Connect with us

Politic

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

Matei Dorin

Published

on

ACTE OBLIGATORII PENTRU SUBVENȚIA APIA DE APROAPE 18 EURO PE CAP DE OVINĂ!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Pentru anul 2021, crescătorii români de ovine vor beneficia de două subvenții, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat. Comisia Europeană a aprobat ca ajutorul național tranzitoriu, al cărui ultim an de acordare ar fi fost 2020, să fie acordat crescătorilor și-n anii de tranziție către noua Politică Agricolă Comună, și anume, în anii 2021 și 2022.
Statele membre care acordă ajutoare naționale tranzitorii în perioada 2015-2020 pot decide să acorde ajutoare naționale tranzitorii în 2021 și 2022. Cuantumul acestor ajutoare va fi de 50 % în 2020, 2021 și 2022, precizează REGULAMENTUL (UE) 2020/2220 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 23 decembrie 2020 de stabilire a anumitor dispoziții tranzitorii privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anii 2021 și 2022.
Astfel, crescătorii de oi din România beneficiază și-n acest an de ajutorul național tranzitoriu, subvenție plătită de la bugetul de stat. Deci, nu este o subvenție europeană, este un ajutor de stat. Cuantumul acestei subvenții scădea cu 5% în fiecare an, dar pentru anii 2021 și 2022 va rămâne la nivelul anului 2020. Fiind o subvenție plătită de la bugetul de stat, APIA efectuează plata ei din bugetul național stabilit pentru anul următor anului de cerere. Deci, oierii care au cerut această subvenție în anul 2020 vor încasa banii pe cap de ovină din bugetul național al anului 2021, după ce va fi stabilit acest buget, aprobat și votat.
Crescătorul de oi care a trimis astăzi, 14 ianuarie 2021, mesajul către AGROINFO, are 80 de oi, deci se încadrează la plata ajutorului național tranzitoriu din zootehnie (ANTZ). El nu este eligibil și pentru plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ). Pentru SCZ, ar trebui să dețină minim 150 de ovine ca să fie eligibil la plată. Excepție fac crescătorii de oi din zonele montane pentru care numărul minim de ovine care-i califică la plata sprijinului cuplat este 60 de capete de ovine. Sprijinul cuplat este subvenție europeană, are cel mai mare cuantum pe cap de ovină, circa 17 euro/cap de animal la nivelul anului 2020, dar condițiile pentru plata acestei subvenții sunt mult mai restrictive decât pentru plata ajutorului național tranzitoriu, care, e adevărat, are un cuantum mult mai mic pe cap de ovină, circa 20 de lei/cap de animal.
Așadar, pentru ajutorul național tranzitoriu aferent anului 2021, crescătorul nostru va trebui să depună o cerere unică la APIA. Sesiunea de depunere a cererilor unice la APIA începe în martie 2021. În fiecare an, această sesiune a fost demarată de APIA la data de 1 martie sau 2 martie și s-a încheiat la data de 15 mai, în anul 2020, fiind un an cu pandemie, cu multe restricții de circulație, depunerea cererilor a fost prelungită până la data de 15 iunie. Potrivit APIA, sesiunea de depunere a cererilor se va desfășura anul acesta în aceeași perioadă, martie – mai.
APIA va menține cam aceleași condiții și anul acesta pentru accesarea ajutorului național tranzitoriu la ovine, pentru că aceste condiții nu au fost schimbate în noul regulament european care stabilește criteriile de acordare a subvențiilor din agricultură pentru anii de tranziție 2021-2022.
Potrivit informațiilor furnizate nouă de către APIA, Ajutorul Național Tranzitoriu ovine – schema cuplată de producţie, (ANTZ 9) se acordă fermierilor, crescători de ovine, pentru ovinele femele, identificate conform legislaţiei în domeniu, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
– efectivul din exploataţia cu cod ANSVSA înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) să fie de minimum 50 de capete de femele ovine, care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului în care se depune cererea unică de plată – declarația privind sectorul zootehnic;
– efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ să fie înscris în RNE la data solicitării ANTZ;
– efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ să fie menţinut în exploataţia/ exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere pe perioada de reţinere de 100 de zile (perioada curge de la data finală a depunerii cererilor unice);
– solicitantul să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004 al Consiliului din 17 decembrie 2003 de stabilire a unui sistem de identificare şi de înregistrare a animalelor din specia ovină.
Sunt eligibile la plată inclusiv femelele ovine care până la finalul perioadei de reținere (de 100 de zile) au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în exploataţiile asociaţiilor/ cooperativelor/ grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat, cu condiția ca animalele să râmână în proprietatea solicitantului
Plata ANTZ 9 se acordă pentru minimum 50 de capete de femele ovine eligibile la plată. ANTZ 9 se supune controlului la fața locului dar nu se supune normelor de ecocondiționalitate.
Facem precizarea că acordarea în anul 2021 a acestei subvenții în zootehnie trebuie notificată la Comisia Europeană de către Ministerul Agriculturii din România până la data de 19 februarie 2021, conform noului regulament european în vigoare.
Menționăm că aceleași condiții sunt valabile și pentru crescătorii de capre, singura diferență fiind numărul minim de capre pe care trebuie să-l dețină aceștia, 25 de capre pentru a se califica la plata ANTZ.Source link

