Connect with us

Cresterea animalelor

Suma anunțată de ministrul agriculturii pentru ajutoarele din zootehnie pentru anii 2021-2022!

Stefanescu Carmen

Published

on

FERMELE DE ANIMALE CU PREA PUȚINI LUCRĂTORI, AMENDATE!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Suma alocată zootehniei în bugetul Programului Național de Dezvoltare Rurală, PNDR, în perioada de tranziţie se ridică la 350 de milioane de euro, dintr-un total de 760 de milioane de euro prevăzut pentru investiţii în exploataţii agricole, a afirmat, luni, ministrul agriculturii, Adrian Oros, menţionând că din această sumă se pot finanţa inclusiv fermele de reproducţie.

“În bugetul PNDR de tranziţie am pus 350 milioane euro din 760 milioane euro pentru zootehnie. De aici se pot finanţa inclusiv fermele de reproducţie. Noi, în paralel, sigur că negociem şi în Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare (PNRR). Este unul dintre proiectele cu care negociem cu Comisia Europeană, dar nu ştim care va fi rezultatul negocierilor, câte dintre proiecte, pentru că fiecare minister ne-am dus cu mai multe proiecte. Noi avem proiectul pe care îl considerăm principal, cel legat de irigaţii, de gestionarea apei, dar avem şi acea reţea de depozite pentru produse româneşti – şi avem depus şi proiectul privind reproducţia la porci, relansarea creşterii porcului. Sigur, l-am legat şi de eradicarea pestei porcine africane, pentru că nu poţi să te duci să ceri la Comisia Europeană bani pentru reproducţie şi, în acelaşi timp, ţara este plină de pestă porcină africană.
În proiect am menţionat că, pe de o parte, vom relansa creşterea porcului prin stimularea reproducţiei în ţară dar, în acelaşi timp, prin înăsprirea regulilor de biosecuritate, ca să reuşim să controlăm această boală. Deci, avem două tentative de finanţare, una prin PNRR, care este în negociere şi cealaltă care este foarte clară în programul naţional de tranziţie unde sunt sume pentru zootehnie – 350 milioane euro în următorii doi ani”, a spus Adrian Oros, citat de Agerpres, la dezbaterea online cu tema ‘Industria cărnii, între realităţile româneşti şi provocările europene’.

Ministrul agriculturii a explicat că a împărțit măsura 4.1 Investiții în exploatații agricole în 7 submăsuri și că aproape jumătate din banii alocați pentru această măsură de dezvoltare rurală vor merge către fermele din zootehnie.
“Am splitat în 7 submăsuri această măsură în aşa fel încât să avem şi pentru sectorul legumicol, şi pentru sectorul vegetal şi pentru sectorul zootehnic, unde avem 299 milioane euro. Şi pentru zona montană, tot în sectorul zootehnic separat, 60 de milioane de euro. Practic, aproape jumătate din această măsură de investiţii în ferme se duce către sectorul zootehnic. Încercăm să legăm producţia primară de depozitare şi procesare pentru că asta este problema principală. Să încercăm să nu mai exportăm produse primare cu valoare adăugată mică şi să exportăm, dacă este cazul, să exportăm hrană procesată – dar în primul rând să ne asigurăm consumul intern”, a adăugat şeful MADR.Source link

Cresterea animalelor

Gripă aviară la o fermă din România: 180.000 de păsări – omorâte în focar, cadavrele – incinerate!

Iures Stefan

Published

on

Gripă aviară la o fermă din România: 180.000 de păsări – omorâte în focar, cadavrele – incinerate!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro
– 7 mai 2021 17:25

