Connect with us

Solutii pentru gradina

Vinete amare: cauze, prevenire. Soluții pentru a avea vinete dulci și bune

Matei Dorin

Published

on

Vinete amare: cauze, prevenire. Soluții pentru a avea vinete dulci și bune
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro
– 21 iulie 2021 23:34

Vinetele amare sunt o problemă cu care se confruntă mulți cultivatori de legume. De ce se amărăsc vinetele, care sunt cauzele gustului amar la vinete, cum prevenim amăreala vinetelor și ce soluții putem aplica pentru ca vinetele să aibă un gust bun când se coc – câteva informații utile pe care le puteți folosi la cultivarea vinetelor în grădină, în câmp sau în solar.Vinetele sunt legume din familia solanaceelor, foarte apreciate de nutriționiști și recomandate în curele de slăbit. Vinetele sunt o sursă bogată de antioxidanţi, fibre, vitamine şi minerale esenţiale pentru organism. Datorită numeroaselor proprietăţi, vinetele au efecte benefice asupra sănătăţii.
De ce se amărăsc vinetele
Amăreala vinetelor: cauze
Prevenirea amărelii la vinete

De ce se amărăsc vinetele
Amăreala vinetelor este dat de alcaloizi, compuși din conținutul acestor legume care conțin azot, au reacție alcalină și, în cantități foarte mari, pot fi otrăvuri foarte puternice. Culmea, exact acești alcaloizi constituie și un mare beneficiu al vinetelor prin proprietăţile lor anticancerigene.În conținutul vinetelor, concentrația de alcaloizi este infimă, astfel că aceștia nu se simt și nu reprezintă un pericol decât atunci când depășesc un anumit prag. Atunci vinetele devin amare, iar consumul lor în cantități foarte mari, pe perioade prelungite, poate cauza probleme la stomac. De asemenea, din cauza alcaloizilor, consumul de vinete este contraindicat persoanelor care suferă de gută, artrită, osteoporoză şi alte boli inflamatorii.Vinete amare: cauze
Amăreala vinetelor: cauze
La fel ca și la amăreala castraveților, există mai multe cauze, mai mulți factori care pot determina amăreala vinetelor. Analizați atent fiecare dintre ”scenariile” de mai jos pentru a putea preveni pe viitor gustul rău al vinetelor pe care le cultivați. Vestea bună este că cel mai adesea, vinetele devine amare din lipsă de apă, de umiditate.Vinetele culese târziu sunt mai amare. Recoltarea tardivă a vinetelor, când coaja lor se îngroașă, iar interiorul se îngălbenește, nu se recomandă întrucât ”vârsta” legumelor afectează și gustul acestora. Urmăriți perioada de vegetație și de maturare conform soiului cultivat. De regulă, vinetele se culeg atunci când semințele sunt încă ”ușoare”, adică nu au ajuns la maturitate.Variațiile de temperatură fac vinetele amare. Fluctuațiile de temperatură afectează gustul vinetelor cultivate în grădină sau în câmp. Dacă aveți ferma într-o zonă unde există mari variații de temperatură, atunci mai bine optați pentru cultura de vinetele în solar, acolo unde plantele sunt protejate de frigul care poate apărea brusc.Seceta provoacă amăreala vinetelor. Cultura de vinete, la fel ca și alte culturi din această familie – roșiile, iubește apa. Vinetele trebuie udate zilnic în perioadele caniculare, iar cei mai mulți legumicultori spun că obișnuiesc să ude vinetele dimineața foarte devreme.Soiul vinetelor dă și gustul lor. Există soiuri de vinetele mai dulci sau mai puțin dulci. Ca să nu aveți surprize, optați pentru semințe sau răsaduri de la care ați gustat în trecut legumele coapte. Așa veți evita ca la propria recoltă să aveți nemulțumirea că vinetele sunt prea amare pentru gustul dumneavoastră.Prevenirea gustului amar la vinete
Prevenirea amărelii la vinete
Prevenirea gustului amar la vinete – o soluție pentru a evita din start amăreala vinetelor este să alegeți semințe sau răsaduri din soiuri despre care știți că vă plac ca gust. Chiar și în rândul soiurilor românești de vinete veți găsi varietăți care să vă mulțumească.Amăreala vinetelor poate fi prevenită cu câteva soluții naturale. Vinetele nu mai sunt așa de amare dacă primesc apă cât au nevoie. Se recomandă udarea lor cu apă călduță – la circa 25 de grade Celsius. Pentru aceasta puteți opta să strângeți apa în butoaie și să o lăsați afară, ca apoi să o folosiți dimineața pentru a uda vinetele.Udarea vinetelor se face zilnic pe perioade secetoase sau dacă nu sunt probleme cu ploile, cam o dată la 2-3 zile.Următorul pas este să recoltați vinetele la timp și să le consumați cât mai proaspete.



