Connect with us

Fonduri Europene

ÎN VIGOARE! Guvernul a emis NORMELE după care tinerii fermieri primesc până la 50 ha!

Iures Stefan

Published

on

ÎN VIGOARE! Guvernul a emis NORMELE după care tinerii fermieri primesc până la 50 ha!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Angelica Lefter – 25 septembrie 2020 17:30

Distribuie pe Facebook

Vești bune pentru tinerii fermieri! A fost adoptat un act normativ prin care se creează cadrul legal pentru completarea Programului de instalare a tinerilor fermieri.Hotărârea pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 626/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înființarea Agenției Domeniilor Statului (ADS), a fost adoptată în ședința Guvernului de ieri, joi – 24 septembrie.Potrivit unui comunicat remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, adoptarea acestui act normativ creează cadrul legislativ necesar completării Programului de instalare a tinerilor fermieri, prin acordarea unor facilității, respectiv concesionarea/arendarea unor terenuri agricole cu o suprafată de până la 50 de hectare, în vederea instalării în mediul rural și desfășurării activităților în domeniul agricol.Informarea arată că prezentul act normativ vizează modificarea, completarea precum și reglementarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001, care prevăd posibilitatea ca ADS să concesioneze/arendeze terenurile cu destinație agricolă, libere de contract în suprafața maximă de 50 de hectare, aparținând domeniului public sau privat al statului, prin atribuire directă, tinerilor de până la 40 de ani, absolvenți ai învățământului de profil, în vederea înființării de ferme.Această hotărâre are în vedere următoarele:– modificarea dispozițiilor referitoare la compensarea debitelor reprezentând redevență datorată și neachitată la termen de concesionarii terenurilor;– stabilirea categoriilor de beneficiari, a condițiilor de eligibilitate și a documentelor prin care se face dovada îndeplinirii acestora, precum și a obligației de a se constitui într-o formă de organizare potrivit legislației aplicabile;– instituirea obligației pentru solicitanți de a înființa o fermă, potrivit definiției din Legea nr. 37/2015 privind clasificarea fermelor și exploatațiilor agricole, cu modificările ulterioare, în termen de 1 an de la data semnării contractului, în cadrul căreia va avea calitatea de șef de exploatație;– reglementarea procedurii de încheiere a contractelor de concesiune și de arendare, prin atribuire directă sau prin procedură concurențială;– modalitatea de verificare a îndeplinirii condițiilor de a înființa o fermă și de a se constitui într-o formă de organizare, precum și stabilirea sancțiunii pentru neîndeplinirea acestor condiții, respectiv rezilierea de drept a contractelor de concesiune sau de arendare, se mai arată în comunicatul de presă.Citiți și: Teren de la stat pentru tineri: condiții, acte necesare, contract, calcul redevență la hectar 

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Fonduri Europene

Poziție puternică la Bruxelles: Subvenția trebuie încasată de cei care lucrează pământul, nu de proprietari!

Iures Stefan

Published

on

Poziție puternică la Bruxelles: Subvenția trebuie încasată de cei care lucrează pământul, nu de proprietari!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Agrointeligența – 20 octombrie 2020

Distribuie pe Facebook

Și polonezii se confruntă cu situația în care subvențiile agricole sunt încasate de proprietarii de terenuri și nu de arendașii care lucrează supafețeke agricole. Eurodeputatul polonez, Jarosław Kalinowski, a atras atenția, astăzi 20 octombrie, în cadrul discuțiilor care au loc în Parlamentul European, pe marginea reformei PAC, că agricultorul activ trebuie să treacă în centrul politicii agricole.

Jarosław Kalinowski
”Am să mă refer încă de la început la plățile directe care reprezintă instrumentul cel mai important pentru susținerea agricultorilor europeni și a veniturilor lor. Problema însă este că marea majoritate a acestor plăți are cantitități variate fără niște criterii obietive și fără să țină cont de  producție neapărat. Majoritatea plăților depinde de cât de extinsă este producția într-o țară. Și de peste 20 de ani acest lucru încalcă practic legea concurenței, a competitivității. Iată că vorbim de schimbări necesare în domeniul mediului, a climei pentru agricultură ceea ce mi se pare foarte bine dar este nevoie însă să eliminăm o situație de-a dreptul patologică în multe țări, în care proprietarii de terenuri beneficiază de subvenții, și nu agricultorii. Spre exemplu în Polonia, 70% dintre beneficiarii acestor plăți sunt tocmai proprietarii acestor terenuri. Deci li se acordă prioritate și până la urmă  cei care plătesc oalele sparte sunt fermierii. Iată de ce conceptul de agricultor activ este fundamentală în  amendamentul pe care l-am prezentat la articolul 4. În felul acesta agricultorul trece în centrul PAC, ceea ce este esențial”, a subliniat eurodeputatul.
Acest subiect este arzător și pentru fermierii români. Aceștia i-au sesizat recent ministrului agriculturii, Adrian Oros, că micii fermieri care dau în arendă terenurile ”îi șantajează” pe arendași să le rămână subvenția pe teren pe lângă arenda stabilită în contract.  Romeo Burciu, un fermier gălățean i-a cerut ministrului agriculturii să schimbe legislația astfel încât proprietarii de terenuri să și demonstreze că lucrează suprafețele respective nu doar să încaseze banii. ”(…) Să vină și ei (arendatorii care încasează și subvenția n.r) la APIA să prezinte facturile de motorină, facturile pentru prestări servicii arat, discuit, semănat. Stau și așteaptă să ia subvenția și doar ne întreabă: Ce ai semănat pe pământul meu, că mă întreabă de la APIA. Nu vă mai spun că dacă au ghinionul să îi controleze trebuie să te duci de mânuță să le arăți unde este terenul, nici nu mai știu unde sunt terenurile”, a sesizat fermierul.
Adrian Oros le-a transmis fermierilor că aceste plângeri nu s-au concretizat niciodată ”în scris”.  Mai mult, ministrul a subliniat că această problemă, care este sesizată la nivel european, își va găsi soluția în noul PAC unde se va defini clar ”fermierul autentic” ca fiind cel care lucrează pământul și trebuie să demonstreze și cu facturi acest lucru nu doar cu documente de utilizare a acestuia.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Fonduri Europene

