Connect with us

Culturi Profitabile

Topul celor mai profitabile culturi agricole pe suprafețe mici

Ioana Maria

Published

on

Topul celor mai profitabile culturi agricole pe suprafețe mici
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile

agrointeligenta.ro – 30 august 2019 10:20

Distribuie pe Facebook

Cele mai profitabile culturi agricole sunt în atenția fermierilor care lucrează suprafețe mici, uneori doar de un hectar. Aceștia își doresc să valorifice terenul cât mai bine și, dacă este posibil, să obțină profit de la prima recoltă. Sunt puține culturi agricole care oferă această oportunitate, iar lista lor depinde și de evoluția pieței, dar și de modul în care fermierul reușește să vândă ce produce.Cele mai profitabile culturi agricole: Varza kale
Este o cultură nou-intrată atât în agricultura românească, cât și în magazine. Ea este însă preferată de cei care aleg să aibă un stil de viață sănătos și care sunt dispuși să plătească prețul corect pentru varza kale. Aceasta se poate cultiva la început pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, nefiind deloc pretențioasă, iar dacă reușiți să o valorificați, merită să extindeți cultura.Informații și sfaturi utile despre cultura de varză kale găsiți în articolul: Cum se cultivă varza kale – sfaturi de la fermierul care a adus primele semințe în RomâniaCele mai profitabile culturi agricole: Cătina
Este una dintre culturile profitabile ce se mențin în top în ultimii ani mulțumită tendinței de a se consuma tot mai multe alimente funcționale – adică acele alimente care nu doar hrănesc, ci și protejează sănătatea. Cătina este ușor de valorificat în mai multe forme – sub formă de suc presat la rece, tinctură, ulei de cătină sau în amestec cu alte produse, precum mierea.Informații și sfaturi utile despre cultivarea cătinei găsiți în articolele:
Cele mai profitabile culturi agricole: Castravetele amar
Castravetele amar a câștigat mult teren anul trecut, reușind să se impună ca una dintre culturile cu cel mai mare potențial de profit. Cunoscută și ca ”insulina vegetală”, momordica a devenit mai cunoscut, este căutat de români și au apărut și primii procesatori ai acestei legume-medicament.Informații și sfaturi utile despre cultivarea castravetelui amar găsiți în articolele:
Cele mai profitabile culturi agricole: Topinamburul
Topinamburul a fost vedeta anului trecut când cercdetătorii de la Buzău au anunțat că pot pune la dispoziția fermierilor un soi românesc, foarte rezistent și foarte productiv. Interesul a crescut imediat, chiar și în piață unde topinamburul a intrat în marile rețele de magazine și în atenția celor care produc dulcețuri, spre exemplu.Informații și sfaturi utile despre cultivarea topinamburului găsiți în articolele:
Cele mai profitabile culturi agricole: Roșiile
Roșiile – o cultură aparent banală, s-au dovedit în ultimii ani ca fiind o sursă sigură de venit pentru mulți legumicultori care exploatează suprafețe mici de teren agricol. Atenție, însă – pentru a valorifica roșiile aveți nevoie să stăpâniți foarte bine tehnologia de cultură, să vă planificați bine ciclurile de producție și, foarte important, să urmăriți tendințele pieței care apreciază tomatele crescute fără chimicale, din soiuri inedite. Și în acest an vor avea un preț mai bun roșiile cherry, cele galbene sau negre, dar rămân foarte căutate și soiurile vechi, așa cum este inimă-de-bou.Informații și sfaturi utile despre cultivarea roșiilor găsiți în articolele:
Cele mai profitabile culturi agricole: Căpșunile
Între cele mai profitabile culturi pe suprafețe mici nu puteam să nu includem căpșunile, care reușesc, an de an, să asigure venitul a numeroși mici fermieri. Este adevărat că această cultură are pretențiile sale, că presupune o investiție importantă în materialul săditor și că trebuie luat în calcul și costul zilierilor de care aveți nevoie pentru lucrările agricole și cules.Informații și sfaturi utile despre cultivarea căpșunilor găsiți în articolele:
Cele mai profitabile culturi agricole: Menta
Pe suprafețele mici de teren agricol disponibil se poate cultiva foarte bine menta. Alegeți soiuri care au un aspect comercial dacă vreți să valorificați producția în stare proaspătă, către restaurante sau baruri. Dacă vreți însă să vindeți apoi menta pentru ceaiuri, mai bine alegeți menta românească – bogată în uleuri volatile.Informații și sfaturi utile despre cultivarea mentei găsiți în articolele:
Cele mai profitabile culturi agricole: Zmeura
Despre zmeură se știe de câțiva ani că nu îi dezamăgește pe micii fermieri. Cultura continuă să fie profitabilă și în acest an, mai ales pentru acei producători care aleg soiuri care au fructe aspectuoase, mari, și care se rezistă mai bine la tarabă. Se paote avea în vedere și valorificarea sub formă de dulceță, siropuri sau chiar zmeură deshidratată.Informații și sfaturi utile despre cultivarea zmeurei găsiți în articolele:
Cele mai profitabile culturi agricole: Afinul
Afinul este printre cele mai apreciate culturi agricole pentru că recolta este ușor de valorificat. Aceste fructe se țin mai bine în timpul transportului și sunt foarte căutate pentru că și-au câștigat – pe merit, un loc fruntaș în rândul alimentelor sănătoase. Așadar, afinul va fi și anul acesta una dintre culturile care aduc profit.Informații și sfaturi utile despre cultivarea afinului găsiți în articolele:
Cele mai profitabile culturi agricole: Murul
Murul este una dintre culturile de la care puteți obține profit fără să fie nevoie să așteptați timp de mai mulți ani. Pentru mure, costul arbuștilor este semnificativ și aveți nevoie de un spațiu de depozitare cu frig pentru că fructele culese vara se alterează rapid. Valorificarea lor depinde mult de aspectul comercial al murelor, dar cei care au investit în această cultură profitabilă nu se plâng de veniturile obținute.Informații și sfaturi utile despre cultivarea afinului găsiți în articolele:

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Culturi Profitabile

Merele negre, cel mai valoros soi! Prețul unui fruct ajunge la 20 de dolari!

Ioana Maria

Published

on

Merele negre, cel mai valoros soi! Prețul unui fruct ajunge la 20 de dolari!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Angelica Lefter – 5 august 2020 20:06

Foto: cunoastelumea.ro
Distribuie pe Facebook

Merele negre sunt cele mai scumpe mere din lume! Culoarea lor inedită, dar și faptul că ele ajung la maturitate, se coc, numai în anumite condiții le fac să fie extrem de rare și de valoroase. Atât de prețioase încât prețul pentru un fruct ajunge la 20 de dolari.Merele negre sunt de culoarea…violet!Merele negre sunt denumite ”Diamantul negru” sau Black Diamond. Numele lor este dat, așa cum este de așteptat, de coaja închisă la culoare pe care fructele o au atunci când sunt coapte. Culoarea închisă este de un violet intens, nu chiar de negru, datorită conținutului ridicat de antocianine pe care aceste mere le conțin în coaja foarte lucioasă.Miezul merelor negre are o culoare deschisăChiar dacă merele au coaja foarte închisă, miezul lor este similar cu al altor fructe.Soiul de mere negre este cultivat mai ales în TibetMerele negre se obțin din soiul Hua Niu, originar din Noua Zeelandă. Acesta a fost adus în China și ajuns să fie plantat în zona orașului Nyingchi din Tibetul Chinei. Soiului i-a priit foarte bine acolo, astfel că este în continuare păstrat și se obțin producții bune și ușor de valorificat de către fermierii locali.Acest soi de mere nu are nevoie de fertilizare, este rezistent la frig și are o protecție naturală împotriva paraziților și a insectelor.De ce sunt atât de rare merele negreMerele negre sunt considerate rare deoarece cresc în zonele muntoase la o altitudine de 3.500 m deasupra nivelului mării. Totodată, au nevoie de multă lumină și raze ultraviolete.Agricultorii chinezi au plantat, în 2011 o livadă de fructe cu o suprafață de aproximativ 50 hectare. Trei ani au muncit pentru a crește pomii, iar merele au apărut, în sfârșit pe piață, când aceștia au dat rod, în luna octombrie. Cu toate acestea, numai 30% din merele negre coapte corespund standardelor, de aceea volumul total este extrem de scăzut.Cât costă merele negreMerele ”diamantul negru” nu se consumă în mod frecvent și din cauza prețului destul de ridicat, iar fermierii  cunosc acest aspect și preferă să cultive alte fructe, față de care cererea este mai mare.Având în vedere condițiile, pomicultorii chinezi au decis să transforme merele negre în marfă rară, destinată doar anumitor categorii de persoane. Norocoșii cumpărători le pot găsi ambalate în pungi cadou de câte 6 sau 8 fructe și trebuie să facă în prealabil o comandă specială. Nici prețul nu este de ignorat, un fruct poate costa și 20 de dolari.Nu numai în China se găsesc mere negre. În Statele Unite ale Americii soiul numit Arkansas Black este, de asemenea, cunoscut pentru culoarea sa roșu-închis, aproape de negru, dar acesta este un alt soi, cu fructe de dimensiuni medii.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Culturi Profitabile

