani în luna august. Pentru mine fiecare zi este un nou început. Eu nu caut, ci este pur si simplu ceva din mine care mă împinge să fiu tot timpul eu. De multe ori am tras pentru această abordare a mea. Mulți mi-au spus că dacă gura mea era mai mică, ajungeam mai departe. Dar prefer să fiu eu, chiar dacă asta are consecințe.Agrointeligența: Sunteți bucureștean și totuși, când aveați 32 de ani ați inițiat o afacere cu flori la solar, iar acum, după ce ați renunțat la o funcție publică importantă, vă îndreptați din nou atenția înspre agricultură. Unde ați copilărit în București și ce anume v-a influențat traiectul preocupațional?
Eugen Orlando Teodorovici: Am crescut în zona Sebastian și după aceea în Dristor și acum m-am reîntors în zona Sebastian, în vecinătatea parcului Carol. Să vă spun ceva din copilărie. Când se taie moțul la băieți, se pun anumite lucruri pe tavă și micuțul alege de pe tavă niște lucruri puse de părinți. La acel eveniment mi-au pus și mie pe tăviță mai multe obiecte. Primul pe care l-am ales a fost un sigiliu de stat, pentru că nașul meu lucra într-o anumită zonă a statului român. Asta mi-au povestit părinții, că primul lucru pe care l-am ales de pe această tăviță a fost acel sigiliu de stat. Iar nașul meu a spus: «Acest copil va ajunge mare!». Asta a fost să fie. Că o fi sau nu coincidență, nu știu, dar ce pot să vă spun este că și dacă vă uitați pe CV-ul meu, eu îmi doresc să văd cât mai mulți politicieni din România care să se aproprie de acest CV, fără lipsă de modestie. dar ce pot să vă spun este că și dacă vă uitați pe CV-ul meu, eu îmi doresc să văd cât mai mulți politicieni din România care să se aproprie de acest CV, fără lipsă de modestie. Eu nu includ în CV activități fără să fie cu acoperire. Vă dau un singur exemplu din activitatea mea. Eu am fost în 2019, pentru prima oară în istoria României, președintele Consiliului Miniștrilor de Finanțe pentru 6 luni de zile– sub președinția română a Consiliului Uniunii Europene, în 2019. Este o chestiune istorică. România peste alți încă 14 ani va mai fi în această poziție. 6 luni am fost președintele miniștrilor de finanțe din Europa. Deci, toți greii au fost conduși de mine. A fost o onoare fantastică și o șansă pentru mine. Am visat foarte mult la chestia asta și mi s-a întâmplat. Totul a fost făcut cu succes. Uitați-vă pe facebook-ul meu – o să vedeți declarații date de miniștri de finanțe din Germania, Spania, Franța, comisari europeni, președinți de bănci, care declară despre România, despre Teodorovici și despre cum România a condus această președinție. Și acolo o să vedeți diferența dintre ce se spune în presa străină despre Teodorovici și ce se spune în presa română despre Teodorovici. Să știți că de multe ori este frustrant pentru că nu este corect. În altă parte să te aprecieze și în România să vezi fel de fel de articole fără noimă. Și dacă întrebi un ziarist: «Domne, dar m-ai întrebat și pe mine dacă ce-ai spus tu acolo este corect? Mi-ai luat și mie un punct de vedere, fiindcă așa este deontologic, să pui și punctul meu de vedere?»”.Agrointeligența: Ce a profesat nașul dumneavoastră, de a pus pe tăvița de la botez un sigiliu de stat?
Eugen Orlando Teodorovici: Nașul era în zona militarizată. Dar nu știu prea multe. Nu l-am cunoscut pentru că a murit când eu eram mic.Agrointeligența: Un alt coleg de generație s-a lăsat recent de politică și a intrat în mediul privat. E vorba de dl Victor Ponta. Știu că ați fost apropiați. Țineți legătura?
Eugen Orlando Teodorovici: Da. Am și vorbit și am convenit ca împreună să lucrăm astfel încât să putem să ajutăm agricultura și zootehnia din România. Și oarecum ne completăm. Discuțiile din afara țării și cu investitori ai României se poartă și împreună și separat. Ne completăm reciproc pe acest proiect. Și e un lucru foarte bun. Eu am făcut echipă foarte bună cu Victor. Nu uitați că în 2015, când s-a lansat Codul Fiscal făcut de noi, nu a fost absolut nimeni alături de mine și de Victor la noul Cod Fiscal. Nici măcar propriu partid. Eram în cabinetul Ponta când am redus cota de la 24% la 9% la produsele agroalimentare, alt exemplu de măsură clară pentru fermierii din România și nu numai. Marilor procesatori din agribusiness cu cât le-au crescut încasările? Vă spun eu: cu 20%. Cu acest ordin de mărime le-au crescut incasările. Dar mi-aș dori foarte mult ca toți acești agenți economici care au beneficiat de măsurile pe care statul le-a luat și pentru ei, să facă și ei un gest măcar: să nu mai cumpere bunurile din afara țării. Uitați-vă la fiecare mare producător de mezeluri de exemplu. Luați-i pe fiecare în parte și vedeți cam ce flotă de mașini au. Au cumva Dacia, Renault sau Ford făcute la noi în România? Greii își cumpără flote de zeci de mașini din afara țării. Eu, Statul, când i-am dat 9% TVA am renunțat la un venit la bugetul de stat pentru ca el, producătorul român să crească. Care este atunci abordarea respectivului producător român? De ce își cumpără mărci de mașini care nu se produc în România? Ok, îți cumperi tu ca patron o mașină super luxoasă dar și pentru companie cumperi mașini din afara țării? Astea sunt niște chestiuni care trebuiesc reglate. Trebuie să tragem toți în aceiași direcție. Eu, când spui de pământ, de țară, de lucrul românesc, pe mine m-ai câștigat efectiv. Pentru mine e o ambiție personală ca ceea ce este românesc să renască. Vreau ca românii să-și revină și să spună în afara țării «SUNT ROMÂN!». Eu iubesc foarte mult lucrul ăsta. Sunt naționalist, recunosc, dar în DEX a fi naționalist înseamnă a fi un bun cetățean. Nu pot să iubesc mai mult o altă țară decât iubesc România. Dacă ăsta e să fie un păcat, atunci sunt un păcătos.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Afaceri

