Connect with us

Cresterea animalelor

ORDINUL MADR CARE ÎNCURAJEAZĂ FURTUL!

Stefanescu Carmen

Published

on

DECAN USAMV BUCUREȘTI: PLAFONAREA SUBVENȚIILOR, UN FEL DE 1990 CU DESFIINȚAREA CAP-URILOR!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

În data de 19 02 2020 a fost postat pe site-ul MADR Ordinul pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți prevăzute la art. 1 alin. (2) și (3) și art. 35 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022.
Fapt nemaiîntâlnit, acest proiect de ordin a fost retras și repostat de 2 ori până la această dată.
Prima versiune a ordinului aducea modificări în ceea ce privește condițiile de eligibilitate la ajutorul de stat ANTZ bovine carne și a sprijinului comunitar SCZ ovine și caprine.
Modificarea care vizează condițiile de eligibilitate pentru accesarea sprijinului la bovine cunoscut ca ,,taurine pe istoric” a încercat să rezolve problema accesării acestui sprijin de către așa zișii fermieri care au încasat an de an, începând cu 2013, acest sprijin cu toate că nu mai aveau bovine în exploatație.
Din păcate, modificarea propusă, existența în exploatație  la data solicitării a minim o bovină, nu rezolvă nici pe departe problema de fond deoarece cei vizați vor avea posibilitatea de a cumpăra un tineret bovin, tineret pe care îl vor vinde ulterior, și vor respecta fară prea multă greutate condiția impusă.
În ceea ce privește acest sprijin (ANTZ) este adevărat că există o cerință a organismului european de a menține data de referință la 31 01 2013, dar, pe de altă parte, nimeni nu impune condițiile de eligibilitate pentru acordare.
Deci nimeni nu împiedică MADR să impună condiții de eligibilitate care să poată fi respectate doar de adevărații fermieri crescători de bovine.
A doua modificare privește SCZ ovine-caprine și constă în eliminarea posibilității de accesare a subvenției a crescătorilor de ovine-caprine a căror femele ovine nu sunt înscrise în Registru de rasă, dar au berbeci cu origine – raportul 1 la 35 – posibilitate introdusă în 2019 și menținută și în 2020.
În ceea ce privește sprijinirea acestui sector trebuie făcută precizarea că fermierii crescători de animalele din speciile ovine și caprie pot beneficia de două forme de sprijin, și anume:
1. Sprijinul de la bugetul de stat ( ANT ) pentru întregul efectiv de femele cu vârstă de peste un an la data depunerii cererii.
2. Sprijin din bugetul european pentru minim 150 și maxim 500 femele/masculi care sunt inscriși în Registrul de rasă.
Deci putem vorbi de sprijin pentru producție – de la bugetul național, respectiv sprijin pentru performanță ( ameliorare ) de la bugetul european.
Includerea în cea de a doua formă de sprijin a crecătorilor care au doar berbeci de rasă este, pe de o parte, forțată – nu poți face performanță doar folosind berbeci de rasă, iar, pe de altă parte, incorectă. Este incorectă deoarece, pe de o parte, ei încasează real mai mulți bani comparativ cu fermierii care au animalele înscrise în Registrul de rasă, iar pe de altă parte nu trebuie să omitem efortul bugetar de 157.651.205 lei pe care l-a făcut MADR (buget național ) reprezentând sumele alocate pentru HG 1179/2014 în perioada 2015 – 2020 (ajutor de stat pentru menținerea registrelor genealogice n.r.)
Diferența este de aproximativ 6,50 lei/cap, suma de 6,50 lei reprezentând contribuția pe care fermierul cu animalele în Registru de rasă o achită către asociația de crescători care efectuează controlul producției de lapte conform HG 1179/2014. Pentru controlul producției de carne, diferența este de 2,14 lei, pentru lână de 1,29 lei, iar pentru pielicele de 1,71 lei.
În ultima versiune a Ordinului MADR se revine la forma de acordare a SCZ ovine-caprine din anii 2019 și 2020, respectiv includerea în această formă de sprijin și a fermierilor care au doar berbeci cu origine, cu respectarea raportului  masculi/femele de1/35.
Această prevedere este pe de o parte imorală, din motivele arătate mai sus, dar este și ilegală în același timp.
Motivul pentru care această prevedere este ilegală rezultă din interviul dat de domnul ministru Adrian Oros la postul AgroTV, interviu publicat de AGROINFO în data de 24 februarie 2021.
Din acest interviu aflăm că 83% din berbecii certificați care au stat la baza acordării SCZ în 2019 și 2020 au la bază documente falsificate. Dacă această informație este reală, și nu avem de ce să nu o luăm ca atare, acordarea sprijinului cuplat ovine în 2019 și 2020, pentru o parte dintre  fermieri, îmbracă forma penală și se impune de urgență demararea verificărilor și recuperarea sumelor acordate ilegal. Problema este cu atât mai gravă cu cât este vorba de fonduri europene.
,, Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea  ori în numele ei, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.”- Legea 187 din 24 octombrie 2012 pentru punerea în aplicare a Legii 286/2009 privind Codul penal, Titlul II Art. 79 -12 – 18^1.
Faptul că se recunoaște această realitate care încalcă legea și totuși se propune continuarea acordării sprijinului și în 2021 în loc să se caute recuperarea sumelor acordade nelegal, descoperirea și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de falsificarea documentelor de origine a berbecilor intră sub incidența punctului 15 -18^5 al aceleiași legi, articol care prevede: ,,Încălcarea din culpă de către directorul, administratorul sau persoana cu atribuții de decizie ori control în cadrul unui operator economic a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau îndeplinirea ei defectuoasă, dacă fapta a avut ca rezultat săvârșirea de către o persoană care se află  în subordinea sa și care  a acționat în numele acelui operator economic a infracțiunii prevăzute la art. 18^1 se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
În concluzie cred că se impune revenirea la forma inițială de acordare a SCZ ovine-caprine și, eventual, corectarea condiției de eligibilitate pentru ANT bovine – efectivul din exploatație la data solicitării sprijinului.
Cu stimă,
Dan Sergiu MOROȘANUSource link

