Connect with us

Cresterea animalelor

Subvenție pe animalul livrat la abator – propunerea fermierului Călin Muscă!

Iures Stefan

Published

on

Subvenție pe animalul livrat la abator – propunerea fermierului Călin Muscă!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Agrointeligența – 20 octombrie 2020

Distribuie pe Facebook

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a solicitat săptămâna aceasta la Consiliul AGRIFISH, reuniunea ministrilor de agricultură din UE, ca între schemele noi de subvenții să fie introdus și un sprijin pentru sectorul cărnii de porc, puternic afectat de pesta porcină africană. În aceeași ordine a ideilor, Călin Muscă, unul din cei mai dinamici investitori în domeniul zootehnic din vestul României, deținător, printre altele, a două ferme de bovine și a două ferme de porci în localitățile Olari și Iratoșu, din județul Arad, a prezentat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO viziunea sa privitoare la corecțiile care ar trebui să fie aduse în cadrul noii Politici Agricole Comune, politicilor multianuale de susținere a crescătorilor de suine.
Referitor la viitorul fermelor de porci, proprietarul grupului PorkProd, are o reprezentare realistă a erorilor de până acum și a soluțiilor pentru îndreptarea acestora. ”În absolut orice domeniu mi se pare normal să finanțezi sau să subvenționezi rezultatele. Rezultatele însemnând numărul de animale livrate. Consider oportună o subvenție pe animalul livrat. Ce anume vrei să subvenționezi? Pentru că vreau să fac o paranteză și să sar pe partea de vacă, ca să vă dau un exemplu sugestiv. Pe vacă, Sprijinul Cuplat Zootehnic, SCZ-ul, a fost una dintre cele mai mari aberații ale ANARZ (n.r. actuala Agenție Națională pentru Zootehnie, ANZ), pentru că 90% din banii care s-au dat ca și SCZ, s-au dus către metiși care n-au avut nici o valoare genetică și care n-au avut nici un rol în creșterea efectivului de animale, fiindcă totul s-a dus la abator. Și nu este normal să ajungi să finanțezi un produs rezultat dintre o vacă mamă care e orice răpciugă pe care o găsești pe marginea șanțului, care costă 1.000 lei și căreia i s-a făcut monta cu o paietă care costă 10 euro. Această politică eronată a făcut ca un astfel de produs, fără nici o valoare genetică, să primească aceeași subvenție ca și un vițel care, la noi în ferme, de exemplu, are o mamă ce costă peste 2.000 euro și tatăl a costat undeva la 6.000 – 7.000 euro. Acest produs poate oricând să fie selectat, dacă este femelă, să rămână în șeptelul de efectiv matcă, sau să plece într-o altă fermă ca și mamă, sau, dacă este mascul, să intre pe reproducție. La purcei problema dramatică este că noi nu mai avem genetică. România nu mai are deloc genetică în ce privește porcul și în acest moment depindem strict de companiile care vin să aducă genetică în țară, care fie fac multiplicare în țară sau în alte părți și îți dau animale de reproducție. România, din cunoștințele mele, a importat undeva peste 1,5 milioane de purcei. De ce statul nu vine să dea fermierilor o formă de sprijin ca purceii ce urmează a fi livrați către îngrășătorii să fie produși în țară?”, crede Călin Muscă.
Sprijin cuplat plătit pentru animalele livrate la abator
În viziunea producătorului, ideală ar fi subvenționarea crescătoriilor de porci, dar într-o manieră care să se axeze pe susținerea productivității, cuantificabilă pe baza unui cost mediu de producție la nivel național și a numărului de animale produse anual de o fermă.
”Sprijinul, din punctul meu de vedere, trebuie să se dea pe animale livrate la abator. Părerea mea e că lucrurile ar trebui abordate un pic diferit, în sensul că se pot face niște evaluări ale costurilor la nivel real, calculate la nivel de țară de exemplu, că poate ai ferme mai performante sau mai puțin performante și să ai un preț mediu pe țară în ceea ce presupune obținerea de purcei la 25 kg și mai departe pe porc gras la fel. Cred că ar trebui făcut un sistem de intervenție din partea statului, care să-ți asigure acel cost de producție, plus un profit minim, care, să ne înțelegem, când zic profit, vorbim de un 5% operațional pe exploatație. Marja profitului în agricultură oricum este extrem de mică și se compensează doar prin rulaje mari”, a explicat Călin Muscă.
În viziunea proprietarului grupului PorkProd, viitorul ”ideal” al industriei porcului ar fi ca fermierii să găsească acele prețuri corecte de producție atât la purcel cât și la porcul gras și statul să intervină, să nu se poată lucra sub acele prețuri.
”În felul ăsta ai avea un sector suficient de robust, care după aia ar încerca să caute alternative ca să-și maximizeze profitul și atunci ar începe să lucreze în a aduce multe tehnologii noi. Pentru că multă lume nu își permite să investească, dată fiind fluctuația asta foarte haotică a prețurilor. Și aici vreau să spun că cel mai mare rău din punctul meu de vedere îl fac procesatorii, care speculează. Nu e corect ceea ce fac ei nici măcar economic, pentru că dacă vorbim de un parteneriat la modul serios, ar trebui să înțeleagă și procesatorii că trăiesc împreună cu fermierii. Faptul că îmi aruncă tot timpul: «Dacă nu vă convine prețul ăsta luăm din import», mi se pare o golănie la modul real, pentru că în aceste condiții o să ajungem la faza la care în curând n-o să mai avem porc în România și o să vedem cum o să se bucure și ei în momentul când va crește dincolo prețul, pentru că dacă mă uit în istoricul nostru pe partea de porc, de câte ori au fost aceste golănii ale procesatorilor și au dat foarte jos cu prețul porcului către fermieri nu s-a văzut niciodată în raft. Adică prețul pe raft la carne era relativ constant, deși am avut diferență de preț de la 5,5 la 3,5 lei/kg la achiziția în viu. Diferența asta s-a dus strict în buzunarul procesatorului și eventual al lanțului de retail. Și de asta mi se pare o golănie această politică. De aceea statul ar trebui ca în contextual fluctuațiilor mari ale prețului, să susțină producătorul ca acesta să își acopere un preț minim garantat ca preț de cost. Mi s-ar părea o soluție foarte viabilă pentru porc. Nu pot să vehiculez o sumă minimă cu care să fie sprijinit producătorul, pentru că ar însemna să mă limitez strict la economia fermelor noastre și aceasta nu neapărat reprezintă media. Noi nu ne încadrăm în media productivității în fermele din România, ci, din punctul meu de vedere, suntem în partea superioară”, conchide producătorul.
Deși propune soluții, Călin Muscă este realist în privința șanselor ca ideile sale să fie luate în seamă, în contextul în care timpul rămas este foarte scurt și e puțin probabil că o propunere a unui producător individual, să o regăsim transpusă în următoarea PAC.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Cresterea animalelor

