Connect with us

Politic

Mesaje dure de la fermieri pentru ministrul Oros: Când veniți și la cei cu 3-4 vaci, cu 100 de oi?!

Matei Dorin

Published

on

NU LE DAȚI SUBVENȚII LA ȚĂRANII CU O VACĂ, DOUĂ, DAR LE DAȚI LA ĂIA CARE NU SE MAI OCUPĂ DE VACI!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Agroinfo a preluat postarea Facebook a ministrului agriculturii, Adrian Oros, despre ferma Lacto Agrar care crește vaci din rasa Holstein. Sunt circa 3680 de capete de vaci, spune ministrul Oros, care dau zilnic 55.000 de litri de lapte. Șeful MADR a dat ferma ca model de bune practici în zootehnie și a precizat că ferma deține o instalație de muls rotativă, unică în România.

Foto Facebook Adrian Oros. Ministrul agriculturii la ferma Lacto Agrar din Vaidei, Hunedoara.
Sunt zeci de mesaje de la fermieri transmise pe rețeaua de socializare Facebook către ministrul agriculturii. Cele mai multe dintre replicile fermierilor, crescătorilor de animale la postarea ministrului agriculturii sunt dure, vehemente, de o critică acidă.
Cristian Laurențiu: Domnule ministru, veniți și la cei cu 3-4 capete de vaci, veniți și la cei cu 100 de oi, veniți și la cei cu 30-40 de hectare. De ce mergeți doar la cei mari?! Pentru că ăia sunt cotizanți de partid?!
Iacob Petre: Ministrul agriculturii ține cu oricine doar cu fermierul român, nu. Știu despre ce-i vorba acolo. Proprietarul fermei (german, parcă) a spus clar că la el în țară nu-i dădea nimeni autorizație pentru așa ceva. Micii fermieri români au trebuit să-și vândă efectivele. A pus presiune pe procesatori să nu mai ia lapte de la micii fermieri.
Lelioara Tănase: Puteți scrie și că micii crescători de animale au fost obligați să-și facă tot felul de acte și-n momentul când s-au conformat, li se spune că, de fapt, nu pot vinde în târguri, ba că nu sunt autorizate, ba că nu sunt vitrine frigorifice.
Cristi Toma: Acești mamuți omoară ferma de familie și trimit românii la muncă peste hotare. Păcat că ministrul nostru promovează așa ceva.

Felician Negruț: Dacă și lagărul ăsta de exterminare este un model de bune practici în zootehnie, înseamnă că aceste bune practici nu au nimic în comun cu bunăstarea animală! Sunt curios câte dintre vacile din fermă trec de a 3-a lactație?
Ana Druta: În anul 1978 exista lângă București o fermă care folosea pentru mulsul vacilor o instalație de tip Rotolactor. Așa că…
Rodica Ștefanache: Se poate și la noi în țară, dar nu este voință, mai degrabă se importă decât să se muncească.
Ionuț Fl: O să-l distrugă în scurt timp, așa cum numai ei se pricep.

Iulian Oancea: Ce se vede în imagine trebuie să fie un parlamentar în spatele ei.
Potrivit Ziarului Financiar, Lacto Agrar, parte a grupului olandez DN Agrar, o companie cu activităţi în creşterea bovinelor de lapte, a avut în 2019 o cifră de afaceri de 31 mil. lei (6,6 mil. euro), în creştere cu 1,3% faţă de anul precedent, însă profitul a scăzut 15% până la 2 mil. lei (420.000 euro), arată datele Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor. Compania este reprezentată de olandezul Jan Gisbertus De. Ferma a fost cumpărată de la Albalact în 2011.
Agroinfo a publicat și vizita ministrului agriculturii la ferma Grupului Annabella, deținut de Dan și Dorina Mutu în județul Vâlcea. Șeful MADR a povestit despre această fermă pe pagina sa Facebook. Au curs mesajele și la această postare.

                                      Foto Facebook Adrian Oros. Ministrul agriculturii la ferma Grupului Annabella, Vâlcea.
Ionel Mogoș: Am observat că mai toate reportajele se fac numai la oameni înstariți care au putere mare. Păi doar n-o veni la mine care mă chinui de mic copil cu vitele și tot bat pasul pe loc.

