Connect with us

Politic

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

Matei Dorin

Published

on

ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Au fost prezentate rezultatele obținute și prioritățile U.N.C.S.V., desfășurate prin activitatea de reprezentare a cooperativelor agricole în relațiile cu autoritățile.
S-au expus modele de cooperative funcționale, cu bune rezultate, cooperative care au adus plusvaloare și stabilitate fermierilor membri cooperatori, care au reușit să depășească, împreună, asociați, dificultățile generate de anul agricol 2020, fiind grav afectați de seceta pedologică severă.
Salutăm deschiderea domnului ministru Adrian Oros și a echipei tehnice de a continua promovarea cooperativelor agricole funcționale, durabile în timp.
S-a demonstrat încă o dată că asocierea în cooperative agricole, este singura soluție pentru toți fermierii (mici, medii și mari), pentru capitalizarea acestora pe termen lung, adaptarea la cerințele pieții și asigurarea unei stabilități economico-sociale spațiului rural.
Aceste realizări și realități mai pot fi continuate doar dacă, prin politicile agricole promovate în continuare, va fi facilitat accesul la investiții al cooperativelor agricole funcționale, ținând cont cont de experiență și corelarea cu capacitatea de implementare a acestora.
S-a pus accent și pe necesitatea digitalizării, debirocratizării și simplificării procedurilor de accesare și implementare a investițiilor.
U.N.C.S.V. își manifestă în continuare disponibilitatea de a veni cu propuneri constructive și soluții, menținându-și rolul de partener de dialog interinstituțional corect, pentru consolidarea cooperativelor agricole din România, întărirea sectorului agroalimentar autohton și echilibrarea balanței comerciale agroalimentare a țării noastre.
UNCSV – sinteză:
25 de Cooperative Agricole active în sectorul vegetal;
între 5 – 45 membri în Cooperative (436 de membri);
Peste 540 de adrese oficiale transmise, reprezentând amendamente, solicitări și inițiative legislative în 2 ani și 10 luni de activitate;
Dimensiune ha Cooperative membre U.N.C.S.V.:
6 Cooperative între 600 – 1000 ha;
13 Cooperative între 1000 – 10.000 ha;
6 Cooperative mai mari de 10.000 ha.
Fermierii afiliați în cooperativele membre UNCSV exploatează suprafețe de la 2 ha la 1960 ha.
Din totalul cifrei de afaceri a cooperativelor de cultura mare din România, membrii U.N.C.S.V. dețin 80 %;
Toate cooperativele membre U.N.C.S.V., respectă obligațiile din Legea Cooperației Agricole și membrii vând între 50-100% din producție prin Cooperativă;
Cooperativele agricole sunt vârf de lance pentru fermieri în lume, iar U.N.C.S.V.  își propune să fie vârf de lance pentru cooperativele agricole din România.
Agricultura și fermierii din România au în continuare mare nevoie de asociere, dar nu doar pe hârtie, ci în cooperative agricole care să își îndeplinească menirea – aceea de a genera valoare adăugată din punct de vedere economic pentru membrii lor și, care în plus, să aibă o activitate economică relevantă, să reziste pe piață și să se dezvolte.
România are nevoie de cooperative agricole autentice de succes!
Pentru orice aspecte legate de o mai bună funcționare a cooperativelor agricole, vă invităm să ne contactați prin email: florentinbercu@uncsv.ro.
Împreună pentru viitor!
Echipa U.N.C.S.V.Source link

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politic

MINISTRUL OROS: SUNT FIU DE MĂCELAR! TATA CREȘTEA MULȚI PORCI!