Cresterea animalelor

Crescător de animale: Voi returna ANT încasat de la APIA într-un cont al Guvernului! Suma primită îmi jignește munca!

Stefanescu Carmen

Published

on

UN FERMIER CHELTUIE 70 DE BANI PE KILOGRAM, VINDE CU 45-50 DE BANI, IAR LA SUPERMARKET PREŢUL E 2-2,5 LEI!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Domnule ministru al agriculturii, pe mine mă jigniți cu aceste sume. Îmi jigniți munca, deoarece eu lucrez. Dumneavoastră, nu. Vă rog imperios să postați un cont de solidaritate al Guvernului în care voi returna suma pe care o voi încasa de la APIA, scrie crescătorul de animale Boldis Szilamer, într-un mesaj transmis către Agroinfo și destinat ministrului agriculturii, Adrian Oros.

Crescătorul de animale este dezamăgit și supărat din cauza cuantumului extrem de mic al ajutorului național tranzitoriu din zootehnie, 5 lei pe cap de vacă și 2 lei pe tona de lapte. Atât vor primi crescătorii de vaci de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru cererile depuse în anul 2020. Fermierul consideră că este o bătaie de joc și se simte jignit de acest ajutor cu care poate să-și cumpere un borcan de iaurt. El a transmis o scrisoare amară către Agroinfo.
“Buna ziua, domnule Ministru!
Sper din tot sufletul că cineva din minister sau poate chiar dumneavostră o să citiți acest comentariu. Eu nu o să vorbesc vulgar, nu o să vă înjur sau nu îmi revărs supărarea asupra Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Doresc doar să vă rog să schimbați numele Ministerului, sau poate până sunteți în funcție, să tăiați partea a doua a denumirii instituției pe care o conduceți. Lăsați doar denumirea de Minister al Agriculturii. Se potrivește mai bine cu situația jalnică din Zootehnie și din Agricultura Românească.