Politic

MINISTRUL OROS: SUNT FIU DE MĂCELAR! TATA CREȘTEA MULȚI PORCI!

Matei Dorin

Published

on

MINISTRUL OROS, LA STÂNĂ! ÎNTÂLNIRE CU CRESCĂTORII DE ANIMALE!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Despre ministrul agriculturii,  Adrian Oros, se știe că este de profesie medic veterinar, prorector USAMV Cluj, dar, până acum, nu se cunoșteau prea multe sau aproape nimic despre familia din care provine ministrul, despre părinți, bunici și frați. Ministrul Adrian Oros are trei frați, toți trei locuiesc în alte țări, Adrian Oros fiind singurul care a rămas în România. Unul dintre frații șefului MADR a fost legionar în Legiunea Străină, tatăl ministrului agriculturii creștea mulți porci și era măcelar.
Sunt născut și crescut în județul Cluj, în Gherla. La origine, din Maramureș, dar în 1949, comuniștii au decis că bunicul meu este chiabur (țăran îmbogățit n.r.) și toată familia a fost strămutată în Gherla. Toată familia bunicului a fost deportată. Mama mea a fost casnică și tatăl meu a fost măcelar. Suntem 4 băieți, sunt cel mai mare, ceilalți trei sunt plecați, doi, în Statele Unite, unul, în Franța, a fost legionar în Legiunea străină. Eu sunt cel mai în vârstă și singurul rămas în țară.
Am făcut contact cu agricultura încă de acasă, pentru că stăteam, și acum casa părintească există, în Gherla, oarecum la marginea orașului, pe malul Someșului, și tatăl meu creștea porci, mulți, făcea și reproducție, și noi, copiii, pentru că era un singur salariu, trebuia să ajutăm. Aveam bunicii, cei doi bunici și-n Maramureș, unde zona a rămas, să zic așa, necooperativizată, cooperativa era pe terenul bunicului care a fost deportat, și unde era un anumit tip de agricultură, oamenii aveau proprietăți întinse, dar un pământ mult mai slab, și aproape de Gherla, în Aluniș, unde era celălalt bunic din partea tatălui, unde era un CAP. Deci am cunoscut toate tipurile de agricultură, iar apoi, în clasa a zecea, eram la liceul de matematică-fizică din Gherla și mi-am dat seama că nu vreau să fiu inginer, vedeam în Gherla mai multe fabrici unde se lucra în schimburi, și că mai mult mi-aș dori să fiu medic veterinar, tatăl meu având un frate medic veteinar, un altul, tehnician veterinar și bunicul meu, la rândul lui, avea un frate care era tehnician veterinar și am cunoscut medicina veterinară și prin aceste rude încă de copil, a povestit ministrul agriculturii, la emisiunea România Agricolă, video a fost postat de ministrul agriculturii, luni seara, pe pagina sa oficială Facebook.
Ministrul agriculturii a mai spus că a remarcat că este cel mai vârstnic membru al Guvernului Cîțu. Adrian Oros are 55 de ani.
 Source link