Focar de gripă aviară la o fermă din România. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploatație comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, județul Mureș, în seara zilei de 6 mai 2021.Conform unui comunicat de presă, la nivel central s-a activat Unitatea Operaţională Centrală condusă de președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu și la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureș, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea și stingerea focarului de gripă aviară.La nivelul exploatației infectate au fost impuse restricții de mișcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport și furajelor.A fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie.După îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor înreaga suprafață a fermei precum utilajele și mijloacele de transport vor fi dezinfectate.În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport și se aplică următoarele:
– Recensământul tuturor exploatațiilor cu păsări, inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploatațiilor cu păsări;
– Interdicția de mișcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecție;
– Restricționarea mișcării persoanelor între exploatații;
– Respectarea normelor minime de biosecuritate și asigurarea dezinfecției persoanelor, mijloacelor de transport;
– Anunțarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări și afluirea căt mai rapidă către laborator a probelor;
– Evitarea contactului cu păsările sălbatice moarte;
– Informarea locuitorilor cu privire la pericolul apariției și răspandirii virusului gripei aviare;
– Separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităților a rațelor și găștelor de celelalte păsări domestice;
– Interzicerea creșterea păsărilor în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spații special amenajate.Conform ANSVSA, la nivelul exploatațiilor comerciale de păsări de pe întreg teritoriul României se vor face controale privind respectarea măsurilor de biosecuritate și aplicarea de măsuri de biosecuritate suplimentare.În zonele cu restricții, măsurile vor fi menținute minim treizeci de zile.Ancheta epidemiologică este în desfășurare în vederea stabilirii sursei de infecție și a trasabilității păsărilor.Serviciile sanitare veterinare împreună cu Inspectoratul Județean de Poliţie și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Mureș, au restricţionat drumurile de acces către explotația afectată.De asemenea, împreună cu Poliția Rutieră vor fi intensificate controalele în trafic, în vecinătatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat, pe rutele comerciale prin care se realizează schimburile intracomunitare cu păsări vii, carne de pasare, ouă de consum şi de incubaţie între România şi Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi alte state membre în care evoluează gripa aviară.Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), despre confirmarea acestui focar de gripă aviară pe teritoriul României.În prezent, se înregistrează a creștere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, boala evoluând în: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia și Suedia.În contextul epidemiologic al evoluţiei gripei aviare în Europa, se impune supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice, dar şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.În acest sens, ANSVSA se află într-o colaborare permanentă cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România și alte asociații de profil.ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării noastre.Menţionăm că, pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi suproduse obţinute doar de la animale sănătoase.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

Stefanescu Carmen

Published

on

CALENDAR FEBRUARIE pentru SUBVENȚIILE APIA!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

AJUTORUL COVID 19 PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE
Este un ajutor de stat care li se acordă crescătorilor de vaci pentru efectivul de animale și cantitatea de lapte produsă și valorificată. Banii din care se va plăti acest ajutor au fost luați din bugetul alocat pentru plata ajutorului național tranzitoriu pentru bovine. Cuantumul ajutorului este de 142,08 lei/cap de animal și 232,3 lei pe tona de lapte.
Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:
a) dețin minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021,  la care se pot adăuga și bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2021, în exploatația cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE;
b) să fi produs și valorificat lapte de vacă în luna ianuarie 2021;
c) beneficiarul ajutorului de stat poate să fie diferit față de deținătorul animalelor la data de 31.01.2021 pentru următoarele cazuri, cu condiția ca data schimbării formei de organizare /radierii / decesului să fie cuprinsă între 31.01.2021 și data depunerii cererii de solicitare ajutor de stat:
i. beneficiarul este PFA, II, IF iar animalele figurează în RNE la data de 31 ianuarie 2021 pe CNP reprezentant PFA, II, IF;
ii. beneficiarul persoana fizică (CNP reprezentant PFA/II/IF), iar animalele figurează în RNE la data 31 ianuarie 2021 pe CUI PFA/II/IF;
iii. beneficiarul este moștenitor, iar animalele figurează la data 31 ianuarie  2021 pe CNP decedat.
d) sa fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
e) să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 31 decembrie 2019, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului pănă la data de 31 decembrie 2019.