Source link

Solutii pentru gradina

Când se scot bulbii de lalele din pământ. Depozitare și replantare pentru noul sezon

Matei Dorin

Published

on

Când se scot bulbii de lalele din pământ. Depozitare și replantare pentru noul sezon
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro
– 26 iulie 2021 09:48

Când se scot bulbii de lalele – momentul optim în care se scot bulbii din pământ și cum se păstrează acești bulbi peste iarnă pentru a fi replantați și a da noi flori. Există câteva secrete legate de scoaterea, depozitarea și apoi replantarea bulbilor, așa cum veți afla din acest articol.
Când se scot bulbii de lalele din pământ
Cum se depozitează bulbii de lalele

Lalelele sunt printre cele mai populare și iubite flori. La fel ca multe alte plante, ele își au originea în flora spontană și au început să fie cultivate încă din secolul al X-lea, în Persia.Lalelele sunt flori foarte iubite în toată lumea
Lalelele au fost aduse în Europa în secolul XVI, în anul 1554, mai exact, de către Ogier Ghiselin de Busbecq, un cunoscut diplomat care a servit trei generații de monarhi austrieci. Acesta a fost ambasador al Regelui Ferdinand I trimis la Constantinopol. În limba turcă, florile se numeau „lale”, de unde și numele pe care acestea flori îl poartă astăzi.Lalelele au cunoscut de-a lungul timpului și o adevărată perioadă de glorie între anii 1634 și 1637, când valoarea acestor flori a explodat și ele erau folosite ca monedă de schimb în Olanda. Bulbii de lalele deveniseră atât de scumpi încât guvernul olandez a introdus anumite restricții. Ulterior, în 1637, valoarea bulbilor de lalele s-a prăbușit, ceea ce a condus la o criză economică.Când se scot bulbii de lalele din pământ
Când se scot bulbii de lalele din pământ
Lalelele înfloresc primăvara, iar scoaterea bulbilor din pământ se face la luni bune după perioada de înflorire. Odată trecute florile, bulbii din pământ acumulează substanțe nutritive, așa că după ce le cad florile este bine să se taie tijele florale.Citiți și: Îngrijirea lalelelor de la plantarea bulbilor până după înflorireScoaterea bulbilor de lalele poate începe din luna iunie, când florile intră în perioada de repaus vegetativ. Luna iunie este și perioada ideală pentru a scoate bulbii din pământ, deși mulți întârzie această lucrare până la finalul verii.Când se scot bulbii de lalele. După ce au fost scoși din pământ, bulbii de lalele se curăță bine în vederea depozitării.Bulbii de lalele se păstrează în locuri uscate, bine aerisite și întunecate. Temperatura optimă pentru depozitarea bulbilor este 18-22 de grade Celsius.Cum se păstrează bulbii de lalele
Cum se depozitează bulbii de lalele
Bulbii se țin în aceste condiții timp de două luni, până în august, apoi bulbii se pot transfera în pivnițe sau beciuri, unde temperaturile sunt mai scăzute, în jurul a 9-10 grade Celsius, inclusiv pe perioada iernii.Când se scot bulbii de lalele. Cel mai important aspect legat de păstrarea bulbilor de lalele scoți din pământ este umiditatea. Ei se țin în locuri unde nu există umezeală și se recomandă păstrarea în hârtie de ziar care absoarbe eventuala umiditate din aer, protejând bulbii.Pentru replantarea bulbilor de lalele primăvara, pe timpul iernii, bulbii se acoperă cu frunze uscate ca să nu înghețe și se protejează de rozătoare.Replantarea bulbilor toamna se face în lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, până la venirea frigului. Bulbii se pun în pământ la o adâncime de 8-10 cm și la o distanță de 10-15 cm.