Vești bune despre noua PAC! Janusz Wojciechowski: ”Avem un compromis al majorității care ne va duce pe calea cea bună!”

Iures Stefan

Published

on

Vești bune despre noua PAC! Janusz Wojciechowski: ”Avem un compromis al majorității care ne va duce pe calea cea bună!”
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Agrointeligența – 20 octombrie 2020

Distribuie pe Facebook

Comisarul European Pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski a menționat, în cadrul ședinței plenare din cadrul Parlamentului European, unde au loc dezbateri legate de viitorul Politicii Agricole Comune că era nevoie de un compromis al majorității, mai ales în ceea ce privește schemele ecologice. Totodată, a menționat că fermierii de astăzi trebuie să lase noilor generații fermele în bune condiții.
”Vă mulțumesc pentru dezbaterea pe care am purtat-o, pentru propuneri și pentru soluțiile pe care le-ați schițat. Vă mulțumesc că avem un compromis al majorității care merge pe calea ce bună mai ales când vine vorba de schemele ecologice, dar și de tot ce înseamnă banii care sunt clar alocați acestor scheme ecologice, lucruri deosebit de importante în cadrul reformei. Dumneavoastră aveți propuneri cât se poate de bune și de solide. În încheiere, vreau să spun ca și fermier, de fapt am crescut la o fermă, cunosc fermierii, pe agricultori și știu care este rolul nostru. Nu vorbim despre profit în această activitate (nr.de fermier), ceea ce contează este să lași moștenire copiilor și noilor generații această fermă în cele mai bune condiții, să o transmiți cu un sol corespunzător, cu o sănătate a animalelor corespunzătoare. Acesta a fost întotdeauna obiectul muncii la fermă și cred că prin această reformă asta vom putea să facem, să lăsăm fermele și agricultura noastră pe mâini bune și în condiții foarte bune. Sper că vom obține aceste rezultate împreună”, a spus Janusz Wojciechowski.
Amintim că în aceste zile, 19-23 octombrie, la Bruxelles au loc dezbateri, iar eurodeputații vor vota planurile pentru ca politica agricolă a Uniunii Europene să devină mai durabilă, rezilientă și flexibilă, în vederea asigurării securității alimentare pentru țările europene.
În acest context, a fost anunțat calendarul de vot, după ce au avut loc deja 85 de intervenții ale reprezentanților statelor membre.
”Aș vrea să-mi rog colegii să rămână aici, este vorba de o dezbatere comună care a avut 85 de intervenții. Aceste 85 de intervenții arată cât de importantă este pentru noi tema agriculturii pentru că în regiuni și în diferitele întreprinderi vrem să se înțeleagă că vrem să facem totul ca în această nouă PAC să se țină cont de toate aspectele menționate de mediu și celelalte. Este o temă care îi preocupă pe toți cetățenii.
Dezbaterile cu grupurile au dus la următoarele decizii, au dus de fapt la rezultate și rezultatul votului de astăzi va fi transmis astăzi, 20 octombrie, la 23:00, în loc de mâine la ora 9:00. Deci voi transmite mai devreme decât era prevăzut rezultatul votului. Dacă e să ne uităm la termenele pe care le aveau amendamentele și amendamentele pe părți a trebuit să ținem cont de toate calendarele care ne-au pus în obligativitatea de a schimba felul în care arătau amendamentele. Toate aceste informații se găsesc pe site-ul Parlamentului European, acolo unde vedeți informații prioritare. Trebuie să vă întreb dacă aveți obiecții în ceea ce privește noua transmitere a rezultatelor și noua ordonare a amendamentelor ca ordine de vot? Dacă nu sunt obiecții, atunci votul pe amendamente va avea loc astăzi, mâine, joi și vineri, iar votul final va avea loc vineri.(…) Ședința este suspendată până la ora 13:00 când voi comunica rezultatul primei runde de vot”, a fost anunțul făcut în finalul primei runde de dezbateri de astăzi, marți – 20 octombrie.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Fonduri Europene