Brandul Pioneer® aniversează 95 de ani ca lider în agricultură!

Stefanescu Carmen

Published

on

Brandul Pioneer® aniversează 95 de ani ca lider în agricultură!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre
– 21 aprilie 2021 05:59

De 95 de ani, Pioneer mișcă industria agricolă înainte. Ceea ce a început cu ideea de hibrid de porumb în 1926, a înflorit într-un brand recunoscut la nivel mondial, deținut de Corteva Agriscience, o compania globală dedicată integral agriculturii, recunoscută pentru faptul că furnizează fermierilor inovații de neegalat. Succesul durabil al mărcii Pioneer reflectă preocuparea centrală a companiei Corteva Agriscience de a pune inovarea în slujba fermierilor, pentru maximizarea producției și perpetuarea afacerilor!Pioneer a fost una dintre primele companii de semințe care a produs genetică hibridă avansată și, ca marcă globală de semințe a Corteva Agriscience, Pioneer continuă să fie cel mai de succes și recunoscut brand din industrie.„Produsele și serviciile marca Pioneer® oferă fermierilor cele mai inovatoare soluții de pe piață, astfel încât aceștia să-și poată maximiza productivitatea și să obțină recoltele de care avem nevoie pentru a hrăni o lume în continuă creștere. De 95 de ani apărăm cauza fermierilor, investim în comunități și promovăm soluții agricole durabile. Vom continua să facem aceste lucruri pentru mulți ani de acum înainte”, a declarat Jim Collins, Chief Executive Officer, Corteva Agriscience.Originară din Midwest-ul American, Pioneer operează acum la scară globală. În România, Pioneer a adus încă de acum aproape o jumătate de secol hibrizi performanți de porumb. În zilele noastre, compania a devenit o prezență de referință în peisajul industriei agricole autohtone, unde a investit în cercetare pentru a furniza genetică adaptată acestei regiuni pedo-climatice și în capacități de producție la cele mai moderne standarde la nivel mondial. Pioneer valorifică superior tradiția locală în producerea de semințe și România continuă, astfel, să fie unul dintre jucătorii de top din UE pe această piață, aprovizionând atât destinații din UE, cât și piețe extra-comunitare.„Pioneer a contribuit la modelarea agriculturii nu doar în SUA, ci la nivel global. Firma are o prezență îndelungată și stabilă în Europa Centrala si de Est și pune la dispoziția fermierilor semințe de calitate, instrumente agronomice și sprijinul de care au nevoie pentru a avea succes”, a spus Jean Ionescu, Country Leader România și Moldova.„Ne vom strădui în continuare să ne ajutăm clienții să îmbunătățească an de an performanța fermelor, prin cunoștiinte agronomice de ultimă generație, agricultură digitală și expertiză financiară – scopul nostru fiind întotdeauna ca aceștia să obțină rezultate excepționale și să își atingă pe deplin potențialul. Conform viziunii noastre referitoare la durabilitate, vom colabora cu fermierii pentru a-i ajuta să-și construiască exploatații moderne, profitând de resursele bogate pe care le oferă solul și protejând bogăția acestuia”, a mai declarat Jean Ionescu.Timp de aproape un secol, accentul pus de Pioneer pe inovarea continuă în beneficiul clienților a dus la creșterea productivității, la practici mai durabile și la îmbunătățiri în zone considerate anterior de neatins. Cu un portofoliu de neegalat în ceea ce privește semințele, cu performanțe dovedite în timp, Pioneer s-a consolidat ca una dintre cele mai reputabile mărci din agricultură.Veniți alături de noi cu hashtagul #BestIsYet să sărbătorim online această aniversare și împărtășiți-vă amintirile și experiențele preferate legate de brandul Pioneer.Despre PioneerPioneer, marca emblematică de semințe a Corteva Agriscience, este lider mondial în dezvoltarea și furnizarea de genetică avansată, oferind semințe de înaltă calitate fermierilor din peste 90 de țări. Pioneer va colabora în continuare cu fermierii din întrega lume pentru a le susține dezvoltarea, oferindu-le cunoștințe tehnice, inovații și expertiză agronomică de neegalat.Alăturați-vă discuțiilor și urmăriți Pioneer pe Facebook, Twitter, Instagram și YouTube.Despre Corteva AgriscienceCorteva Agriscience este o companie globală, 100% dedicată agriculturii, tranzacționată pe bursă, care oferă fermierilor din întreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie – inclusiv un mix echilibrat și divers de semințe, soluții pentru protecția culturilor și soluții digitale axate pe maximizarea productivității și creșterea randamentului și profitabilității. Având în portofoliu unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură și o linie de produse și tehnologii de top în industrie, care pot genera creșteri viitoare, compania se angajează să colaboreze cu părțile interesate din întreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a îmbogăți viața celor care produc și a celor care consumă și asigurând progresul generațiilor viitoare. Corteva Agriscience™ a devenit o companie independentă listată la bursă pe data de 1 iunie 2019 anterior fiind divizia agricolă a DowDuPont. Mai multe informații sunt disponibile pe www.corteva.roUrmăriţi Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter şi YouTube 

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Afaceri

Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja și-a deschis magazin în centrul orașului Slobozia

Stefanescu Carmen

Published

on

Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja și-a deschis magazin în centrul orașului Slobozia
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Angelica Lefter
– 21 aprilie 2021 05:52