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

Stefanescu Carmen

Published

on

ORDONANȚĂ! SUPERMARKETURILE, OBLIGATE SĂ VÂNDĂ PRODUSE DE LA MICII FERMIERI!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

VIN AJUTOARELE DE CRIZĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, la Buzău, că Agenția de Plăți șI intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de mâine, 25 noiembrie 2020, plata ajutorului Covid-19 pentru crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe și cartofi.

Începând din 25 noiembrie, practic de mâine, intră despăgubirile privind măsurile de sprijin pentru fermierii care au fost afectați de criza Covid și aici discutăm de 170 de milioane de euro, bani europeni, și de 260 milioane, bani de la bugetul național.
Atât cei care activează în zootehnie, crescătorii de bovine, de carne și de lapte, de ovine și caprine, apicultorii, cei care cresc porc și pasăre în sistem industrial, dar și legumicultorii și pomicultorii vor primi, începând din 25 noiembrie, aceste despăgubiri. Sunt 122.000 de beneficiari, ale căror cereri au fost verificate și care vor intra la plată prin APIA, așa cum v-am spus, începând din 25 noiembrie, a anunțat ministrul agriculturii, la Buzău.
Vă reamintim cuantumul maxim pe care poate să-l primească un fermier în contul ajutorului Covid-19:
– crescătorii de bovine care au peste 91 capete bovine femele – suma maximă obținută pe fermă 100.000 de euro;
– crescătorii de bovine care au sub 91 de capete de bovine femele și minim 5 capete de bovine – suma maximă 7.000 de euro/fermă;
– crescătorii de ovine și/sau caprine – suma maximă 2.500 de euro/fermă;
– crescătorii de păsări și porci – suma maximă 100.000 de euro/fermă;
– legumicultorii, pomicultorii și cultivatorii de cartofi – maxim 5.000 de euro/fermă.Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Stefanescu Carmen

Published

on

HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

OFICIAL! În Ședința Guvernului din 23 noiembrie 2020 a fost aprobată o Hotărâre prin care aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor se prelungește cu 6 luni, respectiv până la data de 30 iunie 2021, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Potrivit alin.(4) al art.51 din  Regulamentul (UE) nr. 702/2014 al Comisiei din 25 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale ca fiind compatibile cu piaţa internă, în aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, cu modificările și completările ulterioare, „la încheierea perioadei de valabilitate a prezentului regulament, orice schemă de ajutoare exceptată în temeiul acestuia rămâne în continuare exceptată pe durata unei perioade de adaptare de şase luni”.

