Connect with us

Cresterea animalelor

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!

Stefanescu Carmen

Published

on

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Temperatura minimă a aerului va oscila între 4…15°C, în toate regiunile agricole. Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 9…22°C, optim continuării însămânţărilor la rapiţă și orz, precum şi parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie (germinare, răsărire și apariția primelor frunze) la culturile de toamnă.
Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În stratul de sol 0-20 cm ogor, conţinutul de apă va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Maramureș, Crișana, Oltenia și Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Banat și
Muntenia, local în sudul, estul, centrul și izolat nord-vestul Moldovei, centrul, nordul, nord-vestul, sud-vestul și estul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, local în nordul, nord-estul, centrul și vestul Moldovei, centrul, sudul, sud-estul și nord-estul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, izolat nord-estul Banatului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua uşor mai lent, îndeosebi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, precum şi în zonele depresionare unde se vor înregistra temperaturi minime mai scăzute în aer şi sol. Totodată, la culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semănate în epoca optimă, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii țări.
Porumbul va parcurge maturitatea deplină (60-100%) şi recoltarea, pe majoritatea suprafeţelor agricole.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi izolat, maturitatea deplină.
Cartoful se va afla predominant la maturitate tehnologică, local fiind posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare.
În majoritatea plantaţiilor, la speciile pomi-viticole se vor continua procesele de maturare a fructelor/boabelor/lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor şi recoltarea.
Rapiţa şi orzul de toamnă însămânţate în perioada optimă vor parcurge germinarea și răsărirea (10-40%), precum şi apariţia primelor frunze, extinzându-se totodată lucrările de semănat.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon, respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ şi semănat, se vor desfăşura în bune condiţii.
Recomandări de specialitate:
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
• Pregătirea patului germinativ în vederea înființării culturilor de toamnă;
• Continuarea lucrărilor de semănat la cerealierele de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă în stratul arabil al solului.
*Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, în aproape toată ţara.apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.
 Source link

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cresterea animalelor

FERMIERII BLOCAȚI LA PLATA AVANSULUI APIA!

Stefanescu Carmen

Published

on

DEBLOCAȚI AJUTORUL DE MINIMIS!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Există o situație care ar trebui semnalată la MADR urgent! Sunt fermieri care din cauza culturilor de toamnă calamitate, în aprilie-mai au întors cultura și au semănat ce au mai putut. Dosarele unora dintre ei zac neînchise la APIA și nu sunt pe listele de plată, pentru că nu au mai respectat procentul de diversificare! Deși în primăvară s-a spus că nu se va mai ține cont de acest procent la fermierii calamitați. Toată vara MADR nu a clarificat această problemă, iar APIA ridică din umeri și nu dă drumul la avans! A scris un mesaj către AGROINFO, fermierul Gabriel Stoichiță.
Diversificarea culturilor este una dintre condițiile pentru plata pe înverzire, care presupune existența a  două culturi agricole diferite pe exploatațiile care dețin teren arabil între 10 și 30 ha și existența a trei culturi agricole diferite pe exploatațiile care dețin peste 30 ha de teren arabil. Sub 10 hectare nu se aplică această condiție. Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pe înverzire, are un cuantum pentru acest an de 57,8245 euro pe hectar.
În iunie 2020, europarlamentarul român Dan Motreanu (PPE) a solicitat o derogare comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru fermierii români.
I-am solicitat Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, o derogare pentru fermieri de la cerința de diversificare a culturilor, prevăzută de măsura de ecologizare, și garantarea plăților directe pentru aceștia.
Fermierii români și ceilalți fermieri europeni sunt afectați acum nu doar de pandemia COVID-19, ci și de o secetă fără precedent, care le-a afectat grav culturile și a cauzat pierderi însemnate în ultimele luni. Tocmai de aceea plățile directe sunt esențiale și nu trebuie condiționate în această perioadă de diversificarea culturilor, a spus, la vremea respectivă, europarlamentarul Dan Motreanu.Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

Stefanescu Carmen

Published

on

burse-claas-doi_b
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

La ceremonia de decernare a premiilor, studentii si-au prezentat in sistem online proiectele de diploma trimise si domeniile lor de cercetare. Datorită pandemiei Covid, acest eveniment anual al Fundatiei CLAAS, ca punct culminant traditional al anului, a avut loc pentru prima dată într-un format virtual.

Sylvia Looks, membră a Comitetului executiv al Fundatiei CLAAS, a explicat: „Nu vom lăsa Covid să ajungă pe noi, ci ne mentinem în schimb la ideea Fundatiei CLAAS si vom continua să sustinem talentele în domeniile agricultură si inginerie agricolă”.
Frank Klüsener, membru al Comitetului executiv al Fundatiei CLAAS, a subliniat, de asemenea: „Să onorăm realizările academice ale acestor studenti, precum si angajamentul lor personal, entuziasmul si devotamentul fată de agricultură si domeniile conexe, în ciuda acestor vremuri dificile”.