Cuvântul “Dezvoltare” este prea măreț, prea select pentru instituția pe care o conduceți. Dezvoltarea o facem noi, cei care trudim și încercăm să facem față politicii Agrare deplorabile gândită cu un cinism inimaginabil. După un an de muncă, primim ca ajutor de la guvern echivalentul unui borcan de iaurt, după o tonă de lapte livrat. Știți, domnule Ministru, un văcar la ce oră se scoală ca să poată trimite către procesator sau consumatorul din piață laptele de zi de zi? Știți, domnule Ministru, că fermierul trebuie să aleagă între a merge la Înviere cu familia sau să se culce deoarece dimineața de oboseală nu mai poate să se trezească?
Animalul meu primește pentru un an echivalentul a 5 kg de porumb boabe. Chiar așa de rău am ajuns? Pe mine mă jigniți cu aceste sume. Îmi jigniți munca, deoarece eu lucrez. Dumneavoastră nu…. Vă rog imperios…. să postați un cont de solidaritate al Guvernului în care voi returna suma pe care o să o încasez. Vă mulțumesc. Boldis Szilamer”.Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

Prognoza agrometeorologică 21 – 27 Aprilie 2021!

Stefanescu Carmen

Published

on

rapita-2017_b
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 6…16°C în primele zile, valori apropiate de mediile multianuale și 3…10°C în restul intervalului, mai scăzute cu 1…5°C comparativ cu normele climatologice, în majoritatea regiunilor. Temperatura maximă a aerului se va situa între 9…22°C, pe întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -3…10°C, în aproape toate zonele agricole.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 4…15°C, optimă parcurgerii proceselor vegetative la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor la speciile de prăşitoare.
Sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a țării. De asemenea, cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiții  de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. Pe suprafețe agricole extinse din Crișana și Moldova, local în centrul Dobrogei și al Transilvaniei, izolat nord-estul Munteniei și nord-vestul Banatului se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), gradul de aprovizionare cu apă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Conținutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată), în cea mai mare parte a Crișanei, izolat în nord-estul și nordul Moldovei, nord-vestul Banatului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, regimul hidric din aer şi sol va fi în general favorabil desfăşurării normale a proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Totodată, ritmurile vegetative ale plantelor vor putea fi intensificate, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului din zonele de câmpie.
Orzul şi grâul de toamnă se vor afla la înfrăţire (60-100%) şi alungirea paiului (10-80%). În semănăturile tardive se vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia (75-100%) şi înfrăţire (10-100%).

Cultura de rapiţă va parcurge înfrunzirea (10-18 frunze), alungirea tulpinii (10-70%) şi butonizarea (10-20%), la nivelul întregii ţări.
În plantaţiile pomicole, speciile de sâmburoase (cireş, piersic, vişin, cais) își vor continua înflorirea, legarea rodului şi înfrunzirea, iar seminţoasele, înmugurirea, dezmugurirea şi începutul înfloririi (măr).
La viţa-de-vie se vor semnala fazele de „plâns” şi local, înmugurirea, în cea mai mare parte a podgoriilor.
Sub aspect fenologic, sfecla de zahăr din principalele bazine de specialitate se va afla la germinare și răsărire, iar la soiurile timpurii de cartof va fi posibilă declanşarea încolţirii.
Culturile de floarea-soarelui şi porumb înființate până la această dată vor parcurge germinarea şi izolat, începutul răsăririi, extinzându-se totodată lucrările de semănat.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară se vor desfăşura cu dificultate sau vor fi sistate temporar.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
• Administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la speciile de toamnă;
• Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor la culturile de câmp;
• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.
*Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

Document de poziție privind bunăstarea animalelor vii în timpul transportului. Anunțul europarlamentarului Daniel Buda

Iures Stefan

Published

on

Document de poziție privind bunăstarea animalelor vii în timpul transportului. Anunțul europarlamentarului Daniel Buda
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Angelica Lefter
– 20 aprilie 2021 21:54