Carmen Avram despre plafonarea subvențiilor: „Le cerem fermierilor să facă eforturi uriașe pentru o Europă neutră climatic”

Iures Stefan

Published

on

Carmen Avram despre plafonarea subvențiilor: „Le cerem fermierilor să facă eforturi uriașe pentru o Europă neutră climatic”
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Agrointeligența – 20 octombrie 2020

Distribuie pe Facebook

Restricții financiare tot mai dure, scăderea producției agroalimentare, invazia importurilor, dispariția tinerilor de la sate, abandonul pământului. Iată câteva din subiectele sensibile puse pe masa eurodeputaților europeni de către Carmen Avram, marți, 20 octombrie.
Atât în plen, cât și online, europarlamentarii europeni au avut 85 de intervenții și au dezbătut intens asupra elementelor componente ale celor trei dosare aferente reformei PAC: sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR, dar și finanțarea, gestionarea și monitorizarea PAC, respectiv modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente.
În ceea ce privește plafonarea plăților către fermieri, în opinia europarlamentarului român, amendamentele care fac parte din reforma Politicii Agricole Comune (PAC), supuse votului astăzi, mâine, joi și vineri, nu fac altceva decât să genereze atât restricții financiare tot mai dure, scăderea producției agroalimentare, invazia importurilor, dispariția tinerilor de la sate, abandonul pământului, dar și majorarea semnificativă a prețurilor alimentelor pentru cetățenii europeni.
„Amendamentele apărute peste noapte, privind un subiect crucial – o și mai dură plafonare a plăților către fermieri – ne aruncă însă într-un paradox grav, pe care, din păcate, nu am avut timp să-l analizăm, cum ar fi fost normal. Adică le cerem fermierilor să facă eforturi uriașe pentru o Europă neutră climatic și, totuși, vrem să impunem restricții financiare tot mai dure. Le-am promis europenilor hrană accesibilă și, totuși, aceste restricții riscă să ducă la o scădere a producției actuale și la o invazie a importurilor care, pe o piață mai săracă, vor dicta prețurile, împărțindu-ne în europeni cu hrană de lux și europeni cu hrană de mâna a II-a. Le-am promis fermierilor că-i vom ajuta să formeze o nouă generație și, totuși, aceste amendamente vor alunga tinerii din sate, pentru că agricultura va deveni tot mai descurajantă. Le cerem să fie în fruntea luptei pentru biodiversitate și, totuși, îi împungem la un abandon al pământului pe care unii deja nu-l mai pot lucra, din cauza condițiilor de climă și a lipsei de bani; se întâmplă chiar acum, în țara mea, România. Le impunem tuturor aceleași condiții dure, dar uităm că nu toți fermierii pleacă de la același nivel; convergenta externă e departe de a fi încheiată. Aceste amendamente, pe o temă atât de importantă, afectează mii de fermieri cu investiții oneste și multe datorii, pentru a pedepsi doi oligarhi miliardari care nu reprezintă agricultura europeană. Apărute la finalul a trei ani de negocieri, ele sunt nu doar distructive pentru sector, în unele state, dar ne-au luat și dreptul de a le dezbate democratic”, a precizat Avram, marți, 20 octombrie, în plen.
2.000 de amendamente aduse proiectului PAC post-2020
În urmă cu trei zile, eurodeputata scria pe pagina sa de Facebook că PAC are nu mai puțin de 2.000 de amendamente, multe dintre ele adăugate doar în ultima perioadă.
„Azi, la muncă. Mai sunt trei zile până la unul dintre cele mai importante voturi pentru România: soarta fermierilor până în 2027, decisă de Politica Agricolă Comună. Un dosar cu 2.000 de amendamente, multe venite pe ultima sută de metri. Iar unele pot conține capcane mortale pentru România. Așa că Sabin, fostul meu coleg de la «În premieră», ia fiecare cuvânt în parte și ne consultăm pentru a găsi varianta optimă. Ceea ce va fi votat va fi un compromis dificil și, pe alocuri, fragil, al unui Parlament European cu viziuni și interese foarte diferite. Foarte!
Așa că, să ne rugăm să iasă varianta cea mai bună, pentru ca fermierul român să supraviețuiască vremurilor grele care stau să vină”, scria Carmen Avram pe pagina sa de socializare.
Eurodeputații din Parlamentul de la Bruxelles abordează pachetul de reformă agrară. Reuniunea de marți a început cu o dezbatere. Ședința a fost prelungită special până vineri pentru maratonul de vot previzibil. Conform stării actuale, ultimele voturi vor fi probabil exprimate abia vineri după-amiază în jurul orei 17:30. Unii observatori consideră că este posibil ca deliberările să nu fie încheiate până la următoarea sesiune plenară din noiembrie.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.