De mai bine de 20 de ani, bursele Helmut Claas, premiile bonus si premiile internationale Helmut Caas pentru studenti, cu o valoare de peste 36.000 de euro în acest an, au fost acordate tinerelor talente de la diverse universităti internationale. 13 studenti din Germania, Anglia, Olanda, Ungaria, Slovacia, România, Polonia, Rusia si Uzbekistan au primit premii.
În detaliu, au fost acordate următoarele premii:
 
Bursele mari  Helmut Claas:
Premiul I a fost acordat lui Linda Richter, studentă la OWL University of Applied Sciences din Höxter, aceasta primind si o bursă în valoare de 7.200 de euro. Linda a studiat in timp in domeniul ingineriei mediului, iar teza de licentă, pe care a scris-o în colaborare cu o universitate norvegiană, a abordat tema „Recuperarea nutrientilor din urină prin precipitarea struvitului”.
Premiul II s-a indreptat in acest an catre  Johannes Frey care a primit si o bursă in valoare de 6.000 de euro. Acesta si-a dat licenta in domeniul „inginerie mecanică” la Universitatea de Stiinte Aplicate din Esslingen. Teza sa finală este despre „Dezvoltarea reglajelor mecanice la prasit  utilizate în robotica agricolă mobilă”.
Premiul III a revenit lui Jan Rebmann, student la Universitatea Nürtingen-Geislingen, în domeniul stiintelor agricole, acesta primind o bursa de  4.800 de euro. În lucrarea sa, el „a investigat performanta unei prasitoare utilizand o camera controlata de la distanta pentru dezvoltarea populatiei de plante”.
Abigail Allen de la Universitatea Harper Adams (Marea Britanie)  a primit locul 4 pentru munca ei, primind astfel o bursă de 3.600 de euro. În teza sa finală, ea a investigat proprietătile semintelor de hrisca (fagopyrum sagittatum) pentru suprimarea buruienilor de iarba neagra (Alopecurus myosuroides).

Premii bonus:
În plus fată de bursele complete de un an Helmut Claas, au fost acordate si două premii bonus în valoare de 1.500 de euro fiecare.
La categoria „Marketing alimentar”, Hannah Baldwin de la Universitatea Harper Adams din Marea Britanie a fost premiata pentru munca depusă privind investigarea proprietătilor microbiene ale curcanilor din abatoare.
La categoria „Management si inginerie agricolă”, Johannes Munz de la Universitatea de Stiinte Aplicate din Nürtingen-Geislingen a primit premiul bonus pentru investigatiile sale facute privind utilizarea unei masini de recoltat furaje la recoltarea cerealelor.
Premiile internationale pentru studenti Helmut Claas:
Premiile internationale pentru studenti, în valoare de 2.000 de euro fiecare, au fost acordate studentilor de la Universitatea Wageningen (Olanda), Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara (România), Universitatea de Tehnologie si Economie din Budapesta (Ungaria), Universitatea Slovaca de Agricultură din Nitra (Slovacia), Universitatea Agrară de Stat Kuban (Rusia) si Universitatea de Stiinte ale Vietii din Poznan (Polonia).
Anul acesta Premiul intrenational Helmut Claas in valoare de 2000 euro s-a indreptat si catre un student din Centrul Universitar Timisoara – Romania, Pataki Krisztian, de la specializarea „Masini si Instalatii pentru Agricultura si Industrie Alimentara” din cadrul Facultatii de Agricultura – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara.

Acesta lucreaza la ora actuala impreuna cu familia 400 ha teren arabil in cadrul fermei familiare Pataki de la Tormac, Judetul Timis. El cultiva grau, rapita, porumb, floarea soarelui, soia si orz si detine un parc de masini agricole si tractoare, cele mai multe fiind cumparate second-hand din Germania, Marea Britanie, etc. In cadrul fermei acesta a realizat in ultimii ani si un atelier mecanic, unde impreuna cu familia a reusit sa transforme unele masini agricole vechi folosite pentru pregatirea patului germinativ, cu latimi mici de lucru, in altele performante cu latimi mari de lucru. In proiectul sau de diploma a prezentat cum a transformat un cultivator vechi cu latime mica de lucru intr-un combinator modulat performant cu latime mare de lucru dotat cu sisteme hidraulice de reglare de tip “cu cilindrii hidraulici”, care sa lucreze in agregat cu un tractor de 165 de CP. Acesta a fost gandit si realizat astfel in cat, sa lucreze la viteze de 8 – 10 [km/h] si la adancimi de lucru de pana la 10 [cm].
O altă finantare a fost acordată lui Dilshod Umarov din Uzbekistan, student la masteratul international în management agricol la Universitatea de Stiinte Aplicate Weihenstephan din Triesdorf, Germania.
Conf. dr. ing. Sorin – Tiberiu Bungescu
USAMVB „Regele Mihai I al Romaniei“ din TimisoaraSource link

Continue Reading

Cresterea animalelor

APICULTORI, PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA PENTRU PLATA AJUTORULUI!

Stefanescu Carmen

Published

on

ANUNȚ MINISTERUL AGRICULTURII: ÎN ATENȚIA TUTUROR APICULTORILOR!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

AGROINFO vă pune la dispoziție lista cu actele pe care trebuie să le atașați cererii depuse la APIA.
Pentru sectorul zootehnic, cererile de plată pentru rambursare se depun însoțite de următoarele documente:
situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate pentru sectorul zootehnic, aferentă perioadei pentru care solicită acordarea ajutorul de stat prin rambursare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr.9 din OMADR nr.1727/2015 cu modificările și completările ulterioare;
copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților;
copie de pe cererea depusă de către apicultori la consiliul local în vederea asigurării acestora de vetre de stupină temporare sau permanente;
copie a documentelor de identitate și/sau a documentelor de înregistrare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare.
Toate documentele depuse în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul spriji-nului, însușite prin semnatură și vor purta sintagma “conform cu originalul”.
Cererile pot fi transmise de către apicultori sau fermieri prin mijloace electronice (poșta electronică, fax etc) / servicii poștale / depuse direct la sediul Centrului județean unde este depusă cererea de acord de finanțare.
Documentele transmise vor sta la baza operării/verificării datelor în aplicațiile electronice de gestionare a ajutorului de stat și la efectuarea verificărilor administrative ulterioare.
Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2020 este de 1,5258 lei/litru.
Aceste informații sunt furnizate de APIA.Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.