Continue Reading

Politic

FERMELE din ROMÂNIA CARE BENEFICIAZĂ ANUL ACESTA DE PLĂȚI APIA MAI MARI!

Matei Dorin

Published

on

STÂNELE ȘI EFECTIVUL DE OVINE DIN MUNȚII ROMÂNIEI S-AU ÎNJUMĂTĂȚIT!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Șeful MADR a explicat care este structura fermelor din România și a subliniat că fermele mici din zona montană sau colinară trebuie ajutate, prin subvenții mai consistente, să facă pasul, de exemplu, de la două vaci la 10 vaci sau 20 de vaci, de la 10 oi la 100 de oi și așa mai departe până vor reuși să fie consolidate. Trebuie sprijinite pentru evitarea abandonării acestor zone.
Structura fermelor din România este, într-adevăr, foarte polarizată, așa în linii mari, în procente mari. Cam 40% din terenul care se lucrează în România este lucrat de 0,56% din fermieri în ferme foarte mari, avem cele mai mari ferme din Europa, cu siguranță. Este specific unei anumite zone, și cultură mare. Specificul zonei a dus la acest, dar și modul de finanțare, de subvenționare, a dus la această situație. Pe de altă parte, în cealaltă extremă, avem încă 40% din teren care este lucrat de 790.000 de ferme de subzistență. De fapt, aceste ferme de subzistență nu sunt ferme, sunt gospodării ale populației în zona rurală, ale părinților, ale bunicilor noștri, există o anumită activitate agricolă și zootehnică, dar sunt susținute și de salarii sau pensii. De aia le și spune de subzistență, pentru că nu ar putea exista pe piață, deci nu sunt ferme comerciale, nu ar putea să reziste pe piață. Aici lucrează, am spus, 790.000. Și 20% din teren este lucrat de vreo 1.700 de fermieri în ferme medii, între 30 ha și 300 ha. Cam asta este structura.
Una dintre priorități, le-am avut și-n 2019, și-n programul acesta, în programul de guvernare actual, sprijinirea fermei de familie, pentru că, eu cred că-n acele zone, Transilvania, Bucovina, în general, în zonele colinare și montane, este normal să sprijin tipul acela de agricultură care, chiar dacă nu este foarte productivă, reușește să mențină viața rurală, să mențină oamenii care trăiesc acolo, în zonele respective, să nu apară acest fenomen de abandon care este destul de pregnant, de depopulare, de îmbătrânire și de aceea este normal ca acolo și plățile pe suprafață să fie mai mari, și sunt mai mari, asta este în toată Europa, dar să vii și cu niște programe concrete pentru acele ferme care încet-încet vor deveni ferme comerciale, lucrul acesta se întâmplă în mod natural.
Să știți că, acum dacă ne ducem în satele transilvane, în zona mea de exemplu, foarte puține gospodării au rămas acele gospodării mixte în care sunt și două vaci, și un cal, și 10 oi, și găini, și doi porci, încet-încet, persoanele mai tinere, fie au un serviciu care nu le permite să facă acest tip de agricultură, au mai mult așa, câteva găini și un câine pe lângă casă, chiar dacă locuiesc la țară, iar cei care au rămas să facă agricultură, chiar dacă sunt persoane mai tinere, deși, din păcate, puține au rămas, au transformat-o într-o afacere, într-o fermă comercială, și nu mai țin două vaci, țin 10 vaci de carne sau 20 de vaci de lapte. Sigur, poate că nu este suficient de consolidată, dar este la început. Acest lucru oricum se întâmplă în mod natural.
Noi, prin aceste măsuri de sprijin, în următoarea perioadă, trebuie să grăbim cumva consolidarea acestor ferme. Niciodată, acolo nu vor fi ferme foarte mari. Acolo, întotdeauna vor fi ferme mixte, cu o activitate și zootehnie și pomicultură, o activitate mixtă, pentru că așa este structura fermelor, a satelor, a zonelor rurale. Dar ăsta nu este un lucru rău, să avem zone cu tipuri de agricultură diferită, pe care va trebui să-i sprijinim diferit, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul emisiunii România agricolă, Agro TV, video postat luni seara de șeful MADR, pe pagina sa oficială Facebook.Source link

