Connect with us

Politic

SCRISOARE DESCHISĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN!

Matei Dorin

Published

on

FERMIERII REVOLTAȚI DE O DECLARAȚIE POLITICĂ!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

SCRISOARE DESCHISĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN!
SCRISOARE DESCHISĂ
Domnului Premier Ludovic ORBAN,
Domnului Ministru Adrian OROS,
Domnului Ministru  Vasile CÎȚU,
11 august 2020
ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE SOLICITĂ ACORDAREA DESPĂGUBIRILOR PENTRU SECETA PEDOLOGICĂ SEVERĂ ÎN PERIOADA 5-20 AUGUST
Fermierii au resimțit din plin impactul negativ al secetei pedologice severe. Aproximativ 90% din fermierii români achită inputurile folosite în obținerea produselor agroalimentare prin valorificarea producției recoltate, iar foarte mulți fermieri nu au avut și nu vor avea ce recolta sau producția obținută este semnificativ diminuată și se vor afla la recoltat în situația neplăcută de a nu putea achita furnizorii de inputuri (pesticide, fertilizanți, combustibili), leasing-uri, salarii, credite, arendă, etc.
Termenele scadente pentru majoritatea fermierilor au fost la 30 iulie și prin eforturi extraordinare s-au prelungit până la 15 august. Reiterăm gravitatea și amplitudinea situației în care se află producătorii din sectorul agroalimentar și urgența de a obține aceste despăgubiri care acoperă doar o mică parte din cheltuielile efectuate cu înființarea și întreținerea culturilor din anul agricol ce este pe cale de a se încheia sau pregătirea terenului pentru anul agricol următor, până pe 20 august 2020, dar fără de care nu se va putea continua activitatea.
Comisia Europeană a dat acceptul pentru acordarea acestor despăgubiri pe 30 iulie 2020. Tot ceea ce mai este de făcut pentru acordarea despăgubirilor ține doar de instituțiile statului român.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută declarația publică a domnului Premier Ludovic ORBAN prin care precizează că în cadrul acestei săptămâni se va aproba rectificarea bugetară „pentru că este necesară o majorare a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata despăgubirilor către fermierii ale căror ferme au fost afectate de secetă”
Reamintim pe această cale domnului ministru al Finanțelor Publice, Vasile-Florin CÎȚU, discuția constructivă avută cu ocazia întâlnirii din 2 iulie la Guvern, ocazie cu care am primit asigurări că în perioada 5-20 august vor fi încasate de către fermierii afectați de seceta pedologică severă despăgubirile reieșite în urma constatării și evaluării daunelor.
Stimate Domnule Premier, Stimate Domnule Ministru, vă rugăm să binevoiți, a dispune, în regim de urgență, măsurile legale care se impun pentru ca rectificarea bugetară și OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli afectați de seceta pedologică, să fie aprobată în următoarea ședință de Guvern și încasarea sumelor aferente despăgubirilor pentru seceta severă, să fie efectuată până la 20 august 2020 conform discuțiilor avute în cadrul întâlnirii de la Guvern, din 2 iulie 2020.
Vă mulțumim pentru implicare și susținere!Source link

Politic

SUBVENȚII APIA 2020! NUMĂRUL DE CROTALII CARE TREBUIE SĂ FIE APLICAT ANIMALELOR!