Producerea și întreținerea plantelor lemnoase (arbori și arbuști) la ghiveci!

Ioana Maria

Published

on

Producerea și întreținerea plantelor lemnoase (arbori și arbuști) la ghiveci!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Răzvan Coțianu – 27 iulie 2020 01:38

Distribuie pe Facebook

Producerea materialului biologic în containere sau recipiente de cultură a fost iniţiată de la mijlocul secolului trecut. Sistemul de cultură s-a extins la plantele lemnoase și constă în obținerea arborilor şi arbuştilor ornamentali ca plante în containere de diferite mărimi, suficient formate şi capabile să fie direct folosite în anumite amenajări peisagistice, în special grădini particulare.Cultivarea plantelor în containere necesită recipiente uşoare, rezistente, inerte chimic, din materiale cu bilanţ termic bun şi favorabile păstrării umidităţii substratului; în acelaşi timp, ele trebuie să permită scoaterea uşoară a plantelor. Pentru substraturile de cultură, se folosesc diferite reţete în care se regăsesc: pământul de ţelină (20-25% argilă), turba, scoarţă de lemn dur (fragmente de 10 mm, tratate cu azotat de amoniu), perlit, nisip, vermiculit, polistiren expandat.În urma cercetărilor întreprinse, Ana Felicia Iliescu (2005) menționează următoarele reţete pentru realizarea substratului: scoarţă de pin şi nisip (raport 2:1), scoarţă de pin, turbă, nisip, perlit (3:2:3:1), pământ de ţelină, turbă, nisip (1:1:1), pământ de ţelină, turbă, perlit, aşchii de lemn dur (1:1:1:1), pentru speciile Ericaceae (Erica carnea – Erica), turbă 1 m3, vermiculit 1 m3, praf de dolomit 5,7 kg, superfosfat 1,15 kg, îngrăşământ complex (5-10-5) 3,3-14 kg și nu în ultimul rând turbă 1 m3, carbonat de calciu 1,1 kg, carbonat de magneziu 0,19 kg, bicarbonat de potasiu 0,67 kg, fosfat de amoniu 0,44 kg. La preparare unele amestecuri se pot completa cu îngrăşăminte cu acţiune lentă şi prelungită: gunoi de grajd bine descompus, făină de coarne sau de oase etc.Administrarea de îngrăşăminte se realizează în funcţie de substratul sau amestecul utilizat şi plantele cultivate. În opinia Anei Iliescu (2005), pentru substraturile cu capacitate de schimb cationic mică (turbă + materii minerale) se adoptă fertilizarea cu soluţii nutritive. Pe substraturile active, cu capacitate de schimb cationic foarte mare (ex: turbă+pământ de ţelină+nisip în raport 6:3:1) este indicată folosirea de îngrăşăminte cu eliberare lentă a elementelor nutritive, prin încorporare în substrat. Fertilizarea se repetă la sfârşitul perioadei de acţiune a acestora, de obicei în anul următor de cul¬tură, îngrăşământul (activ pentru 6 luni) fiind administrat la suprafaţă, în fiecare container.Pentru fertilizarea fazială prin sistemul de irigare prin picurare se folosesc soluţii de îngrăşăminte obişnuite, cu concentraţie slabă. Concentraţiile nu trebuie în general să depăşească 0,2%. Sunt obligatorii analize periodice pentru evitarea acumulărilor în substrat a ionilor de Na, Cl, Ca; pH-ul trebuie determinat permanent, în funcţie de modificările care survin în timpul culturii. Speciile care nu tolerează insolaţia puternică se protejează cu plase de umbrire, pe schelete montate deasupra suprafeţelor cu containere. În timpul iernii speciile mai sensibile la ger pot fi transportate în spații protejate. La speciile mai rezistente, protejarea de îngheţ excesiv a rădăcinilor se realizează prin aşternerea unui mulci de paie sau frunze.Formarea părţii aeriene se realizează la fel ca în culturile din teren. Deosebirea constă în faptul că se intervine mai ales prin operaţii și/sau tăieri în verde. Sistemul radicular se formează prin transplantările succesive (Iliescu, 2005). Este esențial să se evite stocarea pe timp îndelungat a plantelor în containere prea mici, care poate determina creşterea rădăcinilor în spirală, la limita pereţilor vasului, cu consecinţe negative majore.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Culturi Profitabile

