Connect with us

Cresterea animalelor

Țurcana – Regina Munților 2021 se ține duminică, pe 26 septembrie, la Costești, cu peste 140 de boxe cu berbeci spectaculoși și splendide mioare ale rasei!

Iures Stefan

Published

on

Țurcana – Regina Munților 2021 se ține duminică, pe 26 septembrie, la Costești, cu peste 140 de boxe cu berbeci spectaculoși și splendide mioare ale rasei!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Daniel Befu
– 20 septembrie 2021 20:26

Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, organizează duminică în satul Costești, comuna hunedoreană Orăștioara de Sus, cel mai important eveniment dedicat oieritului la nivel național. E vorba de ”Sărbătoarea Țurcana, Regina Munților”, ajunsă la a ediția a XVI-a, după un an de pauză forțată în urmă cu un an, pricinuită de pandemia de COVID-19.În spatele efortului de a menține și crește an de an această sărbătoare devenită o tradiție în munții Orăștiei, se află Dumitru Andreșoi, președintele Asociației, care este totodată și cel mai mare crescător de ovine din România și promotor neobosit al rasei țurcana. Producătorul a ajuns la un efectiv total de 60.000 de capete cumulate de oi mamă, berbeci și tineret la îngrășat, iar ca zootehnie complementară, specifică sectorului oieritului, deține și în jur de 150 de măgăruși și 150 de câini ciobănești. În paralel acesta a investit masiv în ultimii ani și în sectorul vegetal, cultivând în prezent 6.300 ha cu cultură mare. Întregul grup de business al familiei Andreșoi are 280 de salariați.CITIȚI ȘI: Țurcana – Regina Munților 2021: Sărbătoarea oierilor se ține pe 26 septembrie. Bursa de ovine – în program!La edițiile precedente s-au înregistrat numere record de participanți, care au ajuns și la 10.000 de oameni, veniți din toate colțurile țării, atrași atât de boxele expozanților, care-și etalează genetica ovină, cât și de standurile cu produse tradiționale de oaie. Însă anul 2021 se află încă sub spectrul restricțiilor impuse de valul 4 al pandemiei de coronavirus, motiv pentru care atât numărul de vizitatori, precum și arealul acestora vor fi mai restrânse, cu expozanți din județul Hunedoara. Accesul publicului la acest eveniment urmează a fi nerestricționat, dat fiind că se desfășoară în aer liber, însă organizatorii au luat toate măsurile de prevenire a răspândirii virusului, asigurându-se inclusiv că aceia dintre participanții la ”Sărbătoarea Țurcana-Regina Munților”, vor putea, dacă vor dori, să se imunizeze. Asta deoarece Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, a încheiat un protocol de colaborare cu DSP Hunedoara, care va trimite un centru mobil de vaccinare, care să asiste publicul participant la eveniment.Tombolă cu premii pentru cei care se vaccinează la ”Țurcana – Regina Munților”Dumitru Andreșoi a anunțat în premieră prin intermediul Agrointeligența, că a pregătit și o surpriză pentru participanții la sărbătoare.”Ne-am organizat de o așa manieră încât să respectăm toate normele de distanțare socială solicitate de către DSP Hunedoara, pentru ca oamenii să fie în siguranță. Totodată, la inițiativa mea, vom avea și o tombolă pentru cei care se vaccinează în cadrul evenimentului. E vorba de premii în bani. Pentru aceste extrageri de premii am alocat din fonduri proprii o sumă de 20.000 lei. Este un eveniment care merită a fi vizitat de către iubitorii de ovine și le promit că nu vor pleca dezamăgiți. Vom avea minim 140 de boxe de expozanți. Vizitatorii vor putea să admire niște splendide exemplare ameliorate de țurcană. Vom face și probe de cântăriri la fața locului, de exemplare femele care au în jur de 130 kg și berbeci de peste 140 kg”, a declarat fermierul hunedorean.Programul Sărbătorii Țurcana – Regina Munților, ediția 2021:ora 10.30 – Primirea invitaților
ora 11.30 – Deschiderea manifestării
ora 11.45 – 13.00 – Vizitarea standurilor
ora 13.00 – 13.30 – Festivitatea de premiere
ora 13.30 – 14.00 – Bursa de ovine
ora 14.00 – 16.00 – Simpozion; Program artisticCa în fiecare an, una dintre atracțiile sărbătorii de la Costești îl reprezintă programul artistic foarte atent pregătit de organizatori. Cele mai mari nume din muzica populară au răsunat an de an pe platoul dintre munți, iar ediția aniversară din 2021 nu va face excepție. Cap de afiș sunt patru artiști foarte iubiți: Vionelia Bălușe, Puiu Codreanu, Cristian Pomohaci și Lena Miclăuș. Vor mai urca pe scenă și Septimiu Marișca, Mihaela Petrovici, Dimitru Teleagă, Gheorghe Lăscoiu și nelipsitul Grup al fluierașilor din comuna Orăștioara de Sus. Artiștii vor fi acompaniați de Formația Codruț și de Formația ”Mirela Petrovici”.La Sărbătoarea ”Țurcana – Regina Munților” sunt invitați să participe toate categoriile de producători agricoli cu animale și produse alimentare.Accesul publicului este liber pe tot parcursul evenimentului organizat anual de Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine ”Dacia”.