Continue Reading

Politic

MINISTRUL OROS, ANUNȚ DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

Matei Dorin

Published

on

LISTA APIA CU TOATE SUBVENȚIILE LA PLATĂ ÎN ACEST MOMENT! CUANTUM PE HECTAR ȘI PE CAP DE ANIMAL!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

APIA a plătit din 1 ianuarie 2020 până-n 30 decembrie 2020 suma de 3,52 de miliarde de euro. O sumă record, spun dânșii, atât din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă n.r.), cât și din FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală n.r.), sigur și din bugetul național, partea de cofinanțare. Și acum sunt undeva la 97% din plățile finale, pentru că am început în 16 octombrie 2020 avansurile pentru subvenții și plățile finale trebuie să se încheie la 1 mai, dar ei (APIA n.r) au 97% din plățile finale, care sunt făcute.
Din acest punct de vedere, pot să spun că sunt mulțumit de modul în care au acționat agențiile de plăți, în primul rând, dar și colegii, care unii au fost nevoiți să muncească online, mai ales doamnele care aveau copii mici și, din cauza închiderii școlilor, trebuiau să muncească online. Ne-am descurcat, să zic așa. Chiar dacă a fost un an mai dificil din toate punctele de vedere, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul emisiunii România agricolă, Agro TV.
CUANTUM PLĂȚI DIRECTE PENTRU ANUL 2020!
VEGETAL
Schema de plată unică pe suprafață SAPS – 98,7381 euro/ha. APIA le achită fermierilor diferența de 30%. 70% din această subvenție le-a fost achitată fermierlor în avans.
Schema de plată redistributivă – primul interval 1-5 hectare inclusiv – 5 euro/ha; al doilea interval, peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv – 48,1053 euro/ha. Fermierii primesc diferența de 30% la plățile finale care au început pe data de 2 decembrie 2020. APIA le-a achitat, până la data de 27 noiembrie 2020, 70% din cuantumul acestei scheme de plată pe suprafață.
Schema de pată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) – 57,8245 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această subvenție, 70% din cuantum a fost achitat la plățile în avans.
Schema de plată pentru tinerii fermieri – 36,6119 euro/ha. APIA le achită fermierilor 30% din această schemă de plată, 70% a fost plătit de APIA în avans.
ZOOTEHNIE
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte – 160,3359 euro/cap de animal = 781,2366 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora – 185,0103 euro/cap de animal = 901,4626 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria vaci de lapte – 379,5340 euro/cap de animal = 1.849,2794 lei/cap de animal.
SCZ – sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine – 17,9060 euro/ha = 87,2469 lei/cap de animal. 70% din această subvenție a fost plătit crescătorilor în avans.
Fermierii primesc plata în lei la cursul de 4,8725 lei pentru un euro, informează APIA.
APIA urmează să stabilească valoarea pe cap de animal, respectiv pe tona de lapte, pentru ajutorul național tranzitoriu din zootehnie, aferent anului de cerere 2020, valoarea pe hectar pentru ANT vegetal și pentru sprijinul cuplat vegetal.Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.