Connect with us

Cresterea animalelor

Numărul focarelor de pestă porcină africană s-a dublat în Arad în ultimele 4 zile!

Iures Stefan

Published

on

Numărul focarelor de pestă porcină africană s-a dublat în Arad în ultimele 4 zile!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Angelica Lefter – 11 august 2020 11:39

Distribuie pe Facebook

Pesta porcină africană (PPA) se extinde rapid în Arad, județ în care numai în ultimele patru zile numărul focarelor de PPA s-a dublat și acestea se întind pe teritoriul a trei localități importante! Autoritățile arădene au descoperit patru noi focare în ultimele patru zile, faţă de trei câte existau vineri, potrivit agerpres.ro.Au fost găsite animale bolnave în alte trei gospodării din localitatea Şiria, dar şi într-o gospodărie din localitatea Covăsânţ, conform declarațiilor directorului adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu.”Sunt gospodării care a avut fiecare câţiva porci. Oamenii au sesizat că s-au îmbolnăvit sau că au murit, iar pe cei pe care i-am găsit vii, în total 14, i-am ucis preventiv. Testele realizate la laboratorul nostru din Arad au confirmat că porcii erau bolnavi de pestă africană”, a precizat Marcel Roşu.În județul Arad sunt confirmate în total şapte focare de pestă africană la porci domestici, în localităţile Şiria, Curtici şi Covăsânţ.
Până acum, au fost ucişi preventiv aproximativ 90 de porci.”În toate aceste zone au fost instituite măsuri speciale, pe o rază de 10 kilometri fiind interzisă mişcarea animalelor, este interzis comerţul şi au fost dezinfectate gospodăriile afectate sau vecinătăţile. Facem un apel la oameni să înţeleagă că singura cale de a preveni răspândirea rapidă a bolii este să anunţe imediat medicul veterinar dacă observă semne neobişnuite în comportamentul animalelor, cum sunt lipsa poftei de mâncare sau pete roşii pe corp. În niciun caz nu este voie să sacrifice animalul, pentru că prin carne se va răspândi boala. Cei care au avut animalele înregistrate vor fi despăgubiţi”, a mai declarat Marcel Roşu.Totodată, reprezentanţii DSVSA Arad au mai descoperit şi un focar de pestă porcină africană la mistreţi, în localitatea Arăneag, unde a fost găsit un animal mort, iar testele au confirmat boala.Așa cum au confirmat autoritățile locale, primele trei focare de pestă porcină africană din acest an au fost confirmate, în judeţ, la finalul săptămânii trecute, unul în Şiria şi două în Curtici. De asemenea, pe parcursul anului trecut, au fost în evoluţie 33 de focare, dar toate au fost închise până la jumătatea lunii decembrie.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Cresterea animalelor

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!

Stefanescu Carmen

Published

on

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Temperatura minimă a aerului va oscila între 4…15°C, în toate regiunile agricole. Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 9…22°C, optim continuării însămânţărilor la rapiţă și orz, precum şi parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie (germinare, răsărire și apariția primelor frunze) la culturile de toamnă.
Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În stratul de sol 0-20 cm ogor, conţinutul de apă va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Maramureș, Crișana, Oltenia și Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Banat și
Muntenia, local în sudul, estul, centrul și izolat nord-vestul Moldovei, centrul, nordul, nord-vestul, sud-vestul și estul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, local în nordul, nord-estul, centrul și vestul Moldovei, centrul, sudul, sud-estul și nord-estul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, izolat nord-estul Banatului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua uşor mai lent, îndeosebi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, precum şi în zonele depresionare unde se vor înregistra temperaturi minime mai scăzute în aer şi sol. Totodată, la culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semănate în epoca optimă, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii țări.
Porumbul va parcurge maturitatea deplină (60-100%) şi recoltarea, pe majoritatea suprafeţelor agricole.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi izolat, maturitatea deplină.
Cartoful se va afla predominant la maturitate tehnologică, local fiind posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare.
În majoritatea plantaţiilor, la speciile pomi-viticole se vor continua procesele de maturare a fructelor/boabelor/lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor şi recoltarea.
Rapiţa şi orzul de toamnă însămânţate în perioada optimă vor parcurge germinarea și răsărirea (10-40%), precum şi apariţia primelor frunze, extinzându-se totodată lucrările de semănat.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon, respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ şi semănat, se vor desfăşura în bune condiţii.
Recomandări de specialitate:
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
• Pregătirea patului germinativ în vederea înființării culturilor de toamnă;
• Continuarea lucrărilor de semănat la cerealierele de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă în stratul arabil al solului.
*Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, în aproape toată ţara.apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.
 Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

CÂȚI CRESCĂTORI DE BOVINE IAU AJUTORUL DE 100 DE EURO PE CAP DE ANIMAL!