Sens&Contrasens în Agricultură: Ăștia legumicultori! Nu depind de programul Tomata lansat de tov Daea!
Cornelia Burcă: Du-te, mă ministrule, și la cei săraci să vezi și tu cât e de ușor și trge și tu la muncă o zi pentru tine o să fie mult.
Dan și Dorina Mutu, deținătorii Grupului Annabella, doi dintre milionarii în euro ai Olteniei, cu afaceri în agricultură, figurează în Top 300 Capital „Cei mai bogați români” 2020 pe poziția 164, cu o avere de 38 – 40 de milioane de euro.Source link

Politic

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

Matei Dorin

Published

on

ASTĂZI, APIA ANUNȚĂ CĂ A VIRAT UN MILIARD DE EURO ÎN CONTURILE FERMIERILOR!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că fermierii români care cultivă legume beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de 4.600 de euro/ha, sprijin cuplat vegetal, și de o sumă de 150 de milioane de euro pentru construcția de sere, solarii sau depozite. La acestea se adaugă ajutorul de minimis la legume cultivate în spații protejate, 2.000 euro/beneficiar/1.000 mp.

“Pe lângă programul de ajutor de minimis pentru legume cultivate în spații protejate, există sprijinul cuplat vegetal, 4.600 de euro pe hectar, iar în luna septembrie vom lansa măsura 4.1, cu o submăsură distinctă pentru lgumicultură, 100 de milioane de euro, în următorii doi ani, pentru construcția de sere și solarii și 50 de milioane de euro pntru depozitare și procesare doar pentru legumicultură și cartofi. Dci, iată, că-n următorii doi ani, toți cei care doresc să-și facă sere și solarii sau depozite, procesare, au această posibilitate să acceseze cele 150 de milioane de euro.

Sigur că aici încercăm să încurajăm cooperativele și membrii cooperatori care vor avea intensitate de sprijin mai mare și care, practic, vor duce la o formă de organizare care să le permită să funcționeze pe piață astfl încât să aibă o producție predictibilă, cu niște contracte care să le ofere posibilitatea de a-și desface și de a-și vinde toată producția, pentru că despre asta este vorba, despre o relație pe bază contractuală, astfl încât să ai o producție vandabilă și la niște prețuri de cost și la un preț de vânzare cunoscut înainte”, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii.
Pentru ajutorul de minimis legume în spații protejate, pentru acest an, au fost depuse un număr de 14.239 cereri pentru o suprafață solicitată de 1532,28 hectare, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).Source link

Continue Reading

Politic

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

Matei Dorin

Published

on

ajutoare-euro-2021_b
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

“Comisia Europeană a adoptat o extindere a domeniului de aplicare al Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare (RGECA), care le va permite statelor membre să pună în aplicare anumite măsuri de ajutor, fără o examinare prealabilă din partea Comisiei. Comisia Europeană simplifică normele privind ajutoarele de stat combinate cu sprijin din partea UE și introduce noi posibilități de implementare a măsurilor de ajutor în vederea sprijinirii dublei tranziții și a redresării în urma pandemiei.

Normele revizuite se referă la: ajutoarele acordate de autorităţile naţionale pentru proiecte finanţate prin intermediul anumitor programe ale UE gestionate la nivel central în temeiul noului cadru financiar multianual şi la anumite măsuri de ajutor de stat care sunt relevante pentru sprijinirea tranziţiei verzi şi a celei digitale, precum şi pentru redresarea în urma efectelor economice ale pandemiei de COVID-19. Exceptarea unui astfel de ajutor de la obligația de notificare prealabilă reprezintă o simplificare majoră, care facilitează punerea rapidă în aplicare a unor astfel de măsuri de către statele membre, dacă sunt îndeplinite condițiile care limitează denaturarea concurenței pe piața unică.
Astfel, atât fermierii, cât și toate sectoarele afectate de pandemia COVID-19, vor beneficia de ajutoare acordate de Guvern, într-un proces simplificat și mult mai rapid.
VEZI AICI COMUNICATUL COMISIEI EUROPENE!
Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: Comisia simplifică normele privind ajutoarele de stat aplicabile finanțării naționale care intră în domeniul de aplicare al anumitor programe ale UE. Acest lucru va îmbunătăți în continuare interacțiunea dintre normele de finanțare ale UE și normele UE privind ajutoarele de stat în temeiul noului cadru financiar multianual. De asemenea, introducem mai multe posibilități pentru statele membre de a acorda ajutoare de stat pentru sprijinirea tranziției către o economie verde și digitală, fără a le impune să efectueze procedura de notificare prealabilă, dar și fără a provoca denaturări nejustificate ale concurenței pe piața unică. Noile norme vor facilita, de asemenea, furnizarea rapidă de către statele membre a finanțării atât de necesare pentru a sprijini o redresare durabilă și rezilientă în urma efectelor economice ale pandemiei de COVID-19.” A scris eurodeputatul român pe pagina sa Facebook.Source link