Matei Dorin

Published

on

MINISTRUL OROS, LA STÂNĂ! ÎNTÂLNIRE CU CRESCĂTORII DE ANIMALE!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Despre ministrul agriculturii,  Adrian Oros, se știe că este de profesie medic veterinar, prorector USAMV Cluj, dar, până acum, nu se cunoșteau prea multe sau aproape nimic despre familia din care provine ministrul, despre părinți, bunici și frați. Ministrul Adrian Oros are trei frați, toți trei locuiesc în alte țări, Adrian Oros fiind singurul care a rămas în România. Unul dintre frații șefului MADR a fost legionar în Legiunea Străină, tatăl ministrului agriculturii creștea mulți porci și era măcelar.
Sunt născut și crescut în județul Cluj, în Gherla. La origine, din Maramureș, dar în 1949, comuniștii au decis că bunicul meu este chiabur (țăran îmbogățit n.r.) și toată familia a fost strămutată în Gherla. Toată familia bunicului a fost deportată. Mama mea a fost casnică și tatăl meu a fost măcelar. Suntem 4 băieți, sunt cel mai mare, ceilalți trei sunt plecați, doi, în Statele Unite, unul, în Franța, a fost legionar în Legiunea străină. Eu sunt cel mai în vârstă și singurul rămas în țară.
Am făcut contact cu agricultura încă de acasă, pentru că stăteam, și acum casa părintească există, în Gherla, oarecum la marginea orașului, pe malul Someșului, și tatăl meu creștea porci, mulți, făcea și reproducție, și noi, copiii, pentru că era un singur salariu, trebuia să ajutăm. Aveam bunicii, cei doi bunici și-n Maramureș, unde zona a rămas, să zic așa, necooperativizată, cooperativa era pe terenul bunicului care a fost deportat, și unde era un anumit tip de agricultură, oamenii aveau proprietăți întinse, dar un pământ mult mai slab, și aproape de Gherla, în Aluniș, unde era celălalt bunic din partea tatălui, unde era un CAP. Deci am cunoscut toate tipurile de agricultură, iar apoi, în clasa a zecea, eram la liceul de matematică-fizică din Gherla și mi-am dat seama că nu vreau să fiu inginer, vedeam în Gherla mai multe fabrici unde se lucra în schimburi, și că mai mult mi-aș dori să fiu medic veterinar, tatăl meu având un frate medic veteinar, un altul, tehnician veterinar și bunicul meu, la rândul lui, avea un frate care era tehnician veterinar și am cunoscut medicina veterinară și prin aceste rude încă de copil, a povestit ministrul agriculturii, la emisiunea România Agricolă, video a fost postat de ministrul agriculturii, luni seara, pe pagina sa oficială Facebook.
Ministrul agriculturii a mai spus că a remarcat că este cel mai vârstnic membru al Guvernului Cîțu. Adrian Oros are 55 de ani.
 Source link

Continue Reading

Politic

FERMELE din ROMÂNIA CARE BENEFICIAZĂ ANUL ACESTA DE PLĂȚI APIA MAI MARI!

Matei Dorin

Published

on

STÂNELE ȘI EFECTIVUL DE OVINE DIN MUNȚII ROMÂNIEI S-AU ÎNJUMĂTĂȚIT!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Șeful MADR a explicat care este structura fermelor din România și a subliniat că fermele mici din zona montană sau colinară trebuie ajutate, prin subvenții mai consistente, să facă pasul, de exemplu, de la două vaci la 10 vaci sau 20 de vaci, de la 10 oi la 100 de oi și așa mai departe până vor reuși să fie consolidate. Trebuie sprijinite pentru evitarea abandonării acestor zone.
Structura fermelor din România este, într-adevăr, foarte polarizată, așa în linii mari, în procente mari. Cam 40% din terenul care se lucrează în România este lucrat de 0,56% din fermieri în ferme foarte mari, avem cele mai mari ferme din Europa, cu siguranță. Este specific unei anumite zone, și cultură mare. Specificul zonei a dus la acest, dar și modul de finanțare, de subvenționare, a dus la această situație. Pe de altă parte, în cealaltă extremă, avem încă 40% din teren care este lucrat de 790.000 de ferme de subzistență. De fapt, aceste ferme de subzistență nu sunt ferme, sunt gospodării ale populației în zona rurală, ale părinților, ale bunicilor noștri, există o anumită activitate agricolă și zootehnică, dar sunt susținute și de salarii sau pensii. De aia le și spune de subzistență, pentru că nu ar putea exista pe piață, deci nu sunt ferme comerciale, nu ar putea să reziste pe piață. Aici lucrează, am spus, 790.000. Și 20% din teren este lucrat de vreo 1.700 de fermieri în ferme medii, între 30 ha și 300 ha. Cam asta este structura.
Una dintre priorități, le-am avut și-n 2019, și-n programul acesta, în programul de guvernare actual, sprijinirea fermei de familie, pentru că, eu cred că-n acele zone, Transilvania, Bucovina, în general, în zonele colinare și montane, este normal să sprijin tipul acela de agricultură care, chiar dacă nu este foarte productivă, reușește să mențină viața rurală, să mențină oamenii care trăiesc acolo, în zonele respective, să nu apară acest fenomen de abandon care este destul de pregnant, de depopulare, de îmbătrânire și de aceea este normal ca acolo și plățile pe suprafață să fie mai mari, și sunt mai mari, asta este în toată Europa, dar să vii și cu niște programe concrete pentru acele ferme care încet-încet vor deveni ferme comerciale, lucrul acesta se întâmplă în mod natural.
Să știți că, acum dacă ne ducem în satele transilvane, în zona mea de exemplu, foarte puține gospodării au rămas acele gospodării mixte în care sunt și două vaci, și un cal, și 10 oi, și găini, și doi porci, încet-încet, persoanele mai tinere, fie au un serviciu care nu le permite să facă acest tip de agricultură, au mai mult așa, câteva găini și un câine pe lângă casă, chiar dacă locuiesc la țară, iar cei care au rămas să facă agricultură, chiar dacă sunt persoane mai tinere, deși, din păcate, puține au rămas, au transformat-o într-o afacere, într-o fermă comercială, și nu mai țin două vaci, țin 10 vaci de carne sau 20 de vaci de lapte. Sigur, poate că nu este suficient de consolidată, dar este la început. Acest lucru oricum se întâmplă în mod natural.
Noi, prin aceste măsuri de sprijin, în următoarea perioadă, trebuie să grăbim cumva consolidarea acestor ferme. Niciodată, acolo nu vor fi ferme foarte mari. Acolo, întotdeauna vor fi ferme mixte, cu o activitate și zootehnie și pomicultură, o activitate mixtă, pentru că așa este structura fermelor, a satelor, a zonelor rurale. Dar ăsta nu este un lucru rău, să avem zone cu tipuri de agricultură diferită, pe care va trebui să-i sprijinim diferit, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul emisiunii România agricolă, Agro TV, video postat luni seara de șeful MADR, pe pagina sa oficială Facebook.Source link

