Connect with us

Afaceri

Exporturile României la floarea-soarelui, scădere semnificativă în 2020

Stefanescu Carmen

Published

on

Exporturile României la floarea-soarelui, scădere semnificativă în 2020
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Ramona Dascălu – 13 ianuarie 2021 17:46

Cantitatea de floarea-soarelui exportată de România în primele trei trimestre ale anului trecut, mai mică decât cea exportată în aceeași perioadă din 2019. România a încasat din exporturile de seminţe de floarea-soarelui în ţările intra şi extracomunitare peste 413,9 milioane de euro în perioada ianuarie-septembrie 2020, în scădere cu 13,2%, faţă de intervalul similar din 2019, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).Cantitatea exportată a depăşit 1,039 milioane de tone în primele trei trimestre ale anului 2020, fiind însă cu peste 270.000 de tone mai mică decât cea raportată în aceeaşi perioadă a anului 2019, respectiv 1,312 milioane de tone.Exportul de floarea-soarelui, pe locul 5 în RomâniaPotrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare, seminţele de floarea soarelui ocupă poziţia a cincea în top 10 exporturi, după porumb, grâu şi meslin, ţigări de foi şi alte tutunuri prelucrate.Cu o recoltă de 3,56 milioane de tone de floarea-soarelui în 2019, România s-a clasat pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată şi la producţie, însă în 2020 a cules doar jumătate din această cantitate, respectiv 1,84 milioane de tone, informează Agerpres.Suprafaţă rămasă în cultură a fost de 1,21 milioane hectare, în scădere faţă de 2019 când s-au consemnat 1,28 milioane hectare. Şi producţia medie la floarea soarelui a fost mai mică în 2020, de 1.510 kg/ha, comparativ cu 2.783 kg/ha în 2019.Deficitul din comerțul alimentar rămâne uriașRomânia a înregistrat un deficit în comerţul cu produse agroalimentare de 1,24 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Exporturile s-au majorat cu aproape 3%, însumând 5,21 miliarde de euro, însă avansul importurilor a fost de 6%, până la 6,46 miliarde de euro.Cantitatea totală de produse agroalimentare exportate în perioada ianuarie-septembrie 2020 în ţările intra şi extra comunitare a fost cu peste 4 milioane de tone mai mare faţă de cea importată. Astfel, în primele nouă luni din anul trecut s-au exportat 12,41 milioane de tone de produse agroalimentare şi s-au importat 7,91 milioane de tone.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Afaceri

Franța: Mirosul de bălegar și cântatul cocoșului, recunoscute ca fiind parte din patrimoniul satelor!

Stefanescu Carmen

Published

on

Franța: Mirosul de bălegar și cântatul cocoșului, recunoscute ca fiind parte din patrimoniul satelor!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Ramona Dascălu – 22 ianuarie 2021 13:16

Franţa a decis că mirosul de bălegar și cântatul cocoșului fac parte din patrimoniul senzorial al satului! De acum înainte niciun francez nu mai are dreptul să se plângă de cântecul cocoşului sau al greierului şi nici de mirosul de bălegar și asta pentru că Parlamentul din Franța a adoptat definitiv legea potrivit căreia cântatul cocoșului și mirosul de bălegar, fac parte din patrimoniul senzorial al țării.Cum le-a venit francezilor ideea să adopte o astfel de legeÎn decembrie 2020, un francez a fost condamnat la 5 luni de închisoare cu suspendare şi la o amendă de 300 de euro, de Tribunalul Corecţional din Privas, după ce a omorâtcocoșul vecinului în mai 2020, deranjat de faptul că făcea prea mult zgomot. În plus, timp de trei ani omul nu are dreptul să poarte ori să utilizeze o armă.”Viaţa la ţară presupune acceptarea unor sunete şi mirosuri”, a declarat imediat după adoptarea legii secretarul de stat însărcinat cu viaţa la ţară, Joël Giraud, potrivit rfi.ro.Francezii trebuie să fie de acum încolo foarte atenți întrucât sunetele şi mirosul ce caracterizează spaţiile naturale au intrat, prin intermediul acestei legi, într-un cod protejat al mediului înconjurător, ele fiind înscrise în patrimoniul comun al naţiunii, fapt pentru care nu mai pot reclama vecinii din cauza mirosului de bălegar sau a cocoșului care este prea zgomotos.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Afaceri

Subvenții APIA 2021: Plățile în conturi la timp pentru toți fermierii!