Magazinul Cooperativei Agricole Gheorghe Doja este situat în Slobozia

Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja şi-a deschis primul magazin și a făcut un pas important de la culturile de câmp la cele în spații protejate. Cooperativa din județul Ialomița numără 10 membri în prezent și colaborează cu marii retaileri, dar face și export.Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja, din localitatea cu același nume, județul Ialomița, și-a deschis recent propriul magazin în centrul orașului Slobozia, situat pe Bulevardul Matei Basarab.Înființată în 2013, Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja formată din 5 membri inițiatori și alți 5 care au sosit pe parcurs, deci din 10 membri, urmărește extinderea activităților prin cultivarea legumelor în solarii.Foto: Facebook/Gheorghe Doja Cooperativa Agricola
De la pepeni și legume în câmpFlorin Ion, Președintele Cooperativei Agricole Gheorghe Doja, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că activitatea predominantă a membrilor este aceea de cultivare a pepenilor. Deși cultivă mai ales legume în câmp, acum ar dori să facă pasul spre solarii.”Cooperativa este înființată în anul 2013, la inițiativa a 5 membri, iar în acest moment suntem 10 membri. Noi suntem foarte mult axați pe pepeni, am produs legume în câmp, dar acum am vrea să producem și în solarii. Avem o gamă variată de pepeni, facem inclusiv export de pepeni, lucrăm cu majoritatea hipermarketurilor din România. Am început de fapt direct cu supermarketurile, inițial cu un magazin, apoi cu toate. Ca și cooperativă deținem aproximativ 200 de hectare, solariile nu însumează decât 5.000 de metri pătrați, jumătate de hectar. Terenul este tot în localitatea Gheorghe Doja, la 25 de kilometri de Slobozia și 100 de kilometri de București”, spune fermierul ialomițean.Ceapa verde comercializată, printre primele produse proprii din solariile cooperativei
Florin Ion a menționat că magazinul recent deschis în Slobozia, care a fost inaugurat la data de 9 aprilie 2021, reprezintă o modalitate de a se face cunoscuți ca și organizație, dar și un imbold de a produce cât mai mult în propriile spații protejate.”De când am deschis magazinul la Slobozia, începem să producem în solar diversificat, adică legume, verdețuri, de la salată, ridichi, ceapă verde. Noi acum avem de la noi doar ceapă verde, restul sunt de la alți producători, pentru că noi doar ce am deschis acest magazin și urmează să le producem noi, dar deocamdată nu putem să asigurăm 100% de la noi. Magazinul este în prezent mai mult de imagine, nu pot să zic acum dacă va merge, ce profit va aduce, am investit destul de mult în el, dar nu cred că putem scoate acum bănuți, dar pe viitor ne gândim să dezvoltăm magazine de genul acesta, este o nișă să dezvoltăm activitatea acestei cooperative prin aceste magazine. Noi am vrea să ne extindem, dar mai devreme de doi ani nu, iar dacă mai deschidem, tot în Slobozia va fi”, a specificat legumicultorul.Magazinul din Slobozia, un nou spațiu de desfacere pentru producătorii localiPlanul de a deschide un magazin de legume și fructe cu produse preponderent românești se arată unul de viitor, mai ales că există spații de depozitare ale cooperativei, o gamă variată de pepeni și vărzoase, iar în timp va fi și o gamă variată de legume din propriile solarii.Chiar dacă Cooperativa