Stefanescu Carmen

Published

on

ADIO SUBVENȚII APIA pentru CEI CARE NU MAI AU VACI!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Potrivit comunicatului transmis de APIA pentru AGROINFO, până astăzi, 28 septembrie 2020, au depus cererea pentru acest ajutor 508 crescători de bovine.
Bugetul alocat pentru plata acestui ajutor este 7,4 milioane de euro, circa 35,7 milioane de lei. Comisia Europeană a aprobat pe data de 9 septembrie 2020 schema de ajutor pentru crescătorii de bovine. Comisia Europeană preconiza că schema va aduce beneficii unui număr de peste 1.000 de societăți din România care își desfășoară activitatea în sectorul creșterii bovinelor. Se pare că doar jumătate din aceste ferme cer ajutorul acordat pentru pierderile provocate de criza sanitară.
Acest ajutor de stat, plătit din bugetul de stat, este destinat doar crescătorilor de bovine care au minimum 91 de capete femele adulte bovine înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) la data de 1 iulie 2020.
Cuantumul ajutorului de stat acordat crescătorilor care dețin minimum 91 de capete femele adulte bovine este echivalentul în lei a 100 euro/cap femelă bovină adultă, iar suma încasată de la APIA de o fermă nu poate să depășească 100.000 de euro.
Ajutorul de stat va fi plătit crescătorilor până la termenul de 31 decembrie 2020, conform prevederilor ordonanței de urgență prin care a fost aprobat de către Guvern.Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTOARELOR DE CRIZĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Stefanescu Carmen

Published

on

vaca-porc-pasare_b
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Facem precizarea că, până la această dată au fost depuse un număr de 508 cereri pentru sectorul bovin, 286 cereri pentru sectorul avicol și 251 cereri pentru sectorul suin.
Pentru sectorul bovin cererea de solicitare a ajutorului de stat (crescătorii de bovine care dețin peste 91 de capete bovine) și documentele justificative se depun la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, iar în situația în care dețin mai multe exploatații, la centrul județean APIA pe raza căruia au sediul social sau își au domiciliul, după caz. Cererea de solicitare a ajutorului de stat și documentele justificative se pot transmite și prin fax, poștă sau în format electronic prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură pe fiecare pagină a documentului transmis. Formularul cererii de solicitare a ajutorului de stat pentru sectorul bovin se regăsește în OUG.nr. 149/27.08.2020 publicată în Monitorul Oficial nr.808 din data de 02.09.2020 și poate fi descărcat de pe site-ul APIA www.apia.org.ro, accesând linkul: http://www.apia.org.ro/ro/ajutor-de-stat-covid-19
Pentru sectoarele avicol și suin cererile se depun la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, pe rază cărora își au sediul social sau la centrul județean al APIA unde a depus cererea de solicitare pentru Măsura 14 – Bunăstarea animalelor – pachetul b) – Plăți în favoarea bunăstării păsărilor din cadrul PNDR  2014-2020 și pentru Măsura 14 – Bunăstarea animalelor – pachetul A) – Plăți în favoarea bunăstării porcinelor, din cadrul PNDR  2014-2020. Cererea de solicitare a ajutorului de stat, însoţită de documentele solicitate poate fi transmisă la centrele județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti şi prin fax sau poştă sau în format electronic prin e-mail.
Formularul cererii de solicitare a ajutorului de stat pentru sectorul avicol se regăsește în OUG nr.151/27.08.2020 publicată în Monitorul Oficial nr.810 din data de 02.09.2020 și poate fi descărcat de pe site-ul APIA, www.apia.org.ro, accesând linkul: http://www.apia.org.ro/ro/ajutor-de-stat-covid-19 iar pentru sectorul suin formularul cererii de solicitare a ajutorului de stat se regăsește în OUG nr.150/27.08.2020 publicată în Monitorul Oficial nr.809 din data de 02.09.2020 și poate fi descărcat de pe site-ul APIA,  www.apia.org.ro, accesând linkul: http://www.apia.org.ro/ro/ajutor-de-stat-covid-19
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură asigură fermierii că acordă o importanță deosebită depunerii cererilor de sprijin pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, avicol și suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19, tot personalul fiind mobilizat atât la nivelul centrelor județene, cât și la nivelul aparatului central.Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.