Source link

Continue Reading

Solutii pentru gradina

Tehnica celor ”trei tăieri”. Metodă simplă pentru a stimula rodirea pomilor fructiferi

Matei Dorin

Published

on

Tehnica celor ”trei tăieri”. Metodă simplă pentru a stimula rodirea pomilor fructiferi
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


Roxana Dobre
– 25 iulie 2021 11:34

Metoda celor trei tăieri îi ajută pe pomicultori să stimuleze rodirea la pomii fructiferi care nu mai au rod sau care au pierdut din producție. Timp de trei luni, la nivelul pomilor se efectuează câte o tăiere la nivelul ramurilor pentru ca arborele să ”reînvie” din punct de vedere al vegetației și al recoltei viitoare.
Când se aplică metoda celor trei tăieri
Cum se fac cele trei tăieri pentru rodire

Metodă simplă pentru a stimula rodirea la pomii fructiferi. Livezile care nu scot pe rod niciun fruct pot fi ”ajutate” cu o tăiere a ramurilor, proces ce va stimula o producție mare, cu fructe dulci și gustoase.Când se aplică metoda celor ”trei tăieri”
Metoda celor trei tăieri se aplică în sezonul cald, vara, timp de trei luni consecutive. Tăierile se aplică la toate speciile pomicole: măr, vișin, cais, alun, coacăz și alți pomi fructiferi sau alți arbuști fructiferi care au probleme de rodire.Tunderea pomilor se face în fiecare vară. Metoda trebuie repetată de trei ori pe sezon – adică în fiecare lună, ca să vă bucurați de rezultate în vara următoare — fructe dulci, aromate și gustoase.Cum se fac cele trei tăieri pentru rodire
Cele trei tăieri de rodire se fac cu o foarfecă bine curățată și dezinfectată. Cu ajutorul acesteia se scurtează ramurile pomului sau ale tufei cu 10-15 centimetri. După această tăiere, peste o lună vor apărea lăstari noi pe ramurile respective, adică ele se vor ramifica. Și peste o lună fiecare ramură nouă trebuie tăiat încă o dată. Și, într-un final, repetați iar tunderea peste o altă lună.Atenție! Nu exagerați cu tăierile. Alegeți să aplicați metoda doar la pomii viguroși, alegând să scurtați ramurile la care vedeți un potențial de regenerare și unde pomul poate da lăstari noi. Tăierile excesive pot suprasolicita arborele, iar acesta să înceapă să se usuce.Veți tunde ramurile pomului (sau tufei), pe care vreți să-l stimulați să rodească, de trei ori în timpul sezonului cald (la intervale de o lună).  Acest tip de tundere stimulează garantat rodirea pomului în anul următor. Această tehnică ajută și la înflorirea tufelor decorative (de exemplu, liliacul sau lămâița).Aveți grijă ca pe perioada tăierilor să asigurați pomilor umiditatea necesară, să monitorizați atacul dăunătorilor și să respectați schema de tratamente pe care o aplicați în fiecare an. În perioada tăierilor, pomii nu trebuie să devină vulnerabili bolilor sau dăunătorilor.



Source link

Continue Reading

Solutii pentru gradina

Soluție împotriva afidelor. Rețetă pentru combaterea afidelor la legume și pomi fructiferi

Matei Dorin

Published

on

Soluție împotriva afidelor. Rețetă pentru combaterea afidelor la legume și pomi fructiferi
Apasa pe Imi Place sa fii la zii cu toate noutatiile


agrointeligenta.ro
– 12 iulie 2021 12:13

Soluție împotriva afidelor sau cu ce poți stropi legumele din grădină și fructele din livadă pentru a scăpa de afide. Dacă nu doriți să stropiți cu produse profesionale, chimice, aveți alternativa de a vă prepara în gospodărie o soluție pentru a scăpa de afide.Rețeta de combatere a afidelor are la bază amoniacul, care reprezintă și o sursă de azot pentru plante, ajutându-le să se dezvolte armonios.Pentru a prepara soluția care combate afidele, aveți nevoie de:
10 litri apă curată
25-50 grame de săpun de rufe
50 ml de amoniac cu concentrație 10%

Stropire contra afidelor la trandafiri
Cum se prepară soluția contra afidelorPrepararea soluției contra afidelor se face ușor, în ziua în care vreți să și stropiți grădina sau livada. Săpunul de rufe se dă pe răzătoare sau se toacă mărunt, apoi se dizolvă în puțină apă fierbinte și se diluează apoi în cei 10 litri de apă curată.La soluția cu săpun de adaugă amoniacul și se amestecă bine pentru omogenizare.Soluția obținută se pune într-un pulverizator și se poate începe tratamentul contra afidelor.Rețetă pentru combaterea afidelor la legume și pomi fructiferi. La aplicarea soluției, este obligatoriu să purtați mănuși, mască și ochelari de protecție.La pomi, stropirea contra afidelor se face foliar, pe ambele părți ale frunzelor.Stropirea se reia la o distanță de 5 zile până când toate afidele dispar în totalitate.



Source link

Continue Reading

Trending

Actual © 2020 AgroLocal.ro. Aggregatori de stiri in domeniul agriculturii din toata Romania.