trimite pepeni la export și alimentează supermarketurile din țară, membrii săi vor să se dezvolte mai mult pe plan local.”Din primele calcule a reieșit că este vad, adică este magazinul într-o zonă foarte bine amplasată, destul de circulată, este exact în centrul orașului. Este altceva față de ce este în Slobozia la acest moment. Prețurile eu spun că sunt ok, sunt prețuri de producători, ceapa este de la noi, restul le luăm și noi de la alții. La momentul acesta noi avem toată gama de pepeni, vărzoase, ceea ce producem sunt în cantități foarte mari. Am mai avut ardei, țelină, gogoșar, produsele noastre. Acum am vrea să le punem în solar, acestea au fost cultivate în câmp. A fost un an mai greu anul trecut din cauza secetei. Sperăm ca anul acesta să fie mai bine. Avem irigații, am avut ultimii 2 ani apă pe canal, dar acum nu mai este, sperăm să furnizeze apă și anul acesta, când nu mai e an electoral. Așa, din solariile membrilor noștri avem până acum: pepeni galbeni timpurii, ridichi, ceapă verde. Solariile sunt ale cooperativei, ea produce direct. Am dezvoltat totul pe cooperativă, membrul s-a dezvoltat în spatele cooperativei. Avem două spații de depozitare, de 1.800 de metri pătrați, respectiv 1.000 de metri pătrați. Avem temperatură controlată, avem certificat de Global GAP, facem export, adică suntem de mult pe piață, cunoaștem foarte bine situația”, spune Florin Ion.La acest moment, Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja nu poate acoperi toate legumele din piața locală
Florin Ion, președinte de cooperativă: ”Am putut accesa fonduri doar prin Programul Operațional Regional, sperăm ca situația să se schimbe”Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja și-a făcut grup de producători –  ultimul recunoscut la nivel de minister al Agriculturii, iar în țară mai sunt aproximativ 20 de asemenea organizații. Până acum, fonduri europene s-au accesat de către cooperativă doar prin Programul Operațional Regional, însă speră ca din acest an, odată cu noul Plan Național Strategic, situația să fie altfel și pentru organizația pe care o conduce.”Nu am investit cu bani europeni. Noi suntem ultimul grup recunoscut ca și organizație direct de Ministerul Agriculturii, sunt undeva la 20 și ceva de organizații la nivel național. Nu am reușit să accesăm fonduri decât prin programul operațional, noi ne-am blocat, când am plecat pe acest drum ne-am blocat la celelalte fonduri direct prin AFIR. Singurele fonduri europene se obțineau doar prin program operațional, în fiecare an făceam un program operațional pe o perioadă de 3-4 ani, unde din VPC (valoarea producției comercializate de membru către cooperativă) obțineam 4% și cu încă 4% veneam noi, adică 50% erau bani europeni și încă 50% puneam noi pentru investiții. Nu am reușit să luăm bani, majoritatea cooperativelor erau blocate pe majoritatea măsurilor. Orice măsură a fost deschisă era specificat în Ghidul Solicitantului că fac excepții grupurile și organizațiile de producători, îi considerau cu dublă finanțare. Dacă am obținut acest statut de organizație, se consideră că doar prin programul operațional putem accesa. Sperăm ca noul program să fie mai apropiat și de grupurile de producători”, a concluzionat Președintele Cooperativei Agricole Gheorghe Doja, Florin Ion, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Afaceri