Source link

Cresterea animalelor

Ungaria a cerut Comisiei Europene măsuri urgente pentru stoparea crizei din sectorul de creștere a porcului

Iures Stefan

Published

on

Ungaria a cerut Comisiei Europene măsuri urgente pentru stoparea crizei din sectorul de creștere a porcului
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro
– 12 octombrie 2021 13:31

Ungaria a solicitat Comisiei Europene să intervină urgent cu politici și măsuri de sprijin menite să susțină și să protejeze sectorul de creștere a porcului, puternic afectat de pesta porcină africană.Ungaria a solicitat Comisiei Europene să-și folosească mandatul și să ia măsuri imediate de piață pentru a preveni adâncirea și mai mult a crizei crescătorilor de porci, a declarat István Nagy, șeful ministerului, după ședința miniștrilor agriculturii din UE din 11 octombrie.Creșterea porcilor – neprofitabilă chiar și în cele mai eficiente fermeÎn cadrul celei mai recente reuniuni a miniștrilor Agriculturii de la nivel european, ministrul Nagy István a reamintit că fermele de porci din Ungaria, care furnizează mai mult de o treime din producția internă de carne, precum și alți crescători de la nivelul Uniunii Europene se confruntă cu dificultăți fără precedent. Într-un timp foarte scurt, costurile de producție, prețurile la furaje și costurile energiei au crescut brusc. Cu toate acestea, în aceeași perioadă, prețurile de transfer au scăzut drastic. Drept urmare, creșterea porcilor este acum neprofitabilă chiar și pentru cele mai eficiente ferme. Și această situație, producția nu poate fi menținută nici pe termen scurt, a adăugat István Nagy.Ungaria a propus accesarea fondului de criză pentru agriculturăEl a explicat că Comisia Europeană a refuzat să propună măsuri imediate de protecție a pieței. Rezerva pentru crize agricole ar fi, o sursă adecvată pentru asistență, așa că Ungaria a propus utilizarea acestui fond de criză pentru a aborda problemele sectorului porcinelor. ”Acest lucru ar putea oferi ajutor de urgență sectorului, dar Comisia nu a propus accesarea fondului. În plus față de decizia Consiliului, deschiderea fondului de criză ar necesita aprobarea Parlamentului European”, a subliniat șeful Agriculturii din Ungaria.Ungaria își sprijină crescătorii de porciPotrivit oficialului de la Budapesta, Ungaria își va sprijini crescătorii de animale, inclusiv pe cei de porci, prin toate mijloacele posibile. Astfel, István Nagy a menționat că a țara sa a mărit limita subvențiilor pentru bunăstarea animalelor din acest an cu 4 miliarde de forinți și se oferă de asemenea, împrumuturi subvenționate fermierilor, iar sistemul maghiar de asigurări de criză, primul din Europa, este acum disponibil pentru exploatațiile de porcine.Pentru a păstra și a îmbunătăți nivelul de sănătate animală și competitivitatea efectivului intern de înaltă calitate, toată materia primă de îngrășare care ajunge în Ungaria de pe piața internă a UE este supusă unui control mai strict, a subliniat șeful Ministerului Agriculturii.Conform informațiilor publice, din partea României, la Consiliul AGRIFISH din perioada 11-12 octombrie, la Luxemburg, participă secretarul de stat Gheorghe Ștefan.



Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

Porci sănătoși – omorâți și aruncați la gunoi. Crescătorii ar putea fi nevoiți să sacrifice 150.000 de animale!

Iures Stefan

Published

on

Porci sănătoși – omorâți și aruncați la gunoi. Crescătorii ar putea fi nevoiți să sacrifice 150.000 de animale!
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre
– 8 octombrie 2021 15:09

Porci perfect sănătoși, ucişi şi aruncaţi la gunoi! Lipsa muncitorilor la nivel național a lăsat fermele din Marea Britanie supraaglomerate, cu animale care nu au putut fi trimise pentru sacrificare. Fermierii sunt devastaţi iar blocajul produs ar putea duce la uciderea a 150.000 de animale.Cel puțin 600 de porcine au fost ucise iar fermierii britanici se tem că blocajul din industria de prelucrare a cărnii ar putea afecta până la 150.000 de animale, a transmis Asociația Națională a Porcilor (NPA). Directorul executiv al NPA, Zoe Davies, a declarat pentru Sky News,  citat de www.observatornews.ro,  că a vorbit cu muncitorii devastaţi de gândul că vor trebui să sacrifice respectivii porci, aspect despre care se vorbeşte deja de săptămâni întregi.”Sunt animalele pe care le-au crescut, hrănit, îngrijit. Să ucizi de fapt ceva care este perfect sănătos și apoi să fie aruncat la gunoi – este doar un act criminal”, a spus aceasta.Abatoarele funcționează cu până la 20% sub capacitateCriza a fost pusă pe seama unui exod al lucrătorilor din Europa de Est. Mulți s-au întors în țările lor de origine după ce restricțiile de călătorie COVID-19 au fost relaxate. Asta a însemnat că abatoarele în care au lucrat funcționează cu până la 20% sub capacitate, lăsând fermele supraaglomerate.Zoe Davies a spus că există puține semne că situaţia se îmbunătățește, deşi abatoarele încă se luptă să recruteze măcelari, în ciuda salariilor medii de 37.500 de lire sterline pentru un astfel de loc de muncă. Angajatorii din Marea Britanie nu mai pot recruta liber din Europa în conformitate cu regulile de imigrare post-Brexit. Vizele temporare, care se eliberează lucrătorilor din sectoarele care se ocupă de păsări și de transporturi pentru a înlătura lipsurile din aceste industrii, nu au fost oferite şi pentru prelucrarea porcilor.De asemenea, ea a descris disperarea resimțită de fermieri ca fiind mai gravă decât cea experimentată în timpul focarelor anterioare de boală, când un număr mare de animale a trebuit să fie ucis, întrucât impasul actual nu are vreun scop. Lipsa lucrătorilor în procesarea alimentelor este doar un element al deficitului de forță de muncă care își are efectul în întreaga economie. Rafturile goale ale supermarketurilor și lipsa produselor sunt printre simptomele unei crize complexe.