Producțiile obținute la grâu și rapiță în platforma FMC organizată împreună cu grupul de firme Almos, în Dulcești, județul Neamț

Ioana Maria

Published

on

Producțiile obținute la grâu și rapiță în platforma FMC organizată împreună cu grupul de firme Almos, în Dulcești, județul Neamț
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro – 26 iulie 2020 05:22

Distribuie pe Facebook

La mijlocul lunii iulie, compania FMC reprezentată de Răzvan Cărbune a participat alături de domnul Alexu Molodoi, director tehnic Almos Agronom la recoltatul grâului și al rapiței din platforma FMC organizată împreună în localitatea Dulcești, județul Neamț.Compania FMC România organizează an de an platforme de loturi demonstrative în fiecare zonă geografică a țării, pentru a promova produsele recent lansate în piață și pentru a demonstra eficiența produselor FMC în diferite condiții climatice.Având în vedere însă restricțiile cauzate de pandemia Covid-19, în acest an nu a putut fi organizată o întâlnire în camp cu fermieri, astfel că vă prezentăm în clipul următor rezultatele obținute la cele două culturi în condițiile foarte dificile și nevaforabile ale acestui an agricol, în urma aplicării produselor FMC de protecție și nutriție a plantelor:Câteva detalii despre tehnologiile aplicate la cele două culturi, puteți găsi mai jos:Grâu – planta premergătoare a fost rapița, iar semănatul s-a realizat direct în miriște, fără o pregătire în prealabil a patului germinativ, cu ajutorul unei semănători de precizie, de la firma Amazone. Soiul de grâu este Maurizio – semănat în data de 22 octombrie 2019. În toamnă au cazut precipitații suficiente în această zonă, astfel încât culturile de cereale au răsărit rapid și uniform, au înfrățit, s-au dezvoltat și au intrat bine pregatite în iarnă.La ieșirea din iarnă culturile se prezentau foarte bine și s-a realizat prima fertilizare cu uree – 200 kg/ha, iar peste aproximativ 3 săptămâni s-au mai administrat 100 kg/ha de azot lichid UAN32, dar apoi a urmat o perioadă lungă de secetă, astfel ca de la 1 martie și până pe 20 mai, precipitațiile căzute au însumat doar 10 L/m².În ceea ce privește tratamentele fitosanitare, la primul tratament s-a aplicat erbicidul Omnera® pentru a combate buruienile cu frunză lată predominante în cultură: turiță, pălămidă și mușetel sălbatic. Datorită faptului că la desprimăvărare se întruneau condiții prielnice pentru instalarea bolilor (densitate mare a culturii și umiditate), împreună cu erbicidul Omnera® s-au aplicat preventiv fungicidele Riza® 250 EW – 0,5 lt/ha și Impact® 125 SC – 1 lt/ha. Concomitent cu aceste produse, a fost aplicat și fertilizantul Foliar Extra.La cel de-al doilea tratament, s-a aplicat fungicidul Azaka® – 0,75 lt/ha pentru a oferi plantelor de cultură o prelungire a vegetației (efect de “stay green”), împreună cu biostimulatorul SeaMaxx® (extract de alge marine + N, P, K și microelemente) – 1,5 lt/ha, dar și cu fertilizantul foliar Multiple® (Mn, Mg, Cu, Zn) – 1 lt/ha, pentru a ajuta plantele de cultură să reziste mai bine condițiilor de stres hidric, cât și termic.Rapiță – planta premergătoare a fost grâul, soiul de rapiță ales – Hybrirock (KWS) fiind semănat pe data de 20 august 2019, cu o densitate de 60 boabe germinabile pe