Matei Dorin

Published

on

FĂRĂ SANCȚIUNI APIA PENTRU PIERDEREA CROTALIILOR!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Potrivit informațiilor furnizate de APIA:
a) Bovinele trebuie se fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului.
b) Ovinele şi caprinele născute până la 31 decembrie 2007 trebuie să fie identificate cu o crotalie auriculară simplă.
c) Ovinele şi caprinele născute în perioada 1 ianuarie 2008 – 1 ianuarie 2010 trebuie se fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului.
d) Ovinele şi caprinele născute începând cu 1 ianuarie 2010 care au fost identificate iniţial cu o crotalie auriculară simplă, trebuie să fie identificate şi cu o crotalie auriculară electronică ce conţine acelaşi cod unic de identificare a animalului.
Pentru anul de cerere 2020, APIA nu a stabilit încă valoarea subvențiilor din zootehnie pe cap de animal. Vă reamintim cuantumul acestor subvenții, aferent anului de cerere 2019:
SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC!
Sprijin cuplat ovine/caprine  17,7173 euro/cap de animal = 84,1500 lei/cap de animal
Sprijin cuplat bivolițe de lapte 164,5207 euro/cap de animal = 781,4075 lei/cap de animal
Sprijin cuplat vaci de lapte 379,7155 euro/cap = 1.803,4967 lei/cap de animal
Sprijin cuplat taurine din rase de carne și metișii acestora 237,4446 euro/cap = 1.127,7668 lei/cap de animal
Sprijin cuplat viermi de mătase  78,2609 euro/kg = 371,7079 lei/kg.
AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU ÎN ZOOTEHNIE
ANT 7 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector lapte – 17,7220 euro/tonă = 84,1724 lei/tonă
ANT 8 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector carne – 69,1109 euro/cap = 328,2491 lei/cap de animal
ANT 9 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine – 4,7157 euro/cap = 22,3976 lei/cap de animalSource link

Continue Reading

Politic

În loc să sape terenul, unii sapă şcoala. Liceul agricol unde interesele de gaşcă suprimă actul de educaţie

Matei Dorin

Published

on

cerere de retragere liceu din asociatie_b
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Nu poţi sta indiferent atunci când observi că unii chiar nu vor să fie ajutaţi, ori sunt răuvoitori, au interese meschine sau sunt pur şi simplu incompetenţi.
În urmă cu câţiva ani, un grup de oameni inimoşi demarau la nivel naţional o campanie de promovare şi de susţinere a învăţământului preuniversitar agricol, plecând tocmai de la realităţile dezastruoase din acest sector. La început, o parte dintre cei care, chipurile, sunt formatori ai generaţiei de mâine din agricultură plângeau şi se dădeau cu fundul de pământ ba că ministerul nu îi bagă în seamă, ba că fermierii nu vin să îi ajute, că numai ei ştiu cum reuşesc să treacă şcoala de la o zi la alta.
Ce s-a făcut pentru promovarea liceelor agricole
Oamenii bine intenţionaţi n-au mai stat pe gânduri şi s-au apucat de treabă. Au identificat problemele şi le-au pus pe masa de lucru a minsterelor agriculturii, educaţiei şi alte instituţii şi institute, au promovat şcoala agricolă în relaţia cu fermierii, mulţi dintre ei absolvenţi ai unui liceu agricol iar după o perioadă relativ scurtă de timp apar şi rezultatele:
– liceele agricole sunt finanţate şi de către ministerul agriculturii (sumele nu sunt acoperitoare, dar este un început);
– două licee intră ca membri într-o asociaţie profesională a fermierilor; astfel se realizează parteneriatul fermier – liceu agricol şi se pun bazele unei gândiri sănătoase;
– se realizează parteneriat pentru practica elevilor cu o staţiune de cercetare a bovinelor;
– se aduc elevi de la şcolile generale în vizită la liceul agricol, pentru ca viitorii liceeni să vadă la faţa locului ce înseamnă învăţământul preuniversitar agricol;
– se înfiinţează clase de învăţământ profesional dual;
– se realizează promovare în presa agricolă şi generalistă a liceelor agricole;
– se organizează evenimente cu public la liceele agricole, cu implicarea autorităţilor locale, judeţene şi naţionale din agricultură, educaţie şi adminstraţie.
Şi multe altele, dar să continuăm povestea rezumată în titlu…
Ce s-a întâmplat la Miroslava?!
Din păcate, deciziile luate în ultima perioadă de o „gaşcă” din interiorul liceului (nu incriminăm întreg personalul, în instituţie sunt angajaţi care îşi fac serios treaba), condusă ori de interese, ori de incompetenţă, te lasă cu gura căscată şi culmea, vorbim chiar de unii absolvenţi ai liceului. Nu ştim de unde le-a venit ideea de a scoate liceul din asociaţia fermierilor fără vreo motivaţie, au lăsat de izbelişte şi contractul de practică încheiat cu staţiunea de cercetare şi, culmea, vor să renunţe la învăţământul dual şi multe altele de acest gen! Atenţie, vorbim despre singurul liceu tehnologic agricol din ţară agrenat efectiv într-un parteneriat cu o asociaţie reprezentativă a producătorilor agricoli! (citiţi detalii aici: PREMIERĂ. Liceul agricol din Miroslava a devenit membru al unei asociaţii profesionale a fermierilor)