Source link

Continue Reading

Cresterea animalelor

Cum se măsoară temperatura la vaci. Valori normale în funcție de vârsta bovinelor

Iures Stefan

Published

on

Cum se măsoară temperatura la vaci. Valori normale în funcție de vârsta bovinelor
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro
– 6 octombrie 2021 22:36

Măsurarea temperaturii vacilor este o procedură standard pentru a monitoriza sănătatea bovinelor. Crescătorii cu experiență cunosc valorile normale pe care trebuie să le aibă temperatura corporală a vacilor, așadar și ce înseamnă febra vacilor sau o hipotermie.
Monitorizarea temperaturii la vaci se recomandă a fi făcută de către crescători, mai ales în perioadele în care apar modificări în comportamentul bovinelor. Datele privind valorile indicate de termometru se comunică ulterior medicului veterinar, care poate stabili, împreună cu fermierul, cauzele și eventuale tratamente pentru valori peste temperatura medie normală sau, dimpotrivă, valori prea scăzute.Măsurarea temperaturii la vaci. Valori normale
Care este temperatura normală la vaci, tauri și viței
Temperatura corporală a mamiferelor, deci și a vacilor este influențată de procesele metabolice care au loc în organism și există anumite limite între care temperatura măsurată este considerată normală.Temperatura normală la vaci și tauri
Temperatura normală la vaci este, în medie, de 37,5 ° C – 39,5 ° CLa temperatura vacilor se remarcă diferențe în funcție de sexul și de vârsta bovinelor.La vaci, cu 2 luni înainte de fătare, temperatura corpului poate ajunge la 38,5 ° C – 40 ° C. Aceste valori sunt considerate normale.La tauri, temperatura normală este considerată și între 38 ° C și 39 ° C.

Vârsta bovinelor
Temperatura normală

Peste un an
37,5 ° C – 39,5 ° C

Măsurarea temperaturii la viței. Valorile normale
Temperatura normală la viței
Vițeii au de regulă o temperatură corporală mai ridicată decât cea a bovinele adulte. La viței se consideră normală o temperatură de 38,5 ° C – 40,5 ° C. În perioada de creștere, temperatura la viței poate varia:
până la 6 săptămâni 38,5 ° C – 40,5 ° C, chiar 41 ° C
de la 6 săptămâni la 2 luni 38,5 ° C – 40,2 ° C
de la 2 luni până la 12 luni 38,5 ° C – 39,8 ° C, până la 40 ° C