Continue Reading

Politic

Cât câștigă un crescător de vaci de lapte din România și cât câștigă unul din Danemarca!

Matei Dorin

Published

on

vaci-holstein1_b
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

La fiecare tonă de lapte pe care o produce și o comercializează, un fermier român câștigă în medie 154 de euro, cea mai mare a doua marjă de profit (preț plus plăți cuplate minus costuri de operare) din UE, după Italia (194 de euro pe tonă), potrivit unui studiu finalizat recent de Comisia Europeană. Cu toate acestea, fermierii români au cele mai mici venituri dintre statele membre, de 5.176 de euro/Unitate de Muncă Anuală (câștigul unei persoane care lucrează program complet într-o fermă).  Spre comparație, o fermă din Danemarca are venituri de 17 ori mai mari (85.000 de euro/UMA).
Cum se face că laptele românesc este un produs care generează profit, dar majoritatea fermierilor rămân săraci?
Conform explicațiilor analiștilor Comisiei Europene, în cazul României, marja de profit este influențată în mare măsură de sprijinul cuplat facultativ (sprijinul cuplat zootehnic), care ajungea în 2018 la 341 de euro pe animal (aproximativ 380 de euro pe cap de animal în 2020). De asemenea, costurile de producție la nivel local (hrană, energie, servicii veterinare etc.) sunt printre cele mai reduse din UE . În schimb, laptele românesc de la poarta fermei este unul ieftin, comparativ cu produsul din celelalte state membre, fermele sunt foarte mici (în medie 6 vaci pe fermă), iar producția pe cap de animal foarte redusă  (3.645 kg/cap de vită față de media de 7.390 de kg).

“Marjele pentru Italia (194 EUR/t) au fost de departe cele mai mari din UE în 2018. Acest lucru s-a datorat faptului că produsele sale cu valoare adăugată mare au generat prețuri ridicate, combinate cu costuri reduse pe tona de lapte. Italia a fost urmată de România (154 EUR/t), care, în pofida prețului scăzut al laptelui, a beneficiat foarte mult de sprijin cuplat facultativ ce a atins o valoare semnificativă de 341 EUR pe animal în 2018. Cu toate acestea, deoarece subvenția nu a fost distribuită în mod egal între fermele de lapte, sprijinul cuplat s-a situat la o medie de 39 EUR/t de lapte”, se arată în documentul citat.
Venituri și costuri de exploatare similare cu cele din România sunt și în Polonia și Bulgaria, iar marjele lor brute s-au situat imediat după România, la 151 și 150 euro/tonă. În ceea ce privește veniturile însă, fermierii bulgari sunt departe de cei români, cu 9.930 de euro/UAT în timp ce polonezii au venituri medii de peste 11.000 de euro/UAT.
Venitul mediu net al unei ferme de vaci de lapte din UE este de 23.575 de euro /UAT.
Conform studiului citat, cele mai competitive ferme sunt în Belgia, Denemarca, Luxembourg, Irlanda și Olanda. Dintre acestea, cele mai mari venituri medii per fermă sunt înregistrate în Danemarca – 85.419 de euro/UAT, chiar dacă în acest stat marjele sunt printre cele mai mici – de 107 euro pe tona de lapte, adică cu 8% sub media UE. “Venitul mediu ridicat din Danemarca s-a datorat, în principal, numărului mare de vaci de lapte din exploatație și a randamentelor medii foarte ridicate pe vacă, de peste 9 500 kg/vacă față de media UE de aproximativ 7 000 kg/vacă) în 2018. În schimb, România are ferme foarte mici și producții mici pe cap de vacă. În ciuda marjelor ridicate, veniturile au fost scăzute”, se explică în studiul Comisie Europene.
surse: Comisia Europeană, economica.net

 Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.