Reamintim că Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014, cu modificările și completările ulterioare, reglementează o schemă de ajutor de stat, ce are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a costurilor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului. Acest ajutor este furnizat sub formă de servicii subvenţionate crescătorilor de animale din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine şi ecvine.
Schema de ajutor de stat se implementează de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi reţeaua sa teritorială.
Suma alocată pentru 2020 este de maximum 65 milioane lei, aferentă unui număr de aproximativ 30.000 beneficiari. În ceea ce privește anul 2021, solicitanții depun cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în perioada 1-15 decembrie 2020.
După aprobarea bugetului pe anul viitor, suma pentru plata ajutoarelor de stat pentru anul 2021 se va aproba prin Hotărâre a Guvernului.Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

Funcționară ANZ condamnată! A fost prinsă când făcea trafic ilegal cu pașapoarte pentru animale!

Iures Stefan

Published

on

Funcționară ANZ condamnată! A fost prinsă când făcea trafic ilegal cu pașapoarte pentru animale!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Angelica Lefter – 24 noiembrie 2020 10:21

Foto: agerpres.ro

Proces finalizat cu condamnare la închisoare! O angajată a unei instituții publice din Iași a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru luare de mită. Este vorba despre Costela Brânzanu, care lucra în cadrul Oficiului pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (OARZ), structură subordonată Agenției Națională pentru Zootehnie din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au condamnat-o pe Costela Brânzanu la 4 ani de închisoare, pentru luare de mită și fals intelectual în formă continuată, după ce a încercat să predea unui fermier mai multe pașapoarte pentru transportul și sacrificarea animalelor, întocmite ilegal, potrivit bzi.ro.De asemenea, instanța a confiscat de la aceasta suma de 1.500 de lei, primită cu titlu de șpagă. Tot în același dosar, magistrații i-au condamnat pe Gheorghe Ghimpu la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită, iar pe Zenovia Radu – la 2 ani de închisoare, tot cu suspendare, pentru complicitate la dare de mită. În plus, pentru cei doi, judecătorii au luat decizia de a-i pune la muncă în folosul comunității.”Instanța le impune celor doi inculpați (Gheorghe Ghimpu și Zenovia Radu) ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei comunei Dagâța sau al Consiliului Local al comunei Dagâța, din județul Iași, pe o perioadă de 60 de zile”, au precizat ieri magistrații ieșeni. De asemenea, aceștia au anulat parțial 50 de pașapoarte.Anchetatorii i-au trimis în fața instanței pe cei trei la data de pe 27 iulie 2018. Oamenii legii au susținut că angajata cu vechime din cadrul Oficiului de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (OARZ) Iași a fost prinsă când lua șpagă.Costela Brânzanu deținea funcția de consilier superior în cadrul OARZ când a fost acuzată de anchetatori că a primit anumite sume de bani pentru a interveni în mai multe situații, în favoarea unui fermier din Iași. Aceasta era angajată în cadrul instituției din anul 2011 și a fost mutată din Iași, la Pașcani în anul 2013.La 14 februarie 2018, Costela Brânzanu a fost prinsă imediat după ce a primit 1.500 de lei. Anchetatorii au mai afirmat că, în schimbul acestei sume, angajata OARZ a predat o pungă cu mai multe pașapoarte pentru transportul și sacrificarea animalelor. Acestea au fost întocmite pe ascuns, fără să se respecte prevederile legale. Sacoșa respectivă i-a fost înmânată Zenoviei Radu, concubina unui bărbat care se ocupa cu vânzarea animalelor, Gheorghe Ghimpu. Schimbul s-a făcut în zona Gării Iași.Când a fost întrebată de anchetatori ce caută suma de bani la ea în buzunar, Costela Brânzanu a spus că banii îi aparțin și că urma să plătească o rată la bancă. Aceasta a negat că a primit vreun leu de la concubina lui Ghimpu.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.