AJUTOR DE STAT ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR
Suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2021 este de maximum 40.000.000 lei, din care 17.610.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 22.390.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2021.
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor  administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic,  precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii  genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

AJUTOR DE MINIMIS PENTRU LEGUME CULTIVATE ÎN SPAȚII PROTEJATE
Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/cultură/1000 mp/beneficiar este de 2.000 euro și se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei, stabilit de către Banca Centrală  Europeană la data de 30 septembrie 2020, pentru schema de ajutor de minimis.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2021, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate:
a) ardei gras și/sau ardei lung;
b) castraveți
c) tomate;
d) varză albă și /sau roșie;
e) vinete.  VEZI MAI MULTE DETALII AICI!

AJUTOR DE MINIMIS PENTRU PLANTE AROMATICE
Valoarea/suprafață a ajutorului de minimis care se acordă beneficiarilor este următoarea:
a) 2600 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru busuioc;
b) 3400 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru cimbru;
c) 100 euro/ha pentru coriandru;
d) 200 euro/ha pentru fenicul;
e) 150 euro/ha pentru muștar.
Valoarea ajutorului de minimis se acordă beneficiarilor proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată și este exprimată în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020.
 Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

Stefanescu Carmen

Published

on

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 01-07 IULIE 2020!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

Temperatura maximă a aerului va oscila între 13…28°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 0…15°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 10…22°C, limite favorabile desfăşurării proceselor de germinare, răsărire și înfrunzire la culturile de primăvară semănate până în prezent.
Se prognozează ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi căderi de grindină, iar izolat, cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol, îndeosebi în primele zile ale perioadei.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Seceta pedologică moderată și local puternică se va semnala pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Crișana, local în centrul, sudul și estul Transilvaniei, nordul și nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul
Munteniei.
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole.
Local în vestul Crișanei, nord-estul și nordul Moldovei, precum și în nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice menţionate vor fi în general optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la toate culturile în cea mai mare parte a regiunilor, exceptând zonele depresionare nordice şi centrale, unde izolat, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua uşor mai lent,îndeosebi în zilele cele mai reci. De asemenea, pe fondul unei aprovizionări satisfăcătoare cu apă a solului, se va menţine o stare de vegetaţie bună la speciile înfiinţate în epoca optimă şi medie spre slabă la cele semănate tardiv, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.
Sub aspect fenologic, la orzul şi grâul de toamnă înfiinţate până în prezent se vor semnala fazele de alungire a paiului (10-100%), „burduf” şi înspicare (10-40%), la nivelul întregii ţări.
Rapiţa va parcurge alungirea tulpinii (80-100%), apariţia inflorescenţelor (30-100%) şi  înflorirea (10-70%), local fiind posibil începutul formării silicvelor (10-15%), cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie.
Speciile de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin şi prun) îşi vor continua legarea şi creşterea rodului, precum şi înfrunzirea, iar seminţoasele (măr, păr) fazele de înfrunzire,  înflorire şi începutul formării rodului, în majoritatea plantaţiilor. Viţa-de-vie se va afla predominant la dezmugurire şi înfrunzire, iar soiurile timpurii de masă la creşterea lăstarilor.
Din punct de vedere fenologic, floarea-soarelui va înregistra germinarea, răsărirea şi apariţia primei perechi de frunze (10-100%).
În toate regiunile agricole, porumbul va parcurge germinarea (40-100%), răsărirea (10-60%), precum şi izolat dezvoltarea primelor frunze (10-30%).
La sfecla de zahăr din principalele bazine specializate vor predomina germinarea şi răsărirea (10-80%).
Cartoful pentru consum se va afla la încolţire şi răsărire (10-70%), iar la soiurile  timpurii, se va semnala formarea lăstarilor.
În zilele fără precipitaţii, condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole de sezon (semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fitosanitare, praşile mecanice-manuale, etc).
Recomandări de specialitate:
• Definitivarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr);
• Verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii germinative;
• Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă;
• Fertilizări faziale la cerealierele de toamnă cu îngrăşăminte foliare pe bază de microelemente;
• Aplicarea de tratamente fitosanitare în plantaţiile pomi-viticole.
*Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.