Continue Reading

Politic

MINISTRUL OROS, ANUNȚ DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

Matei Dorin

Published

on

LISTA APIA CU TOATE SUBVENȚIILE LA PLATĂ ÎN ACEST MOMENT! CUANTUM PE HECTAR ȘI PE CAP DE ANIMAL!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

APIA a plătit din 1 ianuarie 2020 până-n 30 decembrie 2020 suma de 3,52 de miliarde de euro. O sumă record, spun dânșii, atât din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă n.r.), cât și din FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală n.r.), sigur și din bugetul național, partea de cofinanțare. Și acum sunt undeva la 97% din plățile finale, pentru că am început în 16 octombrie 2020 avansurile pentru subvenții și plățile finale trebuie să se încheie la 1 mai, dar ei (APIA n.r) au 97% din plățile finale, care sunt făcute.
Din acest punct de vedere, pot să spun că sunt mulțumit de modul în care au acționat agențiile de plăți, în primul rând, dar și colegii, care unii au fost nevoiți să muncească online, mai ales doamnele care aveau copii mici și, din cauza închiderii școlilor, trebuiau să muncească online. Ne-am descurcat, să zic așa. Chiar dacă a fost un an mai dificil din toate punctele de vedere, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul emisiunii România agricolă, Agro TV.
CUANTUM PLĂȚI DIRECTE PENTRU ANUL 2020!
VEGETAL
Schema de plată unică pe suprafață SAPS – 98,7381 euro/ha. APIA le achită fermierilor diferența de 30%. 70% din această subvenție le-a fost achitată fermierlor în avans.
Schema de plată redistributivă – primul interval 1-5 hectare inclusiv – 5 euro/ha; al doilea interval, peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv – 48,1053 euro/ha. Fermierii primesc diferența de 30% la plățile finale care au început pe data de 2 decembrie 2020. APIA le-a achitat, până la data de 27 noiembrie 2020, 70% din cuantumul acestei scheme de plată pe suprafață.
Schema de pată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) – 57,8245 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această subvenție, 70% din cuantum a fost achitat la plățile în avans.
Schema de plată pentru tinerii fermieri – 36,6119 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această schemă de plată, 70% a fost plătit de APIA în avans.
ZOOTEHNIE
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte – 160,3359 euro/cap de animal = 781,2366 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora – 185,0103 euro/cap de animal = 901,4626 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria vaci de lapte – 379,5340 euro/cap de animal = 1.849,2794 lei/cap de animal.
SCZ – sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine – 17,9060 euro/ha = 87,2469 lei/cap de animal. 70% din această subvenție a fost plătit crescătorilor în avans.
Fermierii primesc plata în lei la cursul de 4,8725 lei pentru un euro, informează APIA.
APIA urmează să stabilească valoarea pe cap de animal, respectiv pe tona de lapte, pentru ajutorul național tranzitoriu din zootehnie, aferent anului de cerere 2020, valoarea pe hectar pentru ANT vegetal și pentru sprijinul cuplat vegetal.Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.