Lege în vigoare: Amenzi pentru tăierea nucului din curte fără autorizație

Stefanescu Carmen

Published

on

Lege în vigoare: Amenzi pentru tăierea nucului din curte fără autorizație
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Ramona Dascălu
– 20 aprilie 2021 21:56

Foto: Libertatea

Amenzi usturătoare pentru cei care taie nucul din curte fără autorizație. Gospodarii care au de gând să taie nucii din propria curte nuci riscă să fie sancţionaţi cu o amendă de până la 10.000 de lei, dacă nu au obținut în prealabil o autorizație în acest sens. Regula este valabilă indiferent dacă cetăţenii vor să taie un singur pom din această specie sau mai mulţi.De unde se obține autorizație pentru tăierea nucilorPersoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie de la Direcțiile pentru Agricultură Județene. Pentru a obține o astfel de autorizație, trebuie depusă o cerere cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă a pomului, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii DAJ, în urma unei verificări prealabile. Legea care reglementează tăierea nucilorNucul este o specie de pom protejată de lege, iar cultura nucului din categoria pomi răzleţi, adică situaţi la distanţă unii de alţii, este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003, potrivit căreia tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba, extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi, actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei, scrie glsa.ro. De aplicarea sancţiunilor se ocupă organele de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor. În ce condiții puteți obține autorizație pentru tăierea nucilorPentru obținerea autorizației de tăiere, nucii trebuie să îndeplinească unul din următoarele criterii prevăzute de Legea pomiculturii:
sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.