m². Cultura a răsărit foarte bine, a avut densitate și s-a dezvoltat rapid și uniform datorită precipitațiilor căzute în luna septembrie, fiind nevoie de aplicarea unui tratament fungicid preventiv cu produsul Riza® 250 EW – 0,5 lt/ha, care are și rol secundar de regulator de creștere. Pentru combaterea samulastrei de cereale s-a aplicat erbicidul Targa® Max și pentru ca în cultură erau prezente și câteva specii de buruieni crucifere (muștar sălbatic, punguliță, traista ciobanului), a fost aplicat și erbicidul Salsa® – 25 g/ha. Tot în toamnă a fost și atac de viespea rapiței – Athalia rosae și de păduchele cenușiu al cruciferelor – Brevicoryne brassicae, motiv pentru care s-a aplicat insecticidul Novadim Progress® (dimetoat), în doză de 1,5 lt/ha.La ieșirea din iarnă, a fost aplicat un tratament cu biostimulatorul SeaMaxx® – 1,5 lt/ha pentru o repornire în vegetație cât mai rapidă, împreună cu fertilizantul foliar Rapsin® (N, S, B, Mn, Mo, Zn) – 2 lt/ha, pentru a oferi culturii un supliment nutritiv, în special microelemente. În aproximativ aceeași perioadă s-au administrat și îngrășămintele solide, rețeta fiind identică cu cea de la cereale păioase, și anume: 200 kg/ha uree + 100 kg azot lichid UAN32 peste aproximativ 3 săptămâni.La începutul înforitului, a fost aplicat fungicidul Azaka® – 0,75 lt/ha, atât preventiv pentru combaterea bolilor, cât și pentru efectul de înverzire („stay green”), de prelungire a perioadei de vegetație a culturii, pentru a-i aduce un spor calitativ și cantitativ. Împreuna cu fungicidul Azaka® a fost aplicat și insecticidul Vantex® 60 CS – 0,1 lt/ha pentru combaterea gândacului lucios al rapiței – Meligethes aeneus, care începuse să-și facă apariția.CONCLUZII – anul agricol 2019–2020 a fost unul plin de grele încercări pentru majoritatea fermierilor români, în special datorită condițiilor climatice nefavorabile. Cel mai mare impact negativ l-au avut: iarna extrem de călduroasă și fără precipitații, alternanțele foarte mari de temperatură dintre zi și noapte de până la 28-30°C din lunile martie și aprilie (ziua 18-20°C și noaptea -9 – -10°C), înghețurile târzii de la sfarșitul lunii aprilie și începutul lunii mai de până la -7 – -9°C în unele zone și binențeles seceta severă. Toate aceste împrejurări nefavorabile coroborate, au condus la compromiterea totală a unor suprafețe întinse de cereale păioase și rapiță și la scăderea producțiilor acestor culturi cu procente cuprinse între 30 – 80% în majoritatea fermelor din jumătatea estică a României.Totuși, în condițiile climatice din zona Dulcești, aplicând tehnologiile FMC de protecție și nutriție a plantelor, împreună cu priceperea și profesionalismul de care au dat dovaăa domnul director tehnic Alexu Molodoi și ferma Almos în organizarea acestei platforme de loturi demonstrative, s-au obținut producții mulțumitoare pentru un an normal și chiar foarte bune pentru condițiile climatice nevaforabile ale acestui an.Pentru mai multe informații despre produsele disponibile în portofoliul FMC pentru realizarea unui program integrat de combatere a bolilor și dăunătorilor, puteți accesa pagina www.fmcagro.ro. Tot aici găsiti și datele de contact ale tuturor reprezentanților de vânzări ai FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.