Vârsta vițeilor
Temperatura normală

până la 6 săptămâni
38,5 ° C – 40,5 ° C, chiar 41 ° C

6 săptămâni – 2 luni
38,5 ° C – 40,2 ° C

2 luni – 1 an
38,5 ° C – 40 ° C

Cum se măsoară temperatura unei vaci
Temperatura la vaci se măsoară prin folosirea termometrului de uz veterinar. În mod eronat, mulți consideră că febra vacilor se poate detecta prin măsurători la nivelul pielii animalului sau la nivelul nasului. Aceste valori pot fi însă eronate pentru că vacile își reglează temperatura corpului prin încetinirea fluxului sanguin, astfel că temperatura la nivelul pielii poate fi normală, chiar dacă animalul are febră.Măsurarea temperaturii la vaci se face rectal. Unii fermieri efectuează măsurători vaginale, dar aceste valori pot fi puternic influențate de starea vacii – dacă se apropie de perioada în care intră în călduri sau dacă urmează să fete.Pentru măsurarea temperaturii se poate utiliza atât un termometru clasic, cu mercur, cât și un termometru electronic. Dacă optați pentru lua temperatura vacii un un termometru cu mercur, atunci e bine să știți că acesta are nevoie de un timp de măsurare de minim 10 minute. La termometrul electronic, măsurarea este mai rapidă – de la 10-15 secunde, până la 3 minute, în funcție de model.Pregătiri înainte de a lua temperatura unei vaci
Înainte de a lua temperatura unei vaci, este nevoie de o scurtă pregătire. În primul rând trebuie să vă spălați bine pe mâini și să vă puneți mănuși medicale.Pentru a putea să măsurați în siguranță temperatura corporală a bovinei, fixați animalul astfel încât să nu vă poată accidenta. În cazul animalelor anxioase sau agresive, cereți ajutorul unei a doua persoane care să vă ajute/asiste.Înainte de folosire, termometrul trebuie să fie bine spălat și dezinfectat, apoi se unge cu vaselină.Termometrul se introduce cu grijă în rectul vacii și se ține cât mai fix atât timp cât este nevoie pentru o măsurătoare corectă. La termometrele electronice, de regulă există o avertizare sonoră atunci când s-a făcut măsurarea temperaturii și  se poate îndepărta termometrul.După utilizare, termometrul se spală și de dezinfectează astfel încât să nu se transmită eventuale boli de la un animal la altul.Febra la bovine: cauze posibile și tratamente
Orice temperatură care depășește cu peste un grad sau două valorile normale ar trebui să vă îngrijoreze.O temperatură peste normal la bovine este semn că trebuie să luați legătura cu medicul veterinar pentru a afla cauza care ar fi putut să cauzeze starea febrilă.Febra la vaci poate avea mai multe cauze:
Malnutriția sau utilizarea furajelor de slabă calitate pot provoca înmulțirea bacteriilor patogene în intestinul animalelor, cauză pentru o hipertermie. Soluția la această problemă constă în înlocuirea furajului cu unul de calitate.
Complicații după fătare, boli ale aparatului reproducător la vaci
Mastita, caz în care este important să oferiți masaj al ugerului și un muls la fiecare două ore. La recomandarea medicului veterinar se va administra tratamentul cu unguente antibiotice.
Boli infecțioase sau virale – endometrită, pneumonie etc.

În toate situațiile descrise mai sus, nu se recomandă niciodată administrarea unui tratament fără supraveghere medicală. Vaca bolnavă se izolează și tot tratamentul se urmează conform indicațiilor unui medic veterinar.În cazul unei bovine care are febră, tratamentul administrat la recomandarea medicului este cel cu antibiotice. Se recomandă o hidratare foarte bună a animalului și administrarea unui suport de vitamine.Temperaturi sub media normală la vaci, hipotermie: cauze și tratamente
În anumite situații, temperatura măsurată la vaci poate să fie sub valorile normale, situația în care, de regulă, animalul manifestă letargie, este apatic, poate fi anxios și să geamă.Temperaturi mai scăzute măsurate la vaci pot avea cauze precum:
Otrăvirea cu substanțe toxice este însoțită de o scădere a temperaturii corporale, în mod opus cu otrăvirea alimentară. Din acest motiv o temperatură sub normal trebuie să fie un semnal de alarmă. Dacă există suspiciunea ca bovinele să fi avut acces și să consume substanțe toxice, ciuperci sau plante, luați imediat legătura cu un medic veterinar.
Carența de vitamine la animalele tinere se manifestă și prin hipotermie. Această situație se rezolvă prin corectarea furajării, prin introducerea vitaminelor în dieta bovinelor, asigurându-se și acces suficient pentru viței sub razele soarelui.
La viței, hipotermia apare când sunt ținuți în frig sau în aer proaspăt o perioadă mai îndelungată. Asigurați tineretului bovine un mediu cald, lipsit de curenți.
Cea mai periculoasă cauză a hipotermiei este dezvoltarea unui parazit: o afecțiune asociată cu paralizia faringelui, a limbii și a picioarelor. Dacă nu este tratat, animalul va muri în câteva zile. Este nevoie de îngrijiri medicale veterinare încă de la primele simptome ale bolii.

În cazul unei hipotermii, dacă viața animalului nu este în pericol, trebuie să se acționeze pentru a se asigura bovinei un spațiu încălzit suplimentar. Se vor folosi pături, sisteme de încălzire și pături electrice. Dacă starea animalului este gravă, apelați la o încălzire activă a animalului cu ser încălzit și tratamente medicamentoase.



Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.