Cine şi de ce „unelteşte” la dispariţia liceului agricol?
Din întreg colectivul de cadre didactice putem fi de acord că cei care nu sunt de specialitate nu au înţeles importanţa unui asemenea parteneriat. Dar profesorii de specialitate ce scuză au?! Concluzia, din păcate, este că se doreşte desfiinţarea acestui liceu din interior şi nu din exterior, aşa cum se plâng unii pe la toate porţile. Ocupaţia principală a unor profesori nu pare a fi actul de educaţie, ci excluderea din Consiliul de Administraţie a persoanele „incomode”. Pentru împlinirea acestui scop meschin s-au apucat de scris sesizări pe la minister, au ieşit din asociaţia fermierilor doar să scape de nişte oameni care spuneau lucrurilor pe lume. Asta, în loc să îşi canalizeze forţele pentru a educa tinerii şi a forma noii specialişti în agricultură!
Aşa ne dăm seama de calitatea umană şi profesională a „găştii” de la Miroslava. Dar ţin să le amintesc faptul că nu „mor caii când vor câinii!”
Ca o paranteză, cei din numita „gaşcă” au promovat doi profesori care au distrus cu ani în urmă, tot la acest liceu, învăţământul profesional şi au „reuşit” cu brio să închidă un liceu agricol iar acum, la liceul din Miroslava, sunt un fel de… soluţie salvatoare.
HOŢUL strigă HOŢUL!
La început am crezut că factorii externi sunt cei care au influenţat decăderea acestui liceu cu 189 de ani de activitate, dar concluzia este şi mai tristă… „o gaşcă” de patru, cinci persoane din interior au acaparat puterea şi iau decizii care sfidează logica bunului simţ, normele de educaţie şi viitorul liceului. Ori vorbim de prostie, ori de incompetenţă sau pur şi simplu de o răutate fără seamăn.
O bună perioadă de timp acuzau autorităţile publice locale că vor să desfiinţeze liceul, să ia cu forţa terenul instituţiei de învăţământ. Un sâmbure de adevăr există, dar să vă expunem o speţă… Din cadrul colectivului sunt aproximativ 12 persoane care au teren în concesiune pentru locuri de casă de la autoritatea publică locală. Dintre acestea, două persoane sunt membri în consiliul de administraţie (CA) al liceului iar o persoană (membră a CA) are trei loturi de casă concesionate! Am impresia că “Hoţul strigă Hoţul”!
CEREM RESPECT pentru elevi şi pentru actul de educaţie!
Aşadar, provoc public inspectoratul şcolar şi conducerea liceului să demareze o anchetă şi să publice numele persoanelor care deţin concesiuni şi câte. Dar, atenţie! Această listă să conţină şi soţii, soţiile şi copiii! Pe de o parte, afirmi că autoritatea locală este vinovată că vrea să îţi ia terenul care aparţine cu acte în regulă liceului iar pe de altă parte, te duci cu mâna întinsă, culmea, tot pentru teren. De data asta, spre beneficiul personal!
Să nu uităm că toate demersurile făcute de societatea civilă, oameni bine intenţionaţi, mass-media, ONG-uri au fost pentru a arăta lumii agricole că la Miroslava există un liceu etalon, ale cărui activităţi, iniţiative şi decizii pot fi urmate. La cum arată lucrurile acum, toate eforturile par să fi fost în zadar! PĂCAT, mare păcat!
Dar nu vom lăsa lucrurile aşa. Elevii liceului trebuie susţinuţi. I-am convins să vină spre liceul agricol şi trebuie să le oferim condiţii optime pentru studiu şi practică. De asemenea, munca voluntarilor şi a cadrelor didactice care îşi îndeplinesc aşa cum trebuie rolul de dascăli şi de mentori pentru copii trebuie respectată!
Acest text este doar prima dezvăluire despre ceea ce se întâmplă la liceul ieşean. Vor urma şi altele, pentru că trebuie să se facă, o dată pentru totdeauna, lumină în această controversată situaţie. N-ar strica nişte demisii de onoare! Dacă mai poate fi vorba de onoare în cazul acestor personaje.
Iată de ce nici boii nu trag la omul sărac! Interesele meschine îi determină să ia decizii contra liceului şi exclusiv spre împlinirea obiectivelor şi a mofturilor inividuale.Source link