Europarlamentarul român, Daniel Buda, este de părere că transportul de animale vii nu poate fi restricționat, el reprezentând un segment important în viața agricolă, iar pentru bunăstarea animalelor trebuie găsite soluții eficiente.Într-o postare pe contul său oficial de Facebook, Daniel Buda, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește poverile financiare suplimentare care ar putea apărea odată cu schimbările efectuate în acest segment, și care ar putea fi suportate în final din buzunarul consumatorilor.Oficialul european mai spune că a pregătit un document în care a subliniat poziția Partidului Popular European (PPE) în legătură cu acest subiect.Daniel Buda își începe expunerea printr-un citat elocvent: „Măreția unei națiuni și progresul ei moral pot fi judecate după modul în care animalele sale sunt tratate!”Textul postat continuă în aceeași notă care vizează găsirea de soluții pentru bunăstarea animalelor vii în timpul transportului.”Grupul PPE este mereu aproape de fermieri și luptă pentru bunăstarea animalelor! Astăzi am participat la reuniunea grupului de lucru al Partidului Popular European pentru buget și politici structurale, în cadrul căreia am avut un schimb de poziții pe marginea documentului de poziție privind bunăstarea animalelor vii. În calitate de coordonator al Grupului PPE în Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT), din Parlamentul European, am propus elaborarea unui document de poziție privind bunăstarea animalelor vii în timpul transportului.Grupul PPE reprezintă interesele fermierilor și va continua să fie vocea fermierilor europeni și a comunităților rurale. Grupul PPE este convins că transportatorii, crescătorii de animale și comercianții au în primul rând interesul de a livra animale sănătoase în cele mai bune condiții”, a menționat Daniel Buda în textul postat pe pagina sa de socializare și preluat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO.Europarlamentarul român mai spune că Regulamentul nr. 1/2005 care face referire la normele europene privind bunăstarea animalelor în timpul transportului trebuie aplicat de toate statele membre ale Uniunii Europene, iar soluțiile găsite trebuie să nu aducă poveri suplimentare.”Sunt necesare soluții eficiente și concrete pentru o mai bună gestionare a transportului animalelor vii, fără a crea poveri suplimentare și costuri ridicate, care vor fi acoperite în cele din urmă de către consumatori. Regulamentul nr. 1/2005 poate avea un impact pozitiv asupra bunăstării animalelor în timpul transportului, dacă este pus în aplicare în mod judicios de către fiecare stat membru”, a adăugat Daniel Buda.În final, europarlamentarul român a redat intervenția sa, punând accentul pe componenta de bunăstare a animalelor în timpul transportului, care are un impact major asupra cărnii, dar și asupra vieții reproductive a animalelor menționând că transportul animalelor se face nu numai pentru abatorizare.”Grupul PPE este mereu aproape de fermieri, inclusiv în această problemă spinoasă legată de transportul animalelor vii. Știm foarte bine că este o preocupare și la nivelul societății civile legată de acest subiect. Transportul animalelor vii reprezintă un segment important din activitatea agricolă și nu poate fi așadar, restricționat. Evident, sunt aspecte care trebuie să fie corectate și noi ca grup, ne-am dorit să venim cu soluții la aceste probleme.Astfel, am pregătit acest document în care am subliniat poziția noastră, și anume: transportul animalelor vii trebuie continuat, dar cu punerea unui accent deosebit pe componenta de bunăstare a animalelor pe durata transportului deoarece această bunăstare are un impact major atât asupra calității cărnii, cât și asupra vieții reproductive a animalelor. Animalele sunt transportate nu doar pentru a fi abatorizate, ci și pentru reproducție. Este foarte importantă implicarea noastră, în Parlamentul European, pentru a oferi soluții la provocările din acest sector.Le mulțumesc tuturor colegilor care au avut contribuții însemnate pe marginea acestui document. Putem veni în continuare cu idei constructive, astfel încât până la următoarea reuniune să putem să avem un instrument puternic, prin care demonstrăm că suntem în continuare aproape de fermieri și în același timp, să răspundem așteptărilor societății civile!”, a concluzionat oficialul european.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.