Stefanescu Carmen

Published

on

Subvenții APIA 2021: Plățile în conturi la timp pentru toți fermierii!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre – 22 ianuarie 2021 10:40

Foto: www.madr.ro

Ce le promite șeful APIA fermierilor pentru campania de subvenții 2021. Adrian Pintea transmite agricultorilor în cadrul celui de-al doilea număr al revistei agenției de plăți, APIAGRICULTURA, că plățile din subvenții se vor face la timp și speră că noul an va fi un normal, comparativ cu 2020 pe care îl caracterizează ”atipic”.”Anul 2021, un an tipic, să sperăm, dar nu lipsit de provocări. Ca și până acum, vom căuta să menținem abordarea tuturor provocărilor cu soluții concrete și eficiente, care să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale fermierului român și să punem în acord interesele acestuia cu oportunitățile de finanțare europeană și națională”, spune șeful APIA.Adrian Pintea mai arată că instituția este pregătită pentru provocările care vin odată cu perioada de tranziție pentru subvenții. ”Suntem într-o perioadă de tranziție de la vechea la noua Politică Agricolă Comună,
în care vom recurge la adaptarea parcursului instituției noastre la noua politică și exigențele acesteia, așa cum am procedat de-a lungul timpului, ținând pasul cu reformele anterioare ale sectorului agricol”, a mai subliniat directorul general al APIA.Plăți în conturi la timpSpecialistul care conduce APIA le promite fermierilor că în 2021 plățile vor fi efectuate la timp astfel că perioada de tranziție prin care se trece la noua Politică Agricolă Comună (PAC) nu va afecta transferurile de bani în conturile acestora. ”Efectuarea la timp a tuturor plăților către fermieri, în mod echitabil și transparent rămâne, în mod evident, prioritatea de pe agenda de lucru a agenției. Nu mai puțin importante sunt însă consolidarea, creșterea capacității de răspuns și adaptarea sistemului informatic al agenției la elementele de noutate generate de regulamentul de tranziție și de pandemie, precum și continuarea eforturilor de creștere a gradului de digitalizare a proceselor derulate”, a mai punctat Adrian Pintea.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Afaceri

Domnule ministru Oros, nu mai fluturați steagul negru în fața fermierilor! Ajunge, aveți treburi importante de făcut, curaj!

Stefanescu Carmen

Published

on

Asociația FORȚA FERMIERILOR are personalitate juridică! Pornim la luptă pentru drepturile dumneavoastră! Vă așteptăm alături de noi!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Vlad Macovei – 22 ianuarie 2021 09:40

Acum peste 60 de ani, Curtea Supremă a Israelului a definit în ce condiții un militar poate refuza să execute un ordin direct al superiorului și să nu sufere nicio consecință legală. Atunci când ordinul respectiv este în mod manifest ilegal. Și soldatul poate identifica acest lucru, nu prin cunoașterea legilor sau a regulamentelor militare ci prin, au spus atunci judecătorii, bun-simț. Un ordin este vădit ilegal, spune decizia judecătoarească respectivă, atunci când înțeapă ochiul și tulbură inima, dacă privirea nu este oarbă iar inima nu este închisă sau coruptă. E ca și cum un steag negru ar flutura deasupra ordinului cu pricina, spunând “interzis”, spune aceeași sentință. Este o bucățică de geniu a minții și sufletului Umanității, de inspirație Divină, pentru că definește o situația foarte grea prin ceva foarte simplu, un ghid pe care absolut toată lumea îl poate înțelege și accepta. Ministrul Agriculturii, aici vorbim de funcție, nu de numele ministrului, este un element-cheie în lupta care trebuie să se ducă în acest an pentru drepturile fermierilor și pentru apărarea și promovarea intereselor legitime ale acestora. Fermierii intră în al treilea an în care decapitalizarea agriculturii naționale este accelerată. Din cauza secetei, din cauza supraproducției la nivel european și mondial, din cauza globalizării, cauzele sunt multe. Efectele sunt însă importante: scăderi de venituri și creșteri de cheltuieli, risc uriaș de a ieși din circuit, de a intra în faliment, de a fi nevoit să vinzi ferma pe foarte puțin. Știu, teoria e frumoasă, e economie de piață, e liberă concurență, legea cererii și a ofertei. Tot teoria spune însă că această concurență trebuie să se producă în condiții de egalitate. Dacă cineva poate cumpăra teren în România cu dobândă subvenționată, cu garanție minimă, cu perioadă de grație maximă, printr-un credit obținut din țara lui, stat membru UE iar fermierul român nu are aceleași condiții, rezultatul luptei este previzibil, nu? Aceasta este concurență corectă, pe bune? Practica ne spune, că atunci când cineva este împins în arenă să lupte cu mâinile goale, împotriva unui adversar care are o ghioagă, deznodământul întrecerii este previzibil. Treaba ministrului Agriculturii, care reprezentant al statul român în relația cu fermierii, este să le pună ghioage în mâinile fermierilor români sau să le ia bâtele celorlalți. Iar treaba mea să îi susțin și reprezint pe fermieri și să mă asigur că ministrului Agriculturii, indiferent de nume, i-a intrat în cap chestia asta, că asta e treaba lui. De asta, ministrul Oros trebuie să înțeleagă că presiunea publică pe care o fac, la adresa lui, nu are nimic personal, nu are nimic incorect. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, are un rol decisiv în a ajuta fermierii români să se recapitalizeze, adică să supraviețuiască, pe termen scurt și mediu. Pe de o parte, contextul politic actual, în care premierul nu mai concentrează întreaga putere politică a majorității guvernamentale, îl face pe Adrian Oros să fie singurul care să poată impune, în Executiv, OUG și HG care să sprijine, rapid, sectorul agroalimentar. Cât era premier Ludovic Orban, căruia îi păsa, la un anumit nivel, de fermieri, rolul lui Oros putea fi strict decorativ. Acum nu mai poate fi, pentru că premierul Florin Cîțu nu are nicio apreciere față de agricultură. Nu o consideră esențială pentru România. Nici măcar nu trebuie să nu supărăm, trebuie să luăm lucrurile așa cum sunt. Eu unul, de câte ori voi avea ocazia, voi încerca să îl conving pe domnul Cîțu că fermierii români merită susținuți și respectați. Așadar cartoful fierbinte este exclusiv în mâna domnului Oros și el trebuie să îl ducă cu succes la destinație. Ordonanța de Urgență pentru acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară trebuie adoptată înainte de Legea Bugetului! Este obligația ministrului Oros și este exclusiv răspunderea lui. Vă rog, scutiți-mă de abureli, voi care sunteți dușmanii fermierilor, că, vezi Doamne, nu sunt bani. Bani nu sunt pentru toate, e adevărat, sunt doar pentru priorități. Iar dacă scoți agricultura din priorități, ești dușman al fermierilor. Punct.2021 este un an foarte important pentru că acum se definește cum vor fi recapitalizați fermierii români și pe termen lung. PNS și PAC 2021-2027 se decid anul acesta iar ministrul Agriculturii, are iarăși un rol important, pentru că este obligat să conducă consultările iar vocea fermierilor români să fie ascultată. Așadar, consultări transparente, pe bune, fără blaturi, transmise în direct pe pagina de Facebook a Ministerului Agriculturii, pentru ca fermierii să poată vedea și auzi cine si ce susține. Asociația Forța Fermierilor a apărut exact din acest motiv, ca fermierii să aibă un sprijin în lupta lor pentru a rămâne fermeri și pe termen scurt, și pe termen lung.Aceste două decizii, pe care Asociația Forța Fermierilor le susține explicit, evident că nu sunt suficiente pentru ca fermierii români să câștige războiul dar sunt necesare. Sine qua non, fără de care nu se poate. OUG pentru despăgubirile la culturile de primăvară și un PNS ca lumea, favorabil fermierilor noștri. Fără aceste două elemente vom avea ferme ale românilor preluate de speculatori funciari, vom avea recesiune, vom avea în continuare mâncare din afară, vom avea fermieri care își vor pune ștreangul de gât. Steagul negru flutură amenințător iar cine nu îl vede, se face vinovat de trădare de țară. Eu unul, mă și rog lui Dumnezeu dar și acționez, indiferent de riscuri și amenințări, pentru ca ministrul Oros să rezolve problema acestui steag negru.Iar dumneavoastră, dragi fermieri, când vedeți o nedreptate care vă străpunge ochiul și inima, aveți datoria, obligația chiar, să protestați public dacă ministrul Agriculturii este lipsit de curaj, orb la evidențe și surd la argumente. Este moral, este legal, este necesar.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.