Continue Reading

Politic

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

Matei Dorin

Published

on

ULTIMA ORĂ! DE CE SCADE SUBVENȚIA DE 3.000 EURO/HA LA USTUROI!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Când s-a semnat tratatul de aderare (aderarea României la Uniunea Europeană n.r.), asta este istoria, nu am vrut să ne plângem, dar explicăm oamenilor, media sau, mai corect spus, subvențiile care au fost atunci agreate și semnate, s-a bătut palma și s-a semnat, subvențiile fermierilor din România și Bulgaria, că am intrat ultimii și deodată în Uniunea Europeană, au fost mult mai mici, urmînd ca să ajungă la media europeană, la convergență, abia în 2026. Nu mai poate fi schimbat nimic.
Chiar dacă noi am crezut că acum începe un nou exercițiu bugetar și am tot susținut convergența toate țările astea. Nu. S-a semnat, s-a bătut palma, este un contract. Abia în 2026, media europeană va fi ca și subvențiile românilor, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la întâlnirea cu fermierii din județul Galați.
Media Uniunii Europene este de 247 de euro pe hectar.  Așadar, fermierii români pot spera la această sumă pe hectar în 2026. Fermierii români beneficiază anul acesta de o subvenție pe hectar, în medie, de cca 195-200 de euro, suma depinde de schemele de plăți pe suprafață pentru care este eligibil fermierul și de suprafața exploatată, dacă luăm în calcul plata redistributivă cu un cuantum pe hectar mult mai mare pentru intervalul de la 5 hectare la 30 de hectare inclusiv.
Anul trecut, eurodeputatul Daniel Buda (PPE) anunța că subvenția pe hectar a fermierilor români crește de la 195 de euro la 215 euro.
Cert este însă că pentru sectorul agricol din România, bugetul pentru ceea ce înseamnă plățile directe în agricultură a crescut. Putem să vorbim astăzi de o creștere a subvenției pe hectar de la 195 de euro până la 215 euro, aproximativ. În această logică suntem în momentul de față ceea ce este un lucru foarte bun pentru România în condițiile în care pentru alte state membre acest buget a fost redus. Cu alte cuvinte, altor state membre le sunt reduse subvențiile.
Avem și state ale Uniunii Europene care au subvenții mai mari, cum este Malta undeva în jur de 700 de euro pe hectar și Grecia, însă acolo particularitățile sectorului agricol sunt aparte și, sigur, că acei oameni au nevoie de o resursă financiară mai consistentă, declara anul trecut, în noiembrie, europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European. AGROINFO A PUBLICAT AICI DECLARAȚIA EUROPARLAMENTARULUI!
În ciuda creșterii anunțate, anul acesta, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat valori pe hectar, pentru aproape toate schemele de plată pe suprafață, mai mici prin comparație cu 2019.
CUANTUM PE HECTAR PLĂȚI DIRECTE PE SUPRAFAȚĂ PENTRU ANUL 2020:
Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) – 98,7381 euro/ha
Plata redistributivă: primul interval 1-5 ha, inclusiv – 5 euro/ha; al doilea interval, peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv – 48,1053 euro/ha
Plata pentru înverzire – 57,8245 euro/ha
Plata pentru tinerii fermieri – 36